Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Clean install of Windows 7 from Windows8.1-problems opening everything

01 Dec 2014   #1
amp23

Windows 7 Home Premium x64
 
 
Clean install of Windows 7 from Windows8.1-problems opening everything

Hello,

I recently did a clean install of Windows 7 SP1 from Windows 8.1 using an official version of windows 7 on my Lenovo U530 Touch Ideapad. I am new to advanced technical knowledge with PCs and have just switched from a Mac so please forgive my ignorance, but I thought I backed-up my computer properly in windows 8 but realized after I wiped my hard drive that i didn't back it properly. I only backed up my windows 8 data. I didn't back up anything else that was pre-installed on the computer (once again, please forgive me if I'm not using the correct lingo).

So once I got windows 7 installed I downloaded all the drivers from Lenovo's site and it was working properly until I started installing windows updates. I was prompted for a reboot pretty soon after I started installing the updates. So i rebooted (in retrospect i should have waited, but it was a windows update window that prompted me for a reboot) when my computer started back up I couldn't get update to start, couldn't get control panel to open, and everything was very slow. Then i tried shutting down and there was a black screen with just my mouse icon showing. It sat like that for about 20 minutes and i forced shut down. I tired opening in safe mode and trying to restore to an earlier point and I can't even get anything (control panel/computer) to open in Safe mode.It seems to boot up fine but when i try to open anything it either takes forever (20mins+), freezes up, or just sits there like i never clicked on anything.

I thought it might be a driver issue or a .Net Framework issue, so I have been trying to get back to the restore point of right before I started to install all the drivers, so I got it to start the restore process and it sat in "preparing to restore your computer" for 50 mins then said system restore has failed. try again ( I didn't get the exact language there, I believe there was an error code). When I tried again i got "There was an unexpected error: Catastrophic failure (0x8000FFF) Please close system restore and try again"

I'm not sure what to do...

Any help is greatly appreciated! And please let me know what additional information I can provide that might help.
Thanks.


My System SpecsSystem Spec
.
01 Dec 2014   #2
AddRAM

Windows 7 Pro x64 Windows 10 Pro x64
 
 

Re install windows again, this time just run all rounds of windows update, when done, then look for any driver issues in device manager.

Format the install partition during the re install.

You are booting from the windows 7 dvd aren`t you ? You aren`t starting the install from windows 8 are you ?

Do you have an activation key for Windows 7 ?
My System SpecsSystem Spec
02 Dec 2014   #3
gregrocker

 

Everything needed is here to get and keep a perfect Clean Reinstall Windows 7
especially how drivers are best handled in the first driver-complete OS.

I'd delete all partitions again to be safest. Are you booting the installer as a UEFI device? What are the BIOS settings for UEFI, CSM, Legacy BIOS and Boot Priority order?
My System SpecsSystem Spec
.

02 Dec 2014   #4
amp23

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Thanks AddRAM- Yes I am booting from DVD from windows 7 and yes I do have the activation key. I'm only concerned with trying to activate it online since it was already activated before. From what I've heard i should just call and activate it over the phone and explain my situation?

Thanks Gregrocker. I just re-installed (before i checked back on here so I hope i did it right) and it seems to be working OK. I had to change the BIOS settings to legacy first and then it worked.

But I haven't installed all Windows updates yet. Should I get my AV installed first?
My System SpecsSystem Spec
02 Dec 2014   #5
AddRAM

Windows 7 Pro x64 Windows 10 Pro x64
 
 

Microsoft Security Essentials (your AV) will be one of windows updates.

Your words "Yes I am booting from DVD from windows 7 "

Let`s get something straight to make sure you did it right.

Once again,

1) You are booting from the dvd in the dvd drive, and you get the words "Press any key to boot from dvd", correct ?

2) You are not in windows when you start the install process, correct ?
My System SpecsSystem Spec
02 Dec 2014   #6
amp23

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Yes i did boot from DVD and got "press any key" when i was first installing. No i was not in windows. Now that it is installed, I shouldn't be getting that boot from DVD anymore correct? Since it is booting from my HDD?

Also, I plan to get McAfee (which is free with my TWC subscription), will that conflict with Microsoft Security Essentials at all?

Thanks for the help.
My System SpecsSystem Spec
02 Dec 2014   #7
AddRAM

Windows 7 Pro x64 Windows 10 Pro x64
 
 

You only get boot from dvd when the dvd is in the tray.

You don`t use 2 AV.

McAfee is garbage, don`t use it

Once you have windows installed you can go back into the bios and set the hard drive as first to boot.

You never really have to change that as you can always use the 1 time boot menu key to boot from the dvd drive.
My System SpecsSystem Spec
02 Dec 2014   #8
amp23

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Thanks for all the help!
My System SpecsSystem Spec
02 Dec 2014   #9
gregrocker

 

Yes, install MSE or Panda Cloud free first and then install all Important and Optional Updates. Do not use MucAfee.

You should be following the steps in Clean Reinstall - Factory OEM Windows 7 which will assure you get and keep a perfect install as long as you stick with the tools and methods in the tutorial, like a million others have without a single complaint or problem.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Clean install of Windows 7 from Windows8.1-problems opening everything




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Did a clean install of Windows 7 64 bit - problems with everything
Sorry for the vague title but pretty close to everything is not working properly... Ok, I got a new CPU and motherboard, and did a clean install of windows 7 ultimate onto a formatted hard drive. Installing drivers afterwards has proven very difficult (it frequently says the program is corrupt...
Installation & Setup
Problems after a clean windows 7 install
Yesterday I performed a clean windows 7 install on my fathers HP pavillion desktop PC. It had originally vista. During installing the screen became black, but when I unplugged the HDMI cabel which is for the LCD TV, the black screen dissapeared and the install could be completed. If I plug in the...
Installation & Setup
How to modify a Vista driver to install under Windows8
I have a laptop with a ATI X300 grapics card. Newest drivers are for Vista. When trying to install them manually Windows says the drivers are meant for an older version of Windows. The Microsoft driver makes the graphics really bad, Any way to modify the .ini file of the drivers of something so...
Drivers
Windows 7 Clean Install Problems
I recently built my own computer, got everything setup and plugged it in and it displayed the motherboard page right away and no problems. When I go to start to install windows 7 (home premium 64 bit) the computer randomly freezes and i'm not able to install windows 7, I have some people helping...
Installation & Setup
Clean install of Windows 7 32bit. Multiple problems occuring.
Hey guys, I recently backed up my computer on a external and wanted to do a clean windows 7 install. Of course, several problems have arose and I don't know what to do anymore. I did the standard clean install procedures. Set BIOS to load CD and started the windows 7 disk (burned) and deleted...
Installation & Setup
Clean install problems with Windows 7
I did a clean install of windows 7 to a new western digital HDD and I when I start up my desktop without the win 7 CD in the disk drive, I get a BOOTMGR missing error. But i can load windows 7 with the bootable cd in the disk drive. So i reformatted the HDD and tried a second clean install and same...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:01.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App