Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: New SSD won't boot Windows

29 Oct 2013   #1
OneCallSystem

windows 7 ultimate (upgrade) 32 bit
 
 
New SSD won't boot Windows

Hey guys,

So I pretty much wasted my past weekend trying to get this SSD working correctly (Samsung SSD 840 EVO 250 GB). Maybe it just isn't in the cards and will be returned but I figured I'd ask on some forums to get some help that I might have missed. Been combing threads here looking for an answer that works for me and I haven't quite figured it out.

First I tried to install my SSD without reading the instructions first and when I did that, all hell broke loose. I couldn't even get my computer to start and it took me hours to straighten it out again. Eventually I managed to get back into windows and I re installed my old hard drive again and used the software provided with the SSD to mirror my C drive, with the 7 OS on it to my new SSD. I went into the BIOS and changed the SSD to the ACHI setting and put the SSD first in the order of bootup in there and when I go to startup, it gets to a black screen and I can't go any further. I have to hit the power on my computer to get out of there. From what I have read, I have followed the instructions correctly, not sure where I went wrong.

One thing that I am wondering is if my motherboard even handles SATA 3 which is what I read this SSDs uses. I have an Asus p7pssd-e pro- the motherboard does say Sata 3 on there but I'm not sure if this is the same thing.

Anyway, I have a SATA 3 cable hooked up to the SSD and my system can get into the SSD hard drive (when I boot with my other drive as the OS) so I think that I SHOULD be able to boot with the SSD, but now I'm not so sure.

I read somewhere someone had an issue with have more than one power chord attached will cause it not working but I doubt this is it as I can still access the SSD when I am not trying to boot with it.

Not sure what else I can do except to return this hard drive and just keep using my old hard drive to boot. I was hearing all the talk about how great these things are, but it seems I have to upgrade to be able to use them. I hope this is not the case. What do you guys suggest? New to SSDs and somewhat know how Bios works, no clue on the registry stuff and the like.


My System SpecsSystem Spec
.

29 Oct 2013   #2
gregrocker

 

The board doesn't show that it's UEFI which requires special install steps, but it does have two controllers. Which are you using? P7P55D-E PRO - Motherboards - ASUS If it fails after the following steps then try changing controllers in BIOS setup.

Unplug all other HD's and peripherals,

Boot into BIOS setup, reset to defaults, save changes.

Set DVD drive first to boot, HD second, set SATA controller to AHCI, Save changes and Exit.

Then boot into Windows 7 installer DVD or flash stick burned or written using tool and latest ISO for your licensed OS version here. I would use a fresh ISO written with tool in Step 2 as yours is in question.

At first installer screen Press Shift + F10, or enter System Recovery Options to open a Command Box, type:

DISKPART
LIST DISK
SELECT DISK 0 (after confirming Windows 7 target HD #)
CLEAN
CREATE PARTITION PRIMARY
FORMAT FS=NTFS LABEL="WINDOWS 7"
ACTIVE
EXIT
EXIT

Next click Install Now, then Custom install to Clean Install Windows 7 to the partition you created. If it fails then report back at which step and the verbatim error message.

In addition read over these steps to understand the tools and methods which work best to get and maintain a perfect Clean Reinstall - Factory OEM Windows 7. The steps are the same for retail.

After install you can adjust partition size or Create new partitions for data, etc. in Disk Mgmt. You are creating the partition here for the purpose of wiping the HD and marking Active which overcomes certain install failures.
My System SpecsSystem Spec
29 Oct 2013   #3
OneCallSystem

windows 7 ultimate (upgrade) 32 bit
 
 

Greg, Thanks for the quick reply. I do not have the LX I have the Pro motherboard. Gee whiz those steps are nasty, but I will give it another go with what you say and see what happens.
My System SpecsSystem Spec
.


29 Oct 2013   #4
OneCallSystem

windows 7 ultimate (upgrade) 32 bit
 
 

One other thing, I have Windows 7 Ultimate, but it is the upgrade disk, for upgrading from XP/Vista to 7. Will this method still work with that? Looking at the ISO download page and I'm not quite sure which one to pick. I don't want to pick the wrong one.

I see:

Windows 7 Professional x86 SP1 U (media refresh), Windows 7 Professional N x86 SP1 U (media refresh) ... (what does the N stand for?) and then there is one for non bootable and old, I'm assuming I don't want those.

I guess I'm going for the first one I listed.

Edit: oops, I see I didn't scroll down far enough, there is a ton more, and I think those are actually in English!
My System SpecsSystem Spec
29 Oct 2013   #5
gregrocker

 

Do you have less than 4gb RAM, or Have you tried 64 bit to know you want 32 bit for sure? If not I'd try 64 bit first. 32 bit vs 64 bit Comparison - Windows 7 Forums
64-bit More than just the RAM bit-tech.net

If you wipe the HD first then skip the Product Key during install, afterwards do the quick Option 3 registry workaround in Clean Install with Windows 8 Upgrade to activate Upgrade version on a cleaned or new HD.
My System SpecsSystem Spec
29 Oct 2013   #6
Golden
Microsoft MVP

Windows 7 Ult. x64
 
 

I had a similar problem with a Samsung 840 EVO 120GB SSD a few days ago.....constant BSOD's during installation. I solved it by power-cycling the SSD:


1. Power off laptop, unplug power lead, and remove battery.
2. Press and hold down the on/off button for 30 seconds, then release
3. Disconnect the SSD
4. Press and hold the on/off button for another 30 seconds, then release
5. Reconnect SSD, reinsert battery, reconnect power lead.
6. Insert installation USB, reboot and install as normal

Ignore steps for battery if not a laptop.

Not sure if this helps, but do try it.
My System SpecsSystem Spec
29 Oct 2013   #7
gregrocker

 

In addition if you're going to try to start the SSD which was cloned from HDD and which was installed in IDE mode, then changing it to AHCI in BIOS before attempting to start it would not work. It would need to have the same SATA controller setting in BIOS to start, although if IDE you can change it after it starts to AHCI : Enable in Windows 7 / Vista - Windows 7 Forums

I was focusing on troubleshooting a Clean Install to the SSD, which should be tried first in AHCI mode. Is this what you want to do? We can help you try to start the clone if you'd prefer do that first.
My System SpecsSystem Spec
29 Oct 2013   #8
OneCallSystem

windows 7 ultimate (upgrade) 32 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by gregrocker View Post
Do you have less than 4gb RAM, or Have you tried 64 bit to know you want 32 bit for sure? If not I'd try 64 bit first. 32 bit vs 64 bit Comparison - Windows 7 Forums
64-bit More than just the RAM bit-tech.net

If you wipe the HD first then skip the Product Key during install, afterwards do the quick Option 3 registry workaround in Clean Install with Windows 8 Upgrade to activate Upgrade version on a cleaned or new HD.
You know what? All these years I always thought 64 bit was a motherboard or a CPU issue. I didn't realize that to get 64 bit all you needed was more memory. DUH! I feel like slapping myself right now, cause I bought 16 gigs 2 years ago and then I thought I could only use a 32 bit system because I thought that is what my systemd was. Well heck if this is the case I will be going 64 bit then. Damn, I guess I should have looked into it more. Me and my dum assumptions. I need it too, cause I have some audio programs that crash my system running out of memory.
My System SpecsSystem Spec
29 Oct 2013   #9
OneCallSystem

windows 7 ultimate (upgrade) 32 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by gregrocker View Post
In addition if you're going to try to start the SSD which was cloned from HDD and which was installed in IDE mode, then changing it to AHCI in BIOS before attempting to start it would not work. It would need to have the same SATA controller setting in BIOS to start, although if IDE you can change it after it starts to AHCI : Enable in Windows 7 / Vista - Windows 7 Forums

I was focusing on troubleshooting a Clean Install to the SSD, which should be tried first in AHCI mode. Is this what you want to do? We can help you try to start the clone if you'd prefer do that first.
hmmm yeah, I'm pretty sure I changed it to AHCI before I switched it. That could be the issue here.

I'm going to clean install first, so no problem on that, it's good to know anyway. Great tutorials here for sure.

Regardless, I'll report back tomorrow with my findings. I'm sure with all these fixes I'll get it working.

Thanks guys.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 New SSD won't boot Windows




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Dual boot windows vista and windows 7 boot error winload.exe
I am trying to dual boot with 2 different hard drives and 2 different systems. One is Vista x64 and the other is Windows 7 Professional 32-bit. After installing the hard drive with Windows 7 which came from a different computer, I used EasyBCD to configure the boot order. Windows vista still works,...
Installation & Setup
Win 7 , Ubuntu dual boot, windows wont boot, startup disk doesnt help
Hi a couple of months ago my system crashed, windows 7 wouldnt boot, and I misplaced my installation disk. I had the problems several times since obtaining the computer several years ago. (Lenovo IDeaPad y450). I attributed the problem to what I believed was a bad hard disk, so I replaced it with a...
General Discussion
Windows 7: Boot Manager Status 0xc000000f, boot selection failed.
Hello, I have a Windows 7 Home Premium 64 bit. Yesterday I accidentally 'killed' csrss.exe. Then, after a bluescreen, my computer restarted and I got the following message: Windows failed to start. A recent hardware of software change might be the cause. To fix the problem: 1.Insert your...
General Discussion
Windows 7 Crashes at Boot Manager after Deleting Windows 8 Dual Boot
Hi all, I followed some instructions to remove the Windows 8 Dual Boot by just deleting the Windows 8 Partition and that there was no need to edit the boot menu as everything will be done automatically after restart. Now, when I tried to reboot my computer, the computer hangs at the screen...
General Discussion
Dual boot Windows 7 pro and Windows Server 2008 - boot loader
Hey guys i installed windows 7 and windows server 2008 in different partition. I first installed windows 7 and then installed windows server 2008.(I dont know if that makes much of a difference). However , -----after installing the server i could not see the windows 7 in my boot loader so i had...
Installation & Setup
windows7 wont boot past windows splash screen - will boot to safe mod
WIndows 7 premium home version on a lenovo laptop freezing at splash screen. I can boot into safe mode just fine. Whereby I have to run a system restore back to an older date but the issue still comes back up and this seems to be especially true when trying to wake it from sleep mode. beyond the...
BSOD Help and Support

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:10.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App