Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows 7 setup stop in disk.sys on UEFI mode, but in BIOS mode it did

03 Aug 2014   #1
Noverium

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 
Windows 7 setup stop in disk.sys on UEFI mode, but in BIOS mode it did

Hi everyone,

I'm attemping to install Windows 7 64 bits in a Sony vaio SVE14A25CLB laptop. Many threads in this forum already help me a lot to change the UEFI settings to boot from a DVD or USB device in UEFI mode and I clean the hard drive with diskpart. Also secure boot is disabled.

My System specs:
Sony Vaio SVE14A25CLB
Intel Core i5 -3210M, 2.50GHz
Sony Vaio Intel HM76 Express Chipset
4GB DDR3 SDRAM 799MHz
Intel HD Graphics 4000, AMD Radeon HD 7670M 1GB
HDD 750GB, 5400 rpm

My next opponent in this journey is while windows setup is loading the files, on UEFI mode, it just stop at loading the disk.sys file (checked in safe mode), but in Legacy mode (BIOS) the windows setup (DVD or USB) start without issues (this is how I managed use diskpart).

I don't think it could be due to hard drive or memory issues (I didn't run any tests yet), as the windows setup start normaly on Legacy mode and It install successfully Windows 7 on a MBR partition.

From factory, the laptop comes with Windows 8, but even if the general performance is very good, it was some "features" that bother me. So hard drive already has GPT and I want to keep that partition table mode in case I need to do a dual boot with windows 8 in the future.

After clean the hard drive I even created GPT partitions following these steps:
Sample: Configure UEFI/GPT-Based Hard Drive Partitions by Using Windows PE and DiskPart (see Sample DiskPart Script: Default Configuration)

I have the same issue loading the windows setup from DVD or USB device, even if I modify a sys file in the install.wim as show here Unable to complete Windows 7 installation : Stopped at system32\drivers\disk.sys - TechNet Articles - United States (English) - TechNet Wiki (I made it in the USB install.wim, using imagex.exe in images /1/ and /2/)

I'm using the latest ISO image available in digital river (Windows 7 64bits SP1 D R), I also used a custom ISO image made by a friend with same results. If I use a Windows 8 DVD, it start without issues, same for recovery disks.

Many thanks for your help in advance, I have been trying to install windows 7 since last weekend .

Sorry for my bad english, best regards from Mexico!

Edit:
Before I get rid of Windows 8, I updated the BIOS from Sony Support, (BIOS Update Ver. R0202V5, 8.1.0.1248), so BIOS is up to date. In BIOS setup it shows: Aptio Setup Utility ver. 2.15.1227.

I readed that option "ACPI APIC support" will cause the same issue that I have, but I don't that option in the BIOS setup.

Also, It seems this laptop doesn't have an utility to select a boot device (like pressing F10, it only has the "assist" button, or I didn't found it yet, on only has the boot order in BIOS) to check in which mode the instalation mode started, I assumed it will be UEFI because UEFI boot is enabled (I never see the boot enviroment detected line in setupact.log) and DVD or USB boot the instalation setup only failing at loading files and in Legacy mode, installation setup has a different behavior.

Sorry for the very long post!


My System SpecsSystem Spec
.
04 Aug 2014   #2
gregrocker

 

Sony boot key is F12.

Make sure you have followed Option One in UEFI Bootable USB Flash Drive - Create in Windows
to create the flash stick.

To install Win7 in UEFI mode sometimes requires some level of CSM or Legacy set in BIOS, even "Boot UEFI First." You will need to scour those listings, post back camera snaps of all available choices for UEFI, Legacy, CSM, and boot order. Are you choosing UEFI device to boot. That would point to the media being the problem.

At Eight Forums they can help you derive your Product Key so that you can reinstall 8 to an MBR disk using media they should also be able to link you to. This is providing the BIOS won't auto-activate on MBR. These mysteries are all shrouded in EightForums which I will get over to one day when Win7 stops being the most popular OS and keeping us so busy here.
My System SpecsSystem Spec
16 Mar 2015   #3
ivanzarate

Windows 7 x64 UEFI
 
 
solved

Quote   Quote: Originally Posted by Noverium View Post
Hi everyone,

I'm attemping to install Windows 7 64 bits in a Sony vaio SVE14A25CLB laptop. Many threads in this forum already help me a lot to change the UEFI settings to boot from a DVD or USB device in UEFI mode and I clean the hard drive with diskpart. Also secure boot is disabled.

My System specs:
Sony Vaio SVE14A25CLB
Intel Core i5 -3210M, 2.50GHz
Sony Vaio Intel HM76 Express Chipset
4GB DDR3 SDRAM 799MHz
Intel HD Graphics 4000, AMD Radeon HD 7670M 1GB
HDD 750GB, 5400 rpm

My next opponent in this journey is while windows setup is loading the files, on UEFI mode, it just stop at loading the disk.sys file (checked in safe mode), but in Legacy mode (BIOS) the windows setup (DVD or USB) start without issues (this is how I managed use diskpart).

I don't think it could be due to hard drive or memory issues (I didn't run any tests yet), as the windows setup start normaly on Legacy mode and It install successfully Windows 7 on a MBR partition.

From factory, the laptop comes with Windows 8, but even if the general performance is very good, it was some "features" that bother me. So hard drive already has GPT and I want to keep that partition table mode in case I need to do a dual boot with windows 8 in the future.

After clean the hard drive I even created GPT partitions following these steps:
Sample: Configure UEFI/GPT-Based Hard Drive Partitions by Using Windows PE and DiskPart (see Sample DiskPart Script: Default Configuration)

I have the same issue loading the windows setup from DVD or USB device, even if I modify a sys file in the install.wim as show here Unable to complete Windows 7 installation : Stopped at system32\drivers\disk.sys - TechNet Articles - United States (English) - TechNet Wiki (I made it in the USB install.wim, using imagex.exe in images /1/ and /2/)

I'm using the latest ISO image available in digital river (Windows 7 64bits SP1 D R), I also used a custom ISO image made by a friend with same results. If I use a Windows 8 DVD, it start without issues, same for recovery disks.

Many thanks for your help in advance, I have been trying to install windows 7 since last weekend .

Sorry for my bad english, best regards from Mexico!

Edit:
Before I get rid of Windows 8, I updated the BIOS from Sony Support, (BIOS Update Ver. R0202V5, 8.1.0.1248), so BIOS is up to date. In BIOS setup it shows: Aptio Setup Utility ver. 2.15.1227.

I readed that option "ACPI APIC support" will cause the same issue that I have, but I don't that option in the BIOS setup.

Also, It seems this laptop doesn't have an utility to select a boot device (like pressing F10, it only has the "assist" button, or I didn't found it yet, on only has the boot order in BIOS) to check in which mode the instalation mode started, I assumed it will be UEFI because UEFI boot is enabled (I never see the boot enviroment detected line in setupact.log) and DVD or USB boot the instalation setup only failing at loading files and in Legacy mode, installation setup has a different behavior.

Sorry for the very long post!
Hi Noverium

After a large weekend trying to bypass the problem that you describe I get solved.

1.- change your bios to CSM
2.- Install Windows 7 x64 and all your apps
3.- make a disk image to with Acronis Truimage to other HDD
4.- change your bios to UEFI
5.- boot with Acronis Truimage media cd and your external HDD (where is your image)
6.- restore your image over your internal HDD (when you restore under UEFI mode, Acronis Create the partitions under GPT schema and all your info)
7.- when you restart the laptop you will have Windows 7 x64 over UEFI.

I hope this solution can help you.

Best regards
Iván Zárate
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 Windows 7 setup stop in disk.sys on UEFI mode, but in BIOS mode it did




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
How to install Windows 7 in UEFI Mode with a USB
Hey guys, I've never seen a full guide to installing Windows 7 in UEFI mode before anywhere, trust me I've looked. But I managed to pull it off a few days ago. So I thought I'd share it with you guys :) What you'll need: A Windows 7 64 bit ISO (doesn't matter what edition and can be an All in...
Installation & Setup
Going from "bios mode" to "UEFI mode" with windows7
I have an asus m5a99fx mobo with windows 7 64 bit (retail version) installed in bios mode. Is there any way I can change the mode to UEFI without reinstalling windows?
Installation & Setup
Hard Disk Drive not found in ASUS UEFI BIOS Utility - EZ Mode
Hi there, My sister just bought a new desktop. It was working fine and all. But this morning, she forced shut down a windows update. The next thing happen once it gets past through BIOS is "Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key" So I...
Installation & Setup
Uefi bios setup
Hello here, I am new here and i would at first say thanks to all them who supports that site to be alive and help all in the world. I need your help: I want want install windows 7, it is asrock, but when i choose boot priority there is only one option hitachi there is no dvdrom to boot...
Installation & Setup
if UEFI mode on Bios, Cannot boot from CD... :(
I just bought sony vaio S Series, with original Win 7 home basic 64 bit. But, many of my device such as printers, network wifi and etc not support for win 7 64 bit. Now, I want to install win 7 32-bit on my laptop. But, My CD Win 7 bootable won't boot at my laptop. After i check bios, i found...
Installation & Setup
What's the benefit of UEFI and install Windows in UEFI mode?
I am not sure if this subforum is the right place, if not, pleases help me transfer to the right forum... I recently just build a new setup with Asus P8Z77-V LK, this motherboard comes with UEFI boot and legacy BIOS boot support. So I tested install windows 7 in both mode, and I didn't find...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 12:34.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App