Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Cloned to SSD now in selective startup mode- Problem?

23 Mar 2016   #1
howardrg

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 
Cloned to SSD now in selective startup mode- Problem?

Please bear with me for my short (perhaps amusing) tale of difficulty and discovery:


1. I recently cloned my Windows 7 OS from an HDD to an SSD and disconnected the old HDD (though I left it in the computer case, just in case). I reordered my HDDs and startup devices in the BIOS and everything was working smoothly.


2. Background Note #1: a couple of years ago I had a dual boot setup, but I decided to keep Win 7 and ditch Vista so I disabled the dual boot option and deleted the Vista installation. I even repartitioned the old hard drive so the space occupied by the old Vista partition was added to the Win 7 partition. The computer reliably booed straight into Win 7 without asking me to select an OS.


3. I noticed that my newly cloned SSD-based installation of Win 7 was running under "selective startup" rather than "normal startup" (judging from msconfig information). I thought I would just set it to "normal startup" but that turned out to be a bad decision. After I restarting I was presented a dual boot option: Vista or Win 7! I thought I had seen the last of that. I selected Win 7 and then got the message, "Windows failed to start. A recent hardware or software change might be the cause." It suggested I do a repair with the Win 7 setup disk. I do have my Win 7 setup disk but couldn't get the computer to boot from the CD drive.


4. Background Note #2: The reason the computer wouldn't boot from the CD-ROM drive was because I thought that all I had to do was set the CD-ROM as the first boot device in the BIOS and then it would AUTOMATICALLY boot from the CD-ROM. Ha!I now know that I was only part of the way there: I ALSO had to press F8 at the right point in the boot process, select the CD-ROM drive using the arrow keys, and THEN respond to a "press-any-key-to-boot-from-the-CD-ROM" message. Now I know.


5. Not being able to boot to the setup CD, I re-connected my orininal HDD, disconnected the SSD, reordered boot devices in BIOS, and successfully booted to the old installation of Win 7.


6. I re-cloned the HDD to the SSD (repeating step 1) and now I am back where I started.


7. Should I worry that the computer is running in selective startup mode? Now that I know how, should I boot to the setup CD and do a repair (a possible boot-sector issue)? Or should I just leave well enough alone?


My System SpecsSystem Spec
.
23 Mar 2016   #2
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

Cloning is a hit or miss. Works for some and not for others.

I tried cloning my hard drive to SSD and it never worked. I tried the cloning program that came with my new Samsung SSD, I tried the clone feature in Macrium Reflect and another cloning program. I was not successful on any of them. I did a "disk image" (drive backup) to the hard drive I use for backups and then "restored" to the new SSD and everything worked properly.

Keep in mind when you clone, you copy everything, even bad and empty blocks to the new drive. When you do the disk image, as I noted, you only get the actual data, minus the bad and empty blocks.

My suggestion is to do the disk image thing. We had a discussion about this last year with some of our software guru's and the general consensus was that it works OK sometimes and not for others.

If you don't have a image program, the free version of Macrium Reflect will do it.
Macrium Reflect Free
My System SpecsSystem Spec
23 Mar 2016   #3
howardrg

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

Believe it or not, I may have actually gotten the benefit of the disk image approach. I didn't provide that detail in my original post too keep it simple, but here's what I did: After the clone to the SSD, I immediately made an image of the SSD using Acronis. Then, after I blew it up by selecting "normal Startup," I did NOT re-clone as stated in the OP, but I restored the Acronis image to the SSD from within Windows (requiring a reboot). I did not use the Acronis rescue disk because at the time I hadn't figured out the steps to get the computer to boot from the CD-ROM .

Do you think I avoided the bad/empty blocks by doing it this way?

And should I do some kind of boot repair to get back to normal startup, or forget about it? Are there disadvantages to having it run in selective startup?

Thanks for your help!
My System SpecsSystem Spec
.

23 Mar 2016   #4
Ranger4

Windows 7 Home Premium 64 bit sp1
 
 

@ howard. Use Selective Start Up. Selective Start Up only loads the devices that are necessary to get the computer started, so it make starting up much faster.
My computer is set for selective Start Up & has been like that for years.
From the screen shot below you can see the only device set for start up in my Anti Virus.
If you untick any program in this list it will reset the computer to Selective Start Up.

Cloned to SSD now in selective startup mode- Problem?-start-up-menu.png

I have used Macrium for cloning & for doing images & have found it to be reliable & easy to use & I have never had a problem with cloning.


My System SpecsSystem Spec
23 Mar 2016   #5
howardrg

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

Wow! Don't you need some of those processes to get programs to work? I my setup they are ALL checked.
My System SpecsSystem Spec
23 Mar 2016   #6
Ranger4

Windows 7 Home Premium 64 bit sp1
 
 

No you don't need any of them checked except the AV program. When you need a program it starts when you request it & not before, therefore the start up loading time is reduced & is much faster.
My System SpecsSystem Spec
24 Mar 2016   #7
howardrg

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

Good to know. Thanks!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Cloned to SSD now in selective startup mode- Problem?




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Msconfig Normal Startup or Selective Startup
My problem is that my shutdown and booting speed can get slow and my laptop often fails to connect to the wifi network. I heard that one of the way to speed up the shutdown and booting process is to reduce a number of startup programs. So I did msconfig and de-selected some programs under...
Performance & Maintenance
BSOD after restarting in Selective Startup, 0x00000050
It was a few weeks ago I noticed that a few of my games were attempting to load, but ended up crashing to the desktop. I did a driver update on my graphics card and made sure everything else was up to date. This did not solve any issues. After some research I was directed to restart with Selective...
BSOD Help and Support
Msconfig - Does Selective Startup Cause Slower Boot
I've been using MSCONFIG for several years and have had a question about the amount of time (at boot) between NORMAL STARTUP and SELECTIVE STARTUP. After making changes (i.e. unchecking boxes to disable programs/processes), I've not been able to change back to NORMAL STARTUP and preserve my...
Performance & Maintenance
Just Found Out Notebook in Selective Startup Mode-Do I Need to Change?
Samsung Notebook - Series 7 Gamer. I've had some issues after replacing the main HDD with a SSD, and because I moved the Users folder to the D drive instead of the folders within Users, but I did a clean install using the Samsung recovery disk, and then updated everything from their web site and...
Performance & Maintenance
System Configuration Set To Selective Startup
I went to check my msconfig today and I noticed my "Startup Selection" was set to "Selective Startup". I certainly do not recall doing this and have been having no problems with my computer so I was wondering if it's meant to be like this? Should I leave it alone or change it back to normal...
General Discussion
W7 Reverts back to Cloned display mode
Hey all, I dont know how to describe this too well, so bare with me. Everytime a windows popup takes over my screen (like the UAC takeover, or the CTRL+ALT+DEL screen) my displays always revert to Cloned mode after the popup is finished. I've tried the registry edit with changing the TMM...
Graphic Cards


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 22:05.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App