Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Music not showing correctly in WMC

14 Dec 2009   #1
V3xar

Operating System Microsoft Windows 7 Ultimate Build 7600
 
 
Music not showing correctly in WMC

Good day all!

All my MP3's are saved in " My Music " folder and all have been correctly tagged. In WMP the files all show up correctly (ie Artists, album, cover art etc.)

When I go to Music in WMC all the music appears, however, some of it is missing cover art and some of the albums are "split", ie one album appears 2 or 3 times with 1 or 2 of the songs in each "copy" of the album.

Any help in sorting out my music would be much appreciated.


My System SpecsSystem Spec
.

14 Dec 2009   #2
eddiem

Windows 7
 
 

"Album" and "Artist" names must be exactly the same or they will show as different entries in WMC.
My System SpecsSystem Spec
14 Dec 2009   #3
V3xar

Operating System Microsoft Windows 7 Ultimate Build 7600
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by eddiem View Post
"Album" and "Artist" names must be exactly the same or they will show as different entries in WMC.
Apololgies for sounding stupid, but how can that be right?

As an example let's take the Pink Floyd album "Dark side of the Moon"

The Album is : Dark side of the Moon,
the artist is : Pink Floyd.

I may well be misunderstanding you, could you possibly elaborate?

Many thanks for the quick response
My System SpecsSystem Spec
.


14 Dec 2009   #4
Gornot

Windows 7 Home Premium x64
 
 

What he meant to say is that the "Artist" tag has to be the same throughout all the songs on the album... Likewise, the Album tag must be exactly the same for all the songs...
My System SpecsSystem Spec
14 Dec 2009   #5
hanshanshans

Windows 7 64 Ultimate
 
 

I would do complete check of the tags. Don't worry it's easier than it sounds. I used mediamonkey (free) for this task. Just make sure to follow a couple of simple rules.
- normally Artist and Albumartist are the same
- if you have a sampler with various artists make sure to tag this in Albumartist.
So all songs have Albumartist tag=various artists and Artist has the "real" artist.
Keeping these rules in mind AND make sure that you tag it correctly and you will have no issues any more
let me know if it works
My System SpecsSystem Spec
14 Dec 2009   #6
TimStitt

Windows 7 Ultimate 64 bit
 
 

I noticed when I first set my WMC on Win7 that if you have songs of multiple file types in the one album e.g. half *.mp3 and the other half *.wm . By default it will split the album's. I'm pretty sure that I right clicked and changed it so that it ignored the file types and grouped by album.
My System SpecsSystem Spec
15 Dec 2009   #7
AngelProcesser

 

My System SpecsSystem Spec
15 Dec 2009   #8
V3xar

Operating System Microsoft Windows 7 Ultimate Build 7600
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Sopolias Falst View Post
What he meant to say is that the "Artist" tag has to be the same throughout all the songs on the album... Likewise, the Album tag must be exactly the same for all the songs...
That sorted my problems out for me.

Many thanks!
My System SpecsSystem Spec
15 Dec 2009   #9
Gornot

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Always glad to help
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Music not showing correctly in WMC




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
3 Instances of My Documents, with their Names not showing correctly
I copied and changed C:\users\xxx\My Documents to the 'D' drive, in this format D:_My Documents, as shown in the first image. (1) The 1st instance is the copy at D:_My Documents: note there is no underscore in front of My Documents in the Nav pane. (2) The 2nd instance is the original...
General Discussion
File Transfer Status Bar not showing correctly
When I transfer a large amount of data, (I think it's over a gig that this happens) the file transfer window shows up, but I just get a scrolling green blob on the progress bar, instead of actually showing the progress. It's not a HUGE deal, but it's rather annoying. Is there a known fix for this?
Performance & Maintenance
Gadgets Not Showing Correctly
I've tried to restore the desktop gadgets that came with Windows 7. When I click on to restore them it tells me this: There were no Windows or administrator gadgets to restore. When I try to add a gadget to the desktop I get this teeny thing on the desktop. I can take a picture of it if that...
Gadgets
memory is not showing correctly
I just built my computer this week. My problem is that my bios only post half of my 8gigs but does show when i look that the modules are there. When I am in windows it shows 8 installed but only 3.96 useable. My motherboard is an Asus M5A97 EVO there are not bios updates for it just yet. Does...
Hardware & Devices
Google Chrome 6 Not showing Images correctly?
Hey Guys. I have a problem with google chrome, It won't show images properly.. It show this red and blue icon.. LOOKS like this.. Thanks in advance! :D
Browsers & Mail
SD card icon not showing correctly
Hi all. Had a bizarre problem since installing Windows 7 that I'm hoping can be solved relatively easily. The SD card icon in Explorer has always just shown up as a generic unknown file type icon. I've tried rebuilding the icon caches and assigning an icon manually but neither has worked....
Hardware & Devices

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:26.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App