Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Win7x64 UEFI-boot install hangs at "Starting Windows" on Skylake

17 Jun 2016   #1
Jawn

Windows 7 Pro x64
 
 
Win7x64 UEFI-boot install hangs at "Starting Windows" on Skylake

Let me first address a few things:

- I have read extensively on this topic, using guides such as this to determine whether or not I have bootable media for UEFI, which I do.

- I have both an original, unused Windows 7 Pro w/ SP1 x64 install DVD, connected through the USB 2.0 external DVD burner that was provided by the computer manufacturer, as well as a 4gb USB 2.0 stick that I created using Rufus (the settings are all correct and specified for UEFI/GPT/FAT32 and all that) and slipstreamed with Intel's USB 3.0 drivers for Windows 7 x64. Both devices boot and give me the same result: the freeze at "Starting Windows," where the dots start moving around momentarily before freezing in place.

- Booting the DVD in Safe Mode still gives me a freeze. The last "Loaded:" item in the list is disk.sys.

- I've seen it mentioned that some NVIDIA cards have had issues with UEFI and/or Windows 7 booting/installation, so I tried switching off the "switchable graphics" option in my bios so that my system would run using the integrated Intel graphics (which I would assume it had been doing anyway). Still the same result either way.

- I am not dual-booting, nor do I have any desire to use legacy bios if it's going to stick me in an infinite boot loop like the last time I tried that. My laptop, a Lenovo Y700-15ISK, has no option to use any "UEFI + Compatibility" option--I am only given the choice between one or the other.

- Secure Boot is disabled! As are Intel Platform Trust Technology (I've toggled this one on/off for different attempts as well), Fast Boot, and OS Optimized Defaults, the latter of which I'm not sure should be disabled or not.
Enabled: "When load default values, will load pure UEFI mode default values. Win8 and later OS support pure UEFI mode"
Disabled: "When load default values, will load legacy support mode default values."


(The "Disabled" option there leads me to believe that selecting UEFI as my Boot Mode and disabling OS Optimized Defaults sort of gives you a "UEFI + legacy bios" option that is missing from the actual Boot Mode choices. Exactly how wrong am I? )

- My SSD was included with the comp and probably has multiple partitions including a restore option. I don't want/need to keep any of the data currently on the drive.

Some specs:
Skylake i7-6700HQ
8 GB DDR4 RAM
NVIDIA 960M 4 GB DDR5
1xUSB 2.0, 2xUSB 3.0 (might be relevant because Skylake? I dunno )
M.2 SSD
Bios version CDCN25WW

A couple of thoughts:
-Could the fact that I have >4gb of RAM have any impact?
-This model of Lenovo laptop was released in mid/late 2015. Do I need to flash any bios? I have no real experience in that regard, but I also wouldn't think there have been any updates crucial to my success that hadn't already been preinstalled on systems for quite some time now. I'm pretty late to this party.
-Could I need a USB 3.0 device in order to get my installation media to agree with Skylake? I was thinking that the Skylake/USB3/Win7 issue only went so far as the booting stage, but I'm not so sure.

I'm afraid to switch to Legacy at all, because the last time I did (on another system), it resulted in an infinite boot loop that I don't think could've been fixed without opening up the system (and thus voiding the warranty, which I'd like to avoid in case I brick something). I should clarify my earlier, edited statement that said I won't use legacy at all--I'm happy to use it if it works, but I'm afraid to flip that switch because I wasn't able to boot from any media following that step.

Thanks for reading! All help and suggestions are appreciated. If there's any more info I can provide, please let me know. I'll be updating this post over the next couple of hours with anything I think is relevant.


My System SpecsSystem Spec
.
17 Jun 2016   #2
Osprey

Windows 7/10
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Jawn View Post
Enabled: "When load default values, will load pure UEFI mode default values. Win8 and later OS support pure UEFI mode"
Disabled: "When load default values, will load legacy support mode default values."
Windows 7 does not support pure UEFI mode.

Quote   Quote: Originally Posted by Jawn View Post
My laptop, a Lenovo Y700-15ISK
https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-...2230302/page/4

Quote:
Y700 15ISK - How to install windows 7 64bit?

Probably too late, but this helped me... https://downloadcenter.intel.com/dow...reator-Utility make usb installation of windows and run this program... in bios boot set legacy... thatīs all and easy.
My System SpecsSystem Spec
17 Jun 2016   #3
Jawn

Windows 7 Pro x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Osprey View Post
Quote   Quote: Originally Posted by Jawn View Post
Enabled: "When load default values, will load pure UEFI mode default values. Win8 and later OS support pure UEFI mode"
Disabled: "When load default values, will load legacy support mode default values."
Windows 7 does not support pure UEFI mode.
Didn't think so. It's been disabled for a while.

Quote:
Quote   Quote: Originally Posted by Jawn View Post
My laptop, a Lenovo Y700-15ISK
https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-...2230302/page/4

Quote:
Y700 15ISK - How to install windows 7 64bit?

Probably too late, but this helped me... https://downloadcenter.intel.com/dow...reator-Utility make usb installation of windows and run this program... in bios boot set legacy... thatīs all and easy.
I've got a USB 3.0-ready Windows 7 install USB drive already. That doesn't stop it from hanging at the Starting Windows screen, unfortunately.
My System SpecsSystem Spec
.

17 Jun 2016   #4
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Hi and welcome to SevenForums,
Sure they didn't block win-7 from being installed ?
Either way if you don't show under OS Type Other OS in secure boot options ?
Most of the manufactures using skylake and z170 boards have been also offering usb3 installers.

So do you have legacy usb options ?
My System SpecsSystem Spec
17 Jun 2016   #5
Jawn

Windows 7 Pro x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ThrashZone View Post
Hi and welcome to SevenForums,
Thank you!

Quote:
Sure they didn't block win-7 from being installed ?
Nah, Win7x64 is supported by the manufacturer and has drivers available. It's just the UEFI settings causing issues at this point, as far as I can tell.

Quote:
Either way if you don't show under OS Type Other OS in secure boot options ?
Most of the manufactures using skylake and z170 boards have been also offering usb3 installers.
Secure Boot and OS Optimized Defaults are both off. The latter is something that the bios states only Win 8+ can work with. Osprey confirmed this for me as well.

I do have a USB3 install flash drive set up, but it doesn't seem to fix this problem. I think that's what would work if I were to use legacy mode, but my objective is to find out whether I can install this while in UEFI boot mode.

Quote:
So do you have legacy usb options ?
I do have a legacy USB option, which obviously only appears when I switch from UEFI to legacy support. This would appear to work with the USB 3.0 install image I set up on a flash drive, but I don't think it necessarily accomplishes my goal.

If this turns out to be impossible, I won't be too upset about it. But if there's a solution out there, I'd love to find it!
My System SpecsSystem Spec
17 Jun 2016   #6
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Hi,
I know from installing with rufus there will be 2 listing
One just to boot to the device = what I would usually use
2nd would be uefi
UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) - Install Windows 7 with
My System SpecsSystem Spec
17 Jun 2016   #7
Jawn

Windows 7 Pro x64
 
 

I've taken that into account as well. That's actually the same guide I linked in my original post.

The option I'm using to boot is the EFI-enabled one. When legacy compatibility is disabled, the non-EFI option doesn't appear anyway.
My System SpecsSystem Spec
17 Jun 2016   #8
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Hi,
I do using option 2 here
USB Windows 7 Installation Key Drive - Create

Just the usb device should be one of the options.
My System SpecsSystem Spec
17 Jun 2016   #9
Jawn

Windows 7 Pro x64
 
 

The only difference there vs. the one I've created already seems to be formatting to NTFS rather than to FAT32. Is that relevant?
My System SpecsSystem Spec
17 Jun 2016   #10
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Hi,
Never know till you try
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Win7x64 UEFI-boot install hangs at "Starting Windows" on Skylake




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Laptop hangs at "Starting Windows" or getting "Error 0xC0000225"
Hi, I have a Toshiba r700-181 (PT310E) work laptop. It is running Windows 7 x64 Enterprise. It has one 4GB stick of ram which is PC3 10600. Windows works fine with this. I have obtained a 4GB stick of ram which is PC3 12800. With just this one in, Windows works fine. However, if I have...
General Discussion
Windows hangs on "starting windows" screen after software install
I upgraded my Intel Rapid Storage software, reset the computer and now it won't get passed the windows starting screen. The windows logo comes up then it freezes, I have tried leaving it for over an hour to see if it sorted itself out, and powered it off completely. Numerous re-boot attempts all...
BSOD Help and Support
New HD, new Win7x64 install, freeze on "Starting Windows," *no* Events
As it says in the subject line. The "Starting Windows" freezes seem to me to be ******************entirely arbitrary.***************************************** Here's my installation notes to date. The line where it says "SYSTEM RESTORE" is the point at which I restored the computer to after...
BSOD Help and Support
System boot up occasionally hangs at "Starting Windows"
OS: Windows 7 Ultimate 64 As the topic implies, my system occasionally hangs at "Starting Windows". Specifically, it hangs just before the Microsoft graphic plays. If I see the graphic, I know I'm good to go. Once I get past "starting windows", I have yet to see any issue with the system...
BSOD Help and Support
New Build, Install Hangs "Starting Windows" 2ND reboot
So, I just put together my new system and after a few days of messing with settings in the BIOS trying to get windows 7 to install properly, I figured its time to make a thread. System: Intel i7 930 GA-X58 UD3R 3x2gb Patriot Viper DDR 1333 (only using 2gb for install) 1 x 150gb (brand new)...
Installation & Setup
RC1 Install hangs at "Starting Windows"
Hi, I had Win 7 Beta installed in its' own partition for a few months. I re-formatted the partition to install RC1. I have tried installing from within winXP and on a re-boot, but the result is the same: When the machine gets to the "Starting Windows" first screen, before the logo appears, the...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Đ Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:34.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App