Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: critical system drivers missing

02 May 2010   #11

Windows 7 32bit OEM (Hopefully!!)


Thanks for your help so far. Here is an update..

cleaned the HD and did a new install - things looked alot better this time (previously it was doing odd things like creating a 100mb C drive and installing 7 to the D drive).

Anyway the instalation got all the way through and restarted the machine. It then was updating the registry when it just restarts and says "Windows failed to start" trying to start in any mode results in the machine restarting.

I have tried installing 7 twice now and both times a repair has not worked either.

Any suggestions welcome....


My System SpecsSystem Spec
02 May 2010   #12

Windows 7 32bit OEM (Hopefully!!)

This is a nightmare - i thought computers were supposed to be getting more user friendly!!!

Managed to get the install a bit further after removing the hidden Acer partition and removing some RAM. Now the laptop takes ages to load (sits at a blank screen with a cursor then at the "please wait..." screen) and loads to a log on screen. This would be great however i have not been given the chance to do any of the installtion set-up - time zone, user accounts etc so i do not have a log on. if i try leaving it blank that doesn't work either!!!

update.. just tried a repair and it could not find any problems
My System SpecsSystem Spec
02 May 2010   #13


Can you boot into Safe Mode? If so, check the Event Viewer for which driver is failing.

Run chkdsk on the HD, then the maker's diagnostics/repair full CD scan:

Test your memory using memtest86 CD.

Clear the CMOS to return BIOS to defaults:

Try setting SATA controller to AHCI first, then IDE if necessary.

Did you zero the HD using Clean All command, then create and format partition before install?
My System SpecsSystem Spec

03 May 2010   #14

Windows 7 32bit OEM (Hopefully!!)

Hi gregrocker thanks for the reply,

unable to boot into safe mode i get the same problems.

I did a clean all nad created a new partition although i havn't done this every time i have reinstalled (which is quite a few times now!!) i have just being formatting the drive using the drive options during the installtion.

BIOS has been reset aprt from a change to the boot order to boot from the cd.

Did a chkdsk and a memery test earlier on and no problems were found.

I now seem to get two different problems. if i install with no additional drivers (for both AHCI and IDE) i get a BSOD during the "updating registry..." stage. if i set the HD to AHCI and add drivers i get the same as above, set it to IDE and add drivers i get back to my orginal issue and get "critical system file missing".

Thanks for the help,

i'm starting to loose hope on this now..


My System SpecsSystem Spec
03 May 2010   #15

Windows® 8 Pro (64-bit)

Where did you get the Windows 7 DVD from? I guess it could be due to a corrupt DVD. I guess so.
My System SpecsSystem Spec
03 May 2010   #16

Windows 7 32bit OEM (Hopefully!!)

Hi Dinesh,

CD is a guenuine windows CD form my local computer store so i would hope it wasn't the CD.

I have just run a chkdsk on the c: drive and got the same error four times:

Error detected in index $I30 for file 2774. Does this give any more clues?

chkdsk is still running.
My System SpecsSystem Spec
03 May 2010   #17

Windows® 8 Pro (64-bit)

As a last resort, try the tutorial which I have mentioned on page 1 of this thread. This will delete all the partitions of the HDD and will re-create Sector 0 of the HDD. It SHOULD work.
My System SpecsSystem Spec
03 May 2010   #18

win 7 ultimate32bit, Win8.1pro wmc 32bit

are you sure the Hdd isnt failing?
My System SpecsSystem Spec
03 May 2010   #19

Windows 7 32bit OEM (Hopefully!!)

Hi Pebbly,

I did suspect the HDD may be failing however i didn't want to go and waste £50 on a new one until i had tried everything else and was sure that was the problem. chkdsk has finished and it looks like it had to do a lot of work! 12 kb of bad sectors have now been identifed so i will try an install one more time and if this fails the only think left i can see to do is try an new HD. I just don't want to do this if it's a driver issue not a HD issue as i will loose £50.

If i do a clean all and create a new partition (again) would the the hard drive still remember the bad sectors or would i need to re-run chkdsk?
My System SpecsSystem Spec
03 May 2010   #20

Windows 7 Professional x64

Here, test your hard drive with one of these programs: HD Diagnostic

You can also take the hard drive to another machine and run SeaTools on it.
My System SpecsSystem Spec

 critical system drivers missing

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
New System - drivers missing error in installation of Windows7
Hello, I have recently assembled a new PC with the following configuration Motherboard - Asus M5A97 R2.0 CPU- AMD FX4100 RAM- Transcend DDR3 4GB x 2 Graphics card - Saphirre AMD RAdeon 5450 HD HDD- 1 TB Seagate Barracuda Sata drive
Installation & Setup
All usb drivers missing on system start
odd problem really and not even sure when it started. But when ever the system starts (reboot or cold) there is no usb drivers installed or the firewire unibrain driver. I go to devices and printers and there is the esclamation sign over the icon for for computer then right click it press...
No Display & base system device drivers missing on my HP DV9000 laptop
Hi All, This morning my HP DV 9000 laptop screen comes up grey with no discerning images. I have an additional monitor attached (for TV) and booted into safe mode with networking and can see the desktop in VGA on separate monitor only. Looking in Device MGR I have two 'base system devices...
Hardware & Devices
New Hard drive and recovered system. Now missing Drivers!
The story is my hard drive got messed up so I decided that since I had my files backed up I would just start all over. I bought a new hard drive and ordered the recovery disks from Toshiba and got my computer running again. I have a Toshiba Satellite L505-ES5018, Windows 7 Home 64 bit. My laptop is...
Base System Device (Missing Drivers...?)
I have a Toshiba laptop that was experiencing numerous problems so I decided to format and reinstall everything. Except this time instead of using the restore CDs I put Windows7 in without all the bundled software that came with the original "out of the box" state. WOW! It runs so much faster and...
Toshiba A215-S7413 base system drivers missing
Hi there, I just recently installed windows 7 onto my laptop and am having a hard time trying to figure out which driver I'm missing. They're two base drivers and their hardware id's are: The first one being: PCI\VEN_1180&DEV_0843&SUBSYS_FF101179&REV_12 PCI\VEN_1180&DEV_0843&SUBSYS_FF101179...

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:32.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App