Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: no OS found

20 Jan 2014   #1
Jandek

Windows 7 Home
 
 
no OS found

Hello everybody,

I installed Windows 7 on a used PC (HP XW4600) recently.
This PC contains 2 Harddisks (1 Samsung and 1 WDC).
My idea was to install the OS on the Samsung and to use this drive for data too.
I intended to use the WDC for backup only and to disconnect it normally.

After installation everything works OK untill I take the WDC from the BIOS list of devices to boot from.
Then the computer does not start up: it will give the message "no OS found".

Disk Management gives the results as given in the attachment.

no OS found-disk-management.jpg

For those who do not speak Dutch:
Schijf 0=Samsung, Schijf 1=WDC, Opstarten=boot.

Note that volume Y (on WDC) is "system" and volume C is "boot"!

My question is:
what should I do to have the computer starting normally with the WDC disk disconnected?




My System SpecsSystem Spec
.
20 Jan 2014   #2
gregrocker

 

The System boot files are on the wrong HD. This can happen when all other HD's are not unplugged during install.

The solution is to Mark C Partition Active,

power down to unplug the other HD,

boot into Win7 DVD or System Repair Disk to run Startup Repair - Run 3 Separate Times until Win7 starts and C holds the System flag.

Now you can plug back in the other HD making sure Win7 HD remains set first HD to boot in BIOS setup. Mark Y partition Inactive: Partition - Mark as Inactive - Windows 7 Forums. This should keep it from ever interfering but if it does move the data off to wipe it with Diskpart Clean Command before repartitioning in Disk Mgmt.
My System SpecsSystem Spec
20 Jan 2014   #3
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

And if you are lazy like me, you can do this. Make sure you understand the warning in the tutorial.

Bootmgr - Move to C:\ with EasyBCD
My System SpecsSystem Spec
.

21 Jan 2014   #4
Jandek

Windows 7 Home
 
 

I have followed the instructions as given by GregRocker: using the System Repair Disk and run Startup Repair.

This action has resulted in the situation I wished: the WCD drive may be disconnected without having a problem at startup. And also after reconnecting it the system starts normally.

Check:
Disk Management gives now:
- for partition C attribute System is added
- for partition Y attribute System is removed.

Thank you very much.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 no OS found




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
USB disc not found at boot but is found when restarted
Hello all, I've had this issue for quite some time now, it never really bothered me that much, but it is annoying, so I thought I'd give it a shot to see if anyone could help me out. I've got 2 external USB drives, one on 2 Gb and one on 4 Gb. the 2Gb drive is no issues at all. Works...
Hardware & Devices
Lost Pwr During Defrag - FOUND folder not found
Last night was using Auslogics to defrag an external WD 1.5TB BU drive... 2 hours in we had a power loss...lights and TV went out and came back on. The laptop that was running the Auslogics had a batt, but the external drive lost power in the middle of the defrag process. Turned everything off for...
Performance & Maintenance
Bootmgr not found, Bootrec /fixboot displays "Element not found"
Hello, I've run into a problem with my Windows 7 install. For context, I originally had Windows XP dual booting with Windows 7 because I wasn't sure if I wanted to make the upgrade at the time. Windows XP was on my old 300 GB HDD, while I had Windows 7 on my 1.5 TB HDD (with 83GB allocated into my...
General Discussion
operating system not found and no drivers were found eror
as usual I turned off my laptop and after a while a turned on again to use my laptop but it couldn't reach operating system and showed error : " OPERATING SYSTEM NOT FOUND" ! I tried all instructions to solve the problem and finally run by windows start up CD to re-install new windows. this...
Installation & Setup
Network drive found but not found?
Hi I'm having a problem that is causing me to pull my hair out. I hope someone can help. I'm using a Vernatim media share 1 tb network drive on my LAN to store things like my iTunes library. Well yesterday it started not allowing me to login through windows. I deleted the mapped share and tried to...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:50.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App