Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Showing only 3GB RAM in BIOS

17 Jul 2010   #11

Windows 7 Ultimate 64 - OEM Service Pack 1

As I read the OP's post he is using two different speed types of Ram or am I reading it wrong ?


My System SpecsSystem Spec
17 Jul 2010   #12

Windows 10 Home Premium 64bit sp1

actually i was thinking about the ram types i talked about before getting the same ram and the correct speed is the difference maker if your speed is only 333 then 667 wouldn't do to much justice but those are just a random numbers i threw out there

anyway one of the ram sticks is mostlikly not compatible with your board or you have to find out what ram is best suited for that pc sometimes even though it says supported certain makes and kinds of ram just dont match no matter how you try

so one more ram tip find out what is the best ram for the board grab 4 gigs of that style ram and most likly that will kill the issue remember some boards are iffy about what you throw into them

when building a rig you have to consider all those options ram capatabilty vid card capatability processor would better suit the combination a whole lot of factors

so number one suggestion make sure you have the correct ram that is recommended by the board company that will just kill all doubt
My System SpecsSystem Spec
17 Jul 2010   #13

windows 7 ultimate 64bit

Hey Guys,
Thanks for your posts. I have already checked these stuffs-----msconfig, Resource monitor--------
All settings are fine.
My System SpecsSystem Spec

18 Jul 2010   #14

Micosoft Windows 7 Premium x64

Since I can't see your mobo I'm assuming it probably doesn't support 4 gigs.
My System SpecsSystem Spec
18 Jul 2010   #15
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64

It isn't Windows that is the problem, it is the i945G chipset on his motherboard. Another person over here,

can i get full 4 Gb RAM for my specifications?

with the same Intel 945 chipset and the same 4 GB/3 GB problem, and the cause of it,

can i get full 4 Gb RAM for my specifications?
My System SpecsSystem Spec

 Showing only 3GB RAM in BIOS

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
New Seagate ST2000DX001 only showing in BIOS - can't clone Win 7
Hi I have bought a 2TB Seagate SSHD to replace my old 500GB Western Digital. The Seagate came with Acronis, but Acronis failed to see my new disk. I went into Computer > Manage > Disk Management but it wasn't showing there either. I went into the BIOS and both disks show in the BIOS. ...
Installation & Setup
3TB WD not showing in My Computer, Disk Management but does in BIOS
Hi all, I'm having a problem with a 3TB Western Digital Red drive. It does not show up in My Computer, Disk Management or Device Manager or diskpart >> list volume. Also a no show in the Western Digital Data LifeGuard Diagnostics tool and CrystalDiskInfo. It does show up in BIOS (See...
Hardware & Devices
ssd not showing in bios boot order
Gday there i can boot up my PC by tapping f 11 i can see my ssd and my Samsung hard drive there i tap ssd drive and it boots ,but i have to do this painful process every time i boot up. my mobo is a z77 extreme 4 all was fine until i followed an over clock guide and my bios must have reset it self...
Hardware & Devices
4GB RAM in place, but only 2GB showing in BIOS
I had laptop I needed to fix from a while back.. I have installed Win7 32bit on it.. I know the laptop came with 2 x 2gb RAM.. Under My Computer and in BIOS it is showing here is only 2GB RAM instead of 4GB. I tried re seating and swapping the RAM around but still shows the same.
Hardware & Devices
New SSD not showing in BIOS
So, I just installed a SSD. I followed the tutorial for installing and transfer of OS. I now have 2 problems. The new SSD is not much faster than the HD. I was getting a startup of 2min 51 sec. Now I get 2 min 35 sec. Everything went as shown in the tut except changing the SSD in the start up...
Hardware & Devices
GPU Bios showing up before Mobo BIOS (slowing boot up time)
So recently I purchased a Galaxy GTX 460 768MB video card. I was previously using a BFG Tech GTX 275. When I first installed the GPU I was on an ASUS P5B Deluxe WiFI Edition motherboard. I am now on an ASRock P64 Extreme4 motherboard. I mention the old mobo because the problem has been the same...
Graphic Cards

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:16.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App