Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Lost all my drivers!

15 Oct 2014   #1
jpolacko

Windows 10 Pro (Windows 7 Home Premium through HyperV)
 
 
Lost all my drivers!

Hey guy's. Here's the issue I had today. For some reason after I went back to Windows 7 Home Premium from Windows 8.1 OEM Builder due to license agreement violation (GRRRRR) I installed all my programs and did all my updates. But after I did my Windows updates for Microsoft Office and rebooted I lost all my drivers! But Windows reinstalled them automatically like they were just installed and Win was booted up with new drivers. I was wondering if anyone ran into this before and what caused it?


My System SpecsSystem Spec
.
15 Oct 2014   #2
gregrocker

 

What makes you think this happened?
My System SpecsSystem Spec
15 Oct 2014   #3
jpolacko

Windows 10 Pro (Windows 7 Home Premium through HyperV)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by gregrocker View Post
What makes you think this happened?
When Windows rebooted I lost all my drivers and Windows loaded basic drivers.. Such as Graphics card.. Wireless Card.. and Realtec PCI Bus drivers etc etc.
My System SpecsSystem Spec
.

15 Oct 2014   #4
gregrocker

 

What I am trying to find out is how you discovered this. What exactly told you that you lost all drivers which is not possible? What were you doing exactly when this happened? You'd have to run SysPrep to generalize the install to remove all drivers, which is an involved process.

Windows is supposed to provide the drivers anyway.
My System SpecsSystem Spec
15 Oct 2014   #5
derekimo

Microsoft Community Contributor Award Recipient

 
 

Just out of curiosity, was this a black screen with white text scrolling?

You also mention this was after a bunch of updates, which to me just sounds like windows was re-configuring after installing the updates.
My System SpecsSystem Spec
15 Oct 2014   #6
jpolacko

Windows 10 Pro (Windows 7 Home Premium through HyperV)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by gregrocker View Post
What I am trying to find out is how you discovered this. What exactly told you that you lost all drivers which is not possible? What were you doing exactly when this happened? You'd have to run SysPrep to generalize the install to remove all drivers, which is an involved process.

Windows is supposed to provide the drivers anyway.
When I logged in I had Windows is installing drivers thing on the taskbar and when I clicked it I saw Windows installing all my system drivers. I wish I would of taken a screen shot when I could.
My System SpecsSystem Spec
15 Oct 2014   #7
jpolacko

Windows 10 Pro (Windows 7 Home Premium through HyperV)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by derekimo View Post
Just out of curiosity, was this a black screen with white text scrolling?

You also mention this was after a bunch of updates, which to me just sounds like windows was re-configuring after installing the updates.
I was like 54 Important updates for Microsoft Office Professional 2013.
My System SpecsSystem Spec
15 Oct 2014   #8
jpolacko

Windows 10 Pro (Windows 7 Home Premium through HyperV)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by gregrocker View Post
What were you doing exactly when this happened?

Windows is supposed to provide the drivers anyway.
I was installing Microsoft Office updates and it happened after reboot. Sorry I missed that part of the question
My System SpecsSystem Spec
15 Oct 2014   #9
gregrocker

 

Quote   Quote: Originally Posted by jpolacko View Post

When I logged in I had Windows is installing drivers thing on the taskbar and when I clicked it I saw Windows installing all my system drivers. I wish I would of taken a screen shot when I could.
This is something we see sometimes when Automatically deliver drivers via Windows Update (Step 3) is enabled, which I believe was recently reset by default to enabled by a Window Update. Is it possible you had significant numbers of devices in the Device Manager that needed drivers, or that were outdated?
My System SpecsSystem Spec
15 Oct 2014   #10
jpolacko

Windows 10 Pro (Windows 7 Home Premium through HyperV)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by gregrocker View Post
Quote   Quote: Originally Posted by jpolacko View Post

When I logged in I had Windows is installing drivers thing on the taskbar and when I clicked it I saw Windows installing all my system drivers. I wish I would of taken a screen shot when I could.
This is something we see sometimes when Automatically deliver drivers via Windows Update (Step 3) is enabled, which I believe was recently reset by default to enabled by a Window Update. Is it possible you had significant numbers of devices in the Device Manager that needed drivers, or that were outdated?
I had already updated my drivers. This was a fresh reinstall using HP Recovery and I updated my drivers using HP Support. Thinking about it now.. I believe I did install some optional drivers using Windows Update after I had updated them using HP Support
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Lost all my drivers!




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
lost drivers
Morning. I am having problems with drivers, I can't get me PC to recognise my phone. now every time I turn my computer on I get this. ( see attachment) can anyone help.
Drivers
windows 7 lost all drivers
I am using windows 7 x64 and motherboard is asus x58. After I typed in netsh interface tcp set global autotuninglevel=disabled and restart, come back all driver are gone. All the drivers are bad the usb the network and audio all have yellow exclamation points on them. Anyone know how to resolve...
Drivers
Reinstalled Windows 7, lost all drivers!
Hi I bought this roughly a year ago PB Tech - NBKLEN1252535B : LENOVO IdeaPad G570 Sandy Bridge i5-2410M 2.3GHz 8GB (4Gx2) DDR3 640GB 15.6" ATI HD6370M 1G DEDICATED VGA BT2.1 2.0MP HD Webcam 802.11n DVDRW HDMI Win7 Home Premium 64bit 6Cell I re-installed Windows 7 Home Premium yesterday and...
Drivers
Lost sata drivers
I have a ASUS M5A97 MB and have installed Win7 64 three times in a row, I lose my sata rom drivers after I update. Can I fix this problem now or should I reinstall and and check every point of update to figure out when I lose them...getting upset!
Drivers
Vista to 7, lost drivers
I just updated a computer form Win Vista 32 Home to Win 7 32 Home with a clean install (the computer had a lot of junk and I figured it was best) but for some reason it removed all the drivers from the previous installation of Windows. I have done many upgrades in the past with clean installs and...
Drivers
Updated Drivers and lost my 1280x800
Seems like a common problem based on my search online, but many causes. I updated my drivers using SlimDriver(supposed to be safe), and afterword my setting for 1280x800 resolution went disappeared. Could be wrong, but does this mean I need to use a different driver? How do I do that? What driver...
Graphic Cards


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 23:35.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App