Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Blank/Black screen problem during clean install

21 Nov 2009   #1
sameers05

WinXp
 
 
Blank/Black screen problem during clean install

Following is my system configuration

Processor: Intel Core 2 Duo E8400 3 GHz
MoBo: Intel DG43NB
RAM: 4 GB DDR2 800 MHz
Graphics: Onboard
Sound Card: Onboard
HDD: 250 GB SATA Seagate

OS I am trying to Install: Windows 7 Professional Edition 64 bit
Install Method: Clean

Problem description:

Start the PC.
HDD is in Raw format. No partitions. Its brand New
Boot from DVD.
Windows starts installing files
After files installation completes, windows starts
After few seconds start screen disappears and is repalced by a Black/Blank screen with only mouse pointer. Mouser is working but there is nothing on screen to click on. Keyboard is working fine too. (checked with NumLock and Caps Lock keys)
Nothing happends beyond this point even after rebooting and repeating above process.

Searched internet for above problem symptoms. Looks like Windows 7 decides default monitor on its own. There is no way to decide it yourself duing installation.

My motherboard has two ports. 1 DVI and 1 analog. I have only 1 Analog monitor and do not plan on buying/having another monitor.

DVI to analog convertor is not available in market to test display from DVI port.

Could somebody please help?

Many Thanks,
Sameer


My System SpecsSystem Spec
.

23 Nov 2009   #2
sameers05

WinXp
 
 

Dear SevenForums members -

Looks like I will not get any replies over here. I apologize if I have missed following any rules for posting or creating new threads.

I am still stuck at the blank screen problem and have tried following things so far -
1. Checking if the display is routed to DVI port on my motherboard. No its not happening. I am still getting blank display on analog port
2. Tried installing 32 bit windows 7. Same problem. The setup did ask me for drivers for my DVD RAM (LG brand). I did upgrade flash for the optical drive.
3. Tried installing both versions of win 7 from usb. Either the USB fails to boot or setup does not proceed.
4. I have successfully installed WinXP 64 bit and have got all my devices working. There is no yellow exclamation mark in device manager.

Please let me know if you need additional informatoin on this. Thank you for your help in advance.
My System SpecsSystem Spec
23 Nov 2009   #3
charles3

win 7, R2
 
 

Try disabling the onboard video, and using a borrowed vid card to do the setup, then switch to a generic vid driver, re-enable the onboard vid, then reboot windows.

Whet is the intel from Intel on this problem, do they have a workaround?
My System SpecsSystem Spec
.


24 Nov 2009   #4
moebiius

windows 7
 
 

yeah, use a cheapy video card and turn off your onboard video, or if you can just turn off the DVI video...that should be a good trick to start
My System SpecsSystem Spec
24 Nov 2009   #5
Dillonwren

Vista Home Premium x32
 
 

I am having the same problem and I am just now trying to install a different bit set to see if maybe I got it wrong but I know I didnt. I have no idea what the problem is but I NEED to fix this ASAP.
My System SpecsSystem Spec
24 Nov 2009   #6
Qdos

 

This is one instance where running the W7 Upgrade Advisor initially would have been beneficial. It pays to check compatability, and grab any drivers which appeared necessary, as well as thinking in terms of possibly updating the PC's BIOS, before embarking on the installation.
My System SpecsSystem Spec
24 Nov 2009   #7
Dillonwren

Vista Home Premium x32
 
 

I ran the compatability adviser and it said it was good to go but I guess not. so this must be a compatability problem with the video card. how do I fix this?
My System SpecsSystem Spec
24 Nov 2009   #8
Qdos

 

It might help if you pasted your W7 compatibility report in the thread.
My System SpecsSystem Spec
24 Nov 2009   #9
Dillonwren

Vista Home Premium x32
 
 

probably but its a little to late for that it seams. seeing as how it was on my desktop which I am now having the problem with.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Blank/Black screen problem during clean install




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Fresh install of windows 7 results in a blank black screen
I just installed a fresh copy of windows 7, the setup process even took me far enough to create the account, time, homegroup settings ect. It seemed successful. Then it restarts one final time and results in a blank screen after the bios screen flashes. I've tried every setting in the BIOS with no...
Installation & Setup
Clean install of Win7: blank screen with cursor after starting windows
Hi Guys and Gals, My old HDD was fried so I decided to use my External HDD to boot off. After reformatting the drive I have installed it into my laptop and have attempted to install Win7 64bit and its all going great until after the starting windows screen and then it just turns black with the...
Installation & Setup
Windows 7 clean install blank screen
I'm trying to install Windows 7 on a new SSD, my old hard drive crashed. My video card is an onboard ATI Radeon HD 4250. Initial setup works fine, but when the computer reboots it comes back up blank. I'm already running two monitors, one VGA and one DVI, and safe mode doesn't work either, I've...
Installation & Setup
Blank Screen after clean install of Win 7
Hey, I'm trying to install Windows 7 on my PC again, and came to a blank screen after the reboot. I have the PC hooked up to a TV using the S-Video output on my graphics card, and suspect that win 7 is using the DVI port instead. There is no way at the moment that I can use the DVI port because...
Installation & Setup
Clean install getting black screen
Hello, i having some trouble with a clean install of windows 7, after i reboot i start getting a black screen after windows 7 says "updating registry". ASrock Mobo Phenom 550BE Genuine Windows 7 Home 64bit IDK what it could be...Hard drive? Copy of windows 7? mobo? IDK!!! oh i used a...
Installation & Setup
black screen, blinking cursor @ clean install
Hello all, I upgraded to win7 two weeks ago, and yesterday I started having some trouble: When playing cod4 the computer froze. A couple of hard resets, a driver and bios update later, the computer still froze when entering a game. The screen would start blinking, the sound was off, and then...
Installation & Setup

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 18:28.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App