Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: "Weak Signal" but Live TV works great as does tuner on the TV

06 Jan 2015   #1
pmann19

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 
"Weak Signal" but Live TV works great as does tuner on the TV

I have a Windows 7 64 bit HTPC with a Hauppauge HVR-1800 tuner card.
I am able to tune 9 digital channels (8VSB modulation) on my TV and one analog station NTSC modulation). The signal is very good. I am able to watch those same 9 ATSC channels in Windows Media Center with a very clear picture (no shutter or lag, etc.) but the antenna signal strength shows up as weak (only one red bar) in the Windows Media Center TV Settings/Digital TV Antenna Signal Strength. As a result Windows Media Center will not record anything because it believes the signal strength is weak. I have tried the "Scan For More Channels" utility and it detects all 9 channels but signal strength still shows as weak. I have updated all drivers and I am now at loss for how to continue troubleshooting this issue.
I have a Channel Master CM-4221HD Antenna and Channel Master CM-7777 Titan 2 Preamplifier installed on the chimney of a one story house (about 35 feet off of ground level). There is 100 feet of cable between the antenna and my TV/HTPC. The Preamplifier power is plugged in at the 50 foot mark. I have only one splitter inline sending the TV signal to the TV and the HTPC.
I formerly had a SiliconDust HDHomerun installed on the system via USB so I did not have to rent a DVR from Charter but I have disconnected that unit and uninstalled any associated software. During this time I removed the HVR-1800 from my system but I have since reinstalled it and Windows says it is operating properly.
Before we moved to our current home I had the system working perfectly picking up OTA channels with a bowtie antenna and boosting the signal with a similar preamplifier. We moved cross country and I then had Charter TV and was recording QAM channels but when Charter adopted Switched Digital Video in my area I had to purchase the SiliconDust HDHomerun. But now I am back to an antenna and frustrated.
I have tried rerunning the Setup countless times but I always get the same outcome. I have tried tuning to a channel and watching live TV and then pressing the record button and after a short pause Windows Media Center tells me the signal is too weak. I have installed and run the Hauppauge Signal Monitoring software and get a signal strength between 25 and 30 (the range is 0-30 with 20+ being "Good".)
Can I force Windows Media Center to record despite the supposed "Weak Signal Strength"? Does anyone have any experience similar to mine?


My System SpecsSystem Spec
.
06 Jan 2015   #2
pbcopter

Windows 7 Ultimate x64 SP1, Windows 8.1 Pro x64, Windows 10 Pro x64
 
 

Welcome to the forum.

Have you seen this?

https://support.microsoft.com/kb/2708283?wa=wsignin1.0
My System SpecsSystem Spec
06 Jan 2015   #3
pmann19

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 
Tried but not luck.

Hi pbcopter,

Thanks for the tip, I did try to edit the registry as indicated by the support article even though it did not exactly describe my issue. I can watch live TV without issue I do not get my error message until trying to record.
My System SpecsSystem Spec
.

06 Jan 2015   #4
pbcopter

Windows 7 Ultimate x64 SP1, Windows 8.1 Pro x64, Windows 10 Pro x64
 
 

I guess I missed that. I have not run into your problem before. I'll see what I can find.
My System SpecsSystem Spec
06 Jan 2015   #5
pbcopter

Windows 7 Ultimate x64 SP1, Windows 8.1 Pro x64, Windows 10 Pro x64
 
 

You might try looking and/or posting here

TheGreenButton
My System SpecsSystem Spec
06 Jan 2015   #6
pmann19

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

Thanks for pointing me to TheGreenButton.tv. I use to visit the site a lot when I was first getting started with WMC. I thought Microsoft shut it down, I didn't realize it still exist, just new domain, very exciting.
My System SpecsSystem Spec
07 Jan 2015   #7
pmann19

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 
Solved

My System SpecsSystem Spec
08 Jan 2015   #8
pbcopter

Windows 7 Ultimate x64 SP1, Windows 8.1 Pro x64, Windows 10 Pro x64
 
 

You're welcome.

I'm glad they were able to help you.
My System SpecsSystem Spec
10 Jan 2015   #9
dsperber

Windows 7 Pro x64 (1), Win7 Pro X64 (2)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by pmann19 View Post
Thanks for pointing me to TheGreenButton.tv. I use to visit the site a lot when I was first getting started with WMC. I thought Microsoft shut it down, I didn't realize it still exist, just new domain, very exciting.
Just in passing, the current TheGreenButton.TV site is NOT run by Microsoft any longer. The MS site got taken over by spam and was simply abandoned by MS.

The current site is completely independent (but with a very similar name), but for the same purpose as when MS managed it, and run and used by the same group of developers and users who were always interested in WMC. Also the new TGB forum software is much more modern than when MS ran their own site.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 "Weak Signal" but Live TV works great as does tuner on the TV




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
"Windows Cannot Access" my WD "My Book Live" NAS drives
New to the forum, hoping to find answers or new ideas to try... My Win7 OS computer has problems seeing my WD network drives most of the time. I'll say up front that my Macbook, my Windows XP laptops, all other computers of various types in my house see and access these drives just fine, but the...
Network & Sharing
SkyDrive: New "OneDrive" name, same great service
Source: email from Microsoft See also: http://www.sevenforums.com/news/319913-microsoft-rechristens-skydrive-onedrive.html?highlight=OneDrive
News
Anybody else have "old" computer gear that still works great?
Hi everyone. Like most people, I've been gradually upgrading my systems in order to keep up with the technology. But I have to admit, there's one part of my setup that I haven't changed in fourteen years -- my Yamaha YST-M15 speakers and subwoofer. I remember when I first bought them -- I...
Chillout Room
TV tuner "Low Bit Rate Error" in Windows Media Center
I was trying to watch live TV and that error message popped up. I have never had a problem in the past with it. All drivers installed as far as I know of. Worked a week ago.
Media Center
WMC and TV Tuner - No Signal / Too Weak a Signal
I have owned several TV Tuners in the past and this is the first OS that has given me problems. I have a Hauppauge WinTV-HVR-1950 (USB 2.0hs) and cannot get a picture from my Cox Cable Service in Orange County, Southern CA. Installed the 64bit driver from Hauppauge. According to Device...
Media Center
Live TV: Channels tune ok, "No signal" trying to watch.
I have a strange problem with my W7MCE. I've googled for a long time but havent found an answer. I hope someone else has answer... I have 2x AnySee DVB-T tuners and 1x TechnoTrend T-1500 tuner. I can tune in channels fine, it finds all channels. My EPG updates without any problems. But...
Media Center


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:39.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App