Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Win 7 missing RAM slow HDD and random crashes

23 Mar 2010   #1

Windows 7 ultimate
Win 7 missing RAM slow HDD and random crashes

Hi, I have three issues with win 7 that I have been researching here on your forums. Tried alot of fix but still some problems.

I have 6gb (3x2gb) RAM installed. it only shows 4gb and it also show ram speed at 1066mhz, aswell as dualchannel and not tripplechannel (I did run some mem check in the bios options)while the box + the label on the ram says 1600mhz and it was delivered 3x2gb so I presumed it was tripple...

I have random freezes aswell, everything locks up and have to reboot. One very odd thing I notice here was that if I dont do anything it is locked forever but if I move the mouse alot for about 5 seconds it reboots without me pusing the button...
The freeze can happen at anytime but mostly when I start fallout 3 and start to mess around alot.
My cpu temp is almost steady at 41 degrees so I dont think it is cooling.

And the last not really important issue is my HDD... I bought a new sata 2.0 disc and was just thinking it would do better than 5.9 in the test. (my old sata 1 did 5.4)
So anything I can do about this? need to raid for higher or is 5.9 ok or whatever just wonder if you have any thoughts about this.

Alot of text here Im sorry about this but I thought it would be better to have all in one thread.
Thanks alot, Tommy.

Attached Thumbnails
Win 7 missing RAM slow HDD and random crashes-system-info.jpg   Win 7 missing RAM slow HDD and random crashes-system-info2.jpg   Win 7 missing RAM slow HDD and random crashes-ram.jpg  
My System SpecsSystem Spec
23 Mar 2010   #2

Windows 7 ultimate

I just ran CPU-Z and it did find all my 6GB of memory! Althought it is still in dual channel... how do I make them run in triple channel? (pic related)

I did swap some possitions while checking for dust or bad connections on the RAM. And my system havent crashed since. Dont know if there was some problem there...
My System SpecsSystem Spec
23 Mar 2010   #3


You may have found your problem in the seating of the RAM.

Try also testing your RAM with Windows Memory Diagnostic Test.
My System SpecsSystem Spec

23 Mar 2010   #4

Windows 7 ultimate

I did run 2 memory tests monday/sunday for several hours while I was at work. Didnt report any errors.
I have also been reading the mobo manual, and I am pretty sure they are in te right slots for tripple channel.
I also did boot with each individual RAM and it was no problems.

If I boot with 1 = 2GB
if I boot with 2 = 4GB
if I boot with 3 = 4GB

I did check msconfig and there was no limit there. also checked all bios settings and read the f*ing bios manual haha.
I havent been messing around in the over clock section yet though. I guess triple channel will work on 1066 mhz and 1.5v? Ah I dont know what I am doing anymore
My System SpecsSystem Spec
24 Mar 2010   #5

Windows 7 ultimate

Ok I have solved the triple channel and crash problem.

Got some help from the guys over at tomshardware. I will post here too might help someone else.

"I fixed everything! I did remove the cpu and went all sherlock holmes on the socket with my magnifier (I have a 1366 socket but the link was good anyways EXT64, thanks alot)
And I found something there so keept looking. it was like a glitch in the pattern... one pin was bent. so I took a needle and started to sort of feel around. then I just pushed it back, everything looked great so I kicked in all the parts and now I have triple channel and all 6gb is listed!"

TL;DR I Bent back mobo pin
My System SpecsSystem Spec

 Win 7 missing RAM slow HDD and random crashes

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Random BSOD's, random program crashes
I recently built a computer and ive started to get memory management bsods randomly, and even some other bsods as well. Programs running on my computer sometimes just randomly crash with out a reason. I also get chromes "aww snap" error page constantly and to top it off Adobe flash player crashes...
BSOD Help and Support
Slow browser, slow internet, random audio ads: virus?
So yeah, I've these problems for the past couple days. My browsers (Opera and Firefox) used to load pages quickly, but now they're painfully slow. Opera lags and freezes often; Firefox doesn't, but it still takes a very long time to load pages. I'm also getting these occasional "invisible ads,"...
System Security
Random BLSC 0x50 New Computer, New Install; Random Program Crashes.
Hi, I've built a cheap box for my brother's birthday and It's having trouble with random program crashes and Blue Screens. I can't seem to find what's causing it, I thought it might be graphics drivers because it prolongs the bsod sometimes when I reinstall drivers and Catalyst Control Center...
BSOD Help and Support
constant slow motion crashes
Hi all, For the past week I've had crashes after about an hour of use. I was getting BSODs that flashed quickly then the computer tried to reboot but would not get past the motherboard screen. Power cycling brings windows back. After enabling a page file I was able to get a BSOD and minidump...
BSOD Help and Support
Computer crashes and Bootmgr is missing
Trying to keep irrelevant details out of it, but my computer crashed. Went bought new Gigabyte Motherboard, Intel I-5 processor, OCZ SSD drive, was getting a BSOD until firmware upgraded on the OCZ drive. Seemed to work fine for three or four days. Now almost daily, I come home to the computer...
BSOD Help and Support
Random BSODs; Firefox 4 random crashes
I recently built a new desktop PC running a clean install of Windows 7 Ultimate 64-bit retail version (see my system specs). All hardware was purchased new, and all software installed were fresh installs. All Windows Updates were applied successfully, including SP1. I have also updated all drivers...
BSOD Help and Support

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:52.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App