Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: 1st Build - Major help needed

02 Jan 2014   #121
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

A couple of points. Greg's tutorial should answer all questions on a fresh install for w7.

Only connect the SSD during install.

The w7 installer will do the alignment for you, no need for the diskpart dance.


My System SpecsSystem Spec
.
02 Jan 2014   #122
ChrisPbass

7 Ultimate 64 bit
 
 

[QUOTE=TVeblen;2643352]
Quote   Quote: Originally Posted by ChrisPbass View Post
I'm using my friends USB DVD.
Quote:
That message "a required CD/DVD device driver is missing" can occur in a system with a UEFI Bios and you are trying to boot from an unsupported device for the boot mode you are in.

To boot from a USB device I have found that the device must be plugged into a USB 2 port. If I try and plug a USB installation stick into a USB 3 port I get that message. The reason is that my system board has a separate Asmedia USB3 controller and that controller is not native to the UEFI/BIOS. It only works in Windows using the ASmedia Drivers. To boot in UEFI you must use the native USB ports.
So try the install with the USB DVD in a USB 2 port.
U DA Man! The USB DVD was in a USB 3 port. I assumed it was 2.0 . This board has a lot of 3.0 ports it turns out.

OK...1 hurdle jumped. I'm sure it will install w/NO problem now.
My System SpecsSystem Spec
02 Jan 2014   #123
ChrisPbass

7 Ultimate 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by TVeblen View Post
Quote   Quote: Originally Posted by ChrisPbass View Post
I am not clear.
I have 2 DVD devices. The SATA, PC powered DVD is most def hosed. The USB, wall outlet powered, DVD works fine. It wants to load windows and its been used fairly recently.
I have done everything you said to do and the BIOS sees everything and the boot order is OK.
"It wants to load Windows". I am not clear on that. It sounds like your problem is solved.

Do you mean: "It starts to load windows but I am still getting the error message"?

Even after resetting defaults and switching to a USB 2 port?
Sorry I was replying to Ranger4 and had not tried your suggestions yet. The USB 2 port worked.
My System SpecsSystem Spec
.

02 Jan 2014   #124
TVeblen

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

Excellent!
My System SpecsSystem Spec
02 Jan 2014   #125
ChrisPbass

7 Ultimate 64 bit
 
 
Next Step: Spinners

How should I proceed? The last time I took this next step I started getting crashes and BSODs etc...however...I'm pretty sure the MB was broken.

One of the HDs had Win7 installed on it and it does have the small 100/200 Mb partition. The other drive is formatted for storage, no OS.

After I started having problems adding the 1st (OS) spinner I decided to use Gparted to remove the partition to see if that would help. I never had a chance to try it.
Is that a good idea? If not, how should I proceed?

Also, I'm sure this has been covered on 7F.com so should I just go research or continue here?
My System SpecsSystem Spec
02 Jan 2014   #126
TVeblen

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

On the spinner - use GParted to delete the small 100/200 partition (System Reserved). No OS partition - no System Reserved partition on the spinner.
(Later you can create a new data partition with that extra space.)

Clean or Wipe (write all zeros) the SSD. Nothing on it.

When you get ready to install W7 on the SSD, disconnect all other hard drives - only the SSD and DVD connected (Very Important!)

Then reset the BIOS defaults. After, make sure the SATA controller is set to AHCI (Very Important!)

Then install W7. The tutorial Gregrocker posted is excellent. Either run through it to be familiar, or print it out.

If you follow all these instructions it should go without a hitch.
My System SpecsSystem Spec
02 Jan 2014   #127
ChrisPbass

7 Ultimate 64 bit
 
 

I really need to give more info.

I have successfully installed W7pro and have done all 9 billion updates.

I did change to AHCI before installing.

So...installed and only the SSD is running at this point.

Drop in the spinner OS HD and boot to Gparted, delete the small partition, reboot?
Hopefully everything works and then add the 2nd spinner...
My System SpecsSystem Spec
02 Jan 2014   #128
gregrocker

 

I do not see a screenshot for Disk Management - Post a Screen Capture Image so we can see what you're talking about. Point out the partition you're asking about deleting.

As long as you installed to SSD with all other HD's unplugged, and the SSD remains set first to boot then adding back the other HD's should not interfere. But let us see a pic with all drives connected, tell us exactly what you want to do, and we will give you the steps.
My System SpecsSystem Spec
02 Jan 2014   #129
ChrisPbass

7 Ultimate 64 bit
 
 

OK. The SSD is the only drive installed. The only reason I'm moving slow and asking questions is because the last time I got to this step everything went haywire. I added the spinner and started getting all kinds of errors.
But again...that was probably related to the board malfunctioning.
My System SpecsSystem Spec
02 Jan 2014   #130
TVeblen

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by gregrocker View Post
I do not see a screenshot for Disk Management - Post a Screen Capture Image so we can see what you're talking about. Point out the partition you're asking about deleting.

As long as you installed to SSD with all other HD's unplugged, and the SSD remains set first to boot then adding back the other HD's should not interfere. But let us see a pic with all drives connected, tell us exactly what you want to do, and we will give you the steps.
Hey Greg! I think we established (about 60 posts back) that the old spinner had an OS partition (C) and a System Reserved Partition (the 100MB one). The OP deleted the OS Partition but not the SR.
So this sounds like that oldie but goodie where you add a second ACTIVE partition to a system. And with a smidgeon of missing OS to boot! (or not boot - as the case would be )
My System SpecsSystem Spec
Reply

 1st Build - Major help needed




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Stuck in repair loop. Major help needed
I decided to upgrade my computer to Windows 7 about 3 weeks ago. Everything had been running fine until this past week. Windows started just acting.....strange. It would randomly lock up, requiring a hard restart, the top bars on applications would flash, and random applications would fail....
Installation & Setup
Major help needed for novice please somebody!!!
to anyone kind enough to help.... Today I installed Windows 7 as I got a virus so formatted my computer at the same time to clear it all up. I had vista before. Now like a lot of people it can no longer read my graphics card so I assume I need the driver. I have read other peoples similar...
Graphic Cards
MAJOR help needed for boot corruption
I'm on Windows Ultimate. I was messing with my activation (since it stated that I did not have genuine when i did) and then when i rebooted it, it said "The boot selection failed because a required device is inaccessible" and the status was "0xc000025". I did make a recovery CD that can apply...
Installation & Setup
Major graphics card troubles. Help needed.
System Specs: Win7 x64 3gb ram Dual Monitors. 1) Dell 22inch @ 1680 x 1050 2) Viewsonic 19inch @ 1280 x 1024 Intel Quad core 2.40GHz Nvidia 8800GT 512MB Driver version 196.21 Tried with July 09 drivers & beta drivers 196.34 with same results. With that out of the way, My problem. ...
Graphic Cards
Major Problem...Help Needed!
This is a new build...1 week old. Not a single problem til today. I booted up and it everything seemed normal but got stuck on Boot from CD/DVD. Nothing. Went into the BIOS...everything looked normal. Set BIOS to fail safe defaults. Same problem. The BIOS saw the SSD but had capacity as 8mb!!...
Installation & Setup
Major help needed with windows 7 boot problem
Hi. Ok basically I have Windows 7 Ultimate X64 (Build 7600). I know I shouldn't have, but I installed the new OEM, slip 'activator' release 4 thats been uploaded. Uh oh. I can no longer boot into Windows - I get : File: \Windows\system32\winload.exe Status: 0xc0000428 Info: Windows...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:17.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App