Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Vista only starts in safemode, normal start chrashes ?


10 May 2010   #1

W7-Enterprise + WS-2008 (Converted to Workstation)
 
 
Vista only starts in safemode, normal start chrashes ?

hi !

i got a problem with Vista, a normal start causes a crash (+memdump),
it only starts in safemode, any ideas on how to repair it ?
i have already ran the installation-disk several times.

whats a little bit mysterious is the fact that last time i used that Vista-partition it worked normally.
i then copied all files to a new partition on another harddisk and i have since then used that partion instead.

i changed CPU 2 days ago, can that be the cause ?
the computer is otherwise working OK, im running Windows 7 on a another partition.


My System SpecsSystem Spec
.

10 May 2010   #2

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

can you post a snip of your Disk Management screen please? I've kind of got an idea, but i find it easier to work with pictures
My System SpecsSystem Spec
10 May 2010   #3

W7-Enterprise + WS-2008 (Converted to Workstation)
 
 

hi !

im confused, what do you need to know ?

"Disk Management screen" ?
in Windows 7 or Vista ?
My System SpecsSystem Spec
.


10 May 2010   #4

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

sorry should have explained that a little better Ideally from Vista, as im not sure it will show what i want to know if Win 7 has been booted, what im looking for is to see whether the Vista partition is marked as "Active" or "Boot" but this will depend on whether you have a 100MB system reserved partition,
My System SpecsSystem Spec
10 May 2010   #5

W7-Enterprise + WS-2008 (Converted to Workstation)
 
 

well, looking at "Disk Management screen" in Windows 7,
the Vista partition is marked "Healthy, Active, Primary",
its partition #1 on HD #2, and has no "100MB system reserved partition".

i dont want to shutdown Windows 7 now and switch to Vista, i have other important work to do, so i need it running...
My System SpecsSystem Spec
10 May 2010   #6

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

thats fine, told me what i needed to know.... well bang goes that idea....

Quote:
i then copied all files to a new partition on another harddisk and i have since then used that partion instead.

what files did you copy? were they just pictures and documents and such? or OS files?
My System SpecsSystem Spec
10 May 2010   #7

W7-Enterprise + WS-2008 (Converted to Workstation)
 
 

p#1 on hd#1 is the boot partition, so the "old" Vista-p was boot-partition before i got a new hd, which is now hd#1.

i can start the "old"-Vista on p#1 hd#2 but as i said above, only in "safemode".

"what files did you copy? "
why, what has that to do with the problem ?
i copied EVERYTHING.
My System SpecsSystem Spec
19 May 2010   #8

W7-Enterprise + WS-2008 (Converted to Workstation)
 
 

problem solved.
My System SpecsSystem Spec
19 May 2010   #9
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate 32bit SP1
 
 

How? In case someone else has the same problem
My System SpecsSystem Spec
19 May 2010   #10

W7-Enterprise + WS-2008 (Converted to Workstation)
 
 

im going to post that later, dont have time to do it right now...
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Vista only starts in safemode, normal start chrashes ?




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Vista only starts in safemode, normal start chrashes ?
Thread Forum
Starts up in Safe mode but Freezes in normal General Discussion
Solved wds 7 starts in safemode ..!! General Discussion
Normal Startup Splashscreen freezes then reboot- Can enter safemode- BSOD Help and Support
Normal Startup Splashscreen freezes then reboot- Can enter safemode- General Discussion
Solved using safemode to start image recovery Installation & Setup
BSOD Restart Loop - Starts in SafeMode BSOD Help and Support
3yr. old build Tuff cold starts - warm runs normal PC Custom Builds and Overclocking

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:12 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33