Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Trying to install Windows 7 on 2x Samsung 850 Evo's in Raid or Array.

23 Jan 2016   #1
JelloBoy

64 Windows 7
 
 
Trying to install Windows 7 on 2x Samsung 850 Evo's in Raid or Array.

I've been dealing with this for hours. I've looked all across the internet and I have yet to fix my issue.

SPECS/ISSUES
MSI GT80 Titan Laptop
Windows 7

I just bought/installed two Samsung SSD 850 Evo M.2s
I already have a 1TB HHD with all my stuff and OS on it (windows 7)-Not Samsung

Followed these instructions perfectly in Video directly from MSI
https://www.youtube.com/watch?v=1md2eUqKrKo

I have already Raid configured my two new SSD's into a Stripped Array and booted SATA etc
The system on boot does not install/try to install an OS. It acts like there should be an OS and fails the Windows screen load(freezes for a sec on the colors) then brings me to .5 sec blue screen that I cant even read its so fast, then it starts the "start windows normally screen/or restore previous version", neither of which work cuz it just fails over again etc. Also After I try and Start after I set it up it goes to "Checking Media Presence" then rolls me back to BIOS automatically..

Why can't/wont it let me install my OS. Yes I have the boot Disc in the cd drive also. It is the first OPTION on boot.
Any help leading to this will be appreciated. I'm beginning to think I'm ruining my computer restarting it so much trying to figure it out.

I've tinkered more, and decided to test out just a normal array of the SSD's to non-raid and when I boot it just ignores trying to install on the new SSDS and loads up the OS from my HDD. Even more frustrating. Apparantly when the two SSDS are Stripped and Together they are DYNAMIC and they can't have a OS installed onto them?! Now googling more issues ~~~Still clueless

Am I missing something small or is there a larger problem here?


My System SpecsSystem Spec
.
23 Jan 2016   #2
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Hi and welcome to SevenForums,
Go into bios and disable fast/ quick startup
Should be all that is needed
This is the only raid I know of
My System SpecsSystem Spec
23 Jan 2016   #3
JelloBoy

64 Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ThrashZone View Post
Hi and welcome to SevenForums,
Go into bios and disable fast/ quick startup
Should be all that is needed
This is the only raid I know of
Done that sadly, Also just did it again and alas no work.

Attached two pictures. After I try and Start after I set it up it goes to "Checking Media Presence" then rolls me back to BIOS automatically...2nd picture is of my SSD


Attached Thumbnails
Trying to install Windows 7 on 2x Samsung 850 Evo's in Raid or Array.-checking-media-presence.jpg   Trying to install Windows 7 on 2x Samsung 850 Evo's in Raid or Array.-bios-ssd-info.jpg   Trying to install Windows 7 on 2x Samsung 850 Evo's in Raid or Array.-bios-ssd-info2.2.jpg  
My System SpecsSystem Spec
.

23 Jan 2016   #4
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Hi,
Okay well most of this might be caused by the os type being uefi only
Or secure boot features in CSM options.
Review them and post some pictures of the options you do have in boot and security/ CSM
My System SpecsSystem Spec
23 Jan 2016   #5
JelloBoy

64 Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ThrashZone View Post
Hi,
Okay well most of this might be caused by the os type being uefi only
Or secure boot features in CSM options.
Review them and post some pictures of the options you do have in boot and security/ CSM
I only have UEFI/LEGACY/ UEFI W CSM just like in the video tutorial. I can boot my HDD with my OS on either.
My System SpecsSystem Spec
23 Jan 2016   #6
JelloBoy

64 Windows 7
 
 

Been doing more work on this today...I was able to Enter Raid-Start Windows in LEGACY option with Windows on CD/DVD

I was so happy until I saw these windows pop up during the install..when you fix a problem another rises..I have IRST-And I have the latest downloaded-the RAID one but I dont see any RAID controller?>?


Attached Thumbnails
Trying to install Windows 7 on 2x Samsung 850 Evo's in Raid or Array.-rsz_driver_error.jpg   Trying to install Windows 7 on 2x Samsung 850 Evo's in Raid or Array.-rsz_driver_e.jpg  
Attached Images
Trying to install Windows 7 on 2x Samsung 850 Evo's in Raid or Array.-sata-controller.png 
My System SpecsSystem Spec
24 Jan 2016   #7
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

You're welcome to post a disk management screen shot of the hdd's partitions
Personally I'd just clone or do a system image of just the os partition and restore it to one of the ssd's.
Then deal with the raid stuff.
My System SpecsSystem Spec
24 Jan 2016   #8
JelloBoy

64 Windows 7
 
 

My Disk Management
My 1TB HD with OS+All my stuff
My 2x 850's Raid stripped
Cdrom with Boot disc
USB with ISO of boot disc


Attached Thumbnails
Trying to install Windows 7 on 2x Samsung 850 Evo's in Raid or Array.-disk-management.png  
My System SpecsSystem Spec
24 Jan 2016   #9
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

There you go just system image disk 1 then restore it to disk 0
Remove disk 1 and boot to disk 0
If it works format disk 1
My System SpecsSystem Spec
24 Jan 2016   #10
JelloBoy

64 Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ThrashZone View Post
There you go just system image disk 1 then restore it to disk 0
Remove disk 1 and boot to disk 0
If it works format disk 1
Ok but I cant create the system image on disk 1, I'd have to save it to disk 0, you can't restore a disk where the back up is saved correct? I have an external I could save it to but will the computer recongnize it on the external when I try to restore to the SSDS?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Trying to install Windows 7 on 2x Samsung 850 Evo's in Raid or Array.




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Borked my PC when trying to split up a RAID 1 array (not windows disk)
I have two 1TB disk drives as storage space. Originally, I set these up as a RAID 1 array, but am now using this PC for DVR purposes and not so much for actual work, so the disk space is more valuable than the redundancy. So I wanted to undo the RAID, but the RAID is not my boot disk, so I figure...
BSOD Help and Support
New RAID Array and Clean Install Win7HP-Help with RAID Driver Install
Hi :confused:, RAID and Win 7 Home Premium newbie. Short version of long story - replaced old dead RAID Drives in Win XP system with (2) new 500GB Drives plus plan to upgrade RAM to 8GB (would have liked more but $$$) and install new OS = WIN 7 Home Premium 64 Bit. MB is GA-EP45-UD3R Rev 1.1...
Installation & Setup
RAID 1 Gigabyte SATA Cannot find the array during Windows 7 install
Hello, I have just bought two brand new WD 500 GB RE4 HDD's and connected them coorectly for RAID 1. I have changed the BIOS and Pressed Ctrl+F to create the RAID and this has been successful. When installing Windows you obviously get to the aprt where you need to load the floppy drivers to...
Hardware & Devices
RAID - deleted RAID array, Windows 7 ok but I have questions
Hi all, My RAID 1 (I think? I have two equal drives that are mirrored) array was causing me a lot of pain. It kept freezing up my system and having me to had to rebuild the RAID too often. After a number of tests and browsing info online, I've decided that the RAID was the culprit of the freezing...
Hardware & Devices
How to install Win7 to an SSD Raid array?
I would like to get 2 SSD’s and put them into a raid array using Windows 7-64bit, but wanted to make sure I understand how to do that. The 2 SSD’s will be the only drives in the system. My computer has an X58 motherboard with an ICH10R. Here is what I think is the correct procedure: Boot into...
Installation & Setup
Will I lose RAID array's when I install Win7?
Hi, Windows 7 Forums; I'm currently running Vista Ultimate x86 and have two Striped RAID arrays. I've already tried to do an update with Windows 7 Ultimate and the system balked and restored the Vista OS informing me that it can't update this system. I've cleaned up my system drive and readied...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:46.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App