Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: MKV Movie lags and unwatchable on XBOX 360

13 May 2010   #1
Breaker

Windows 7 RC 7000
 
 
MKV Movie lags and unwatchable on XBOX 360

Hi,

Yesterday, I could successfully connect my xbox to my PC through Windows Media Center on my brand new XBOX 360. It sees the MKVs and recognition is not a problem.

However when I start a movie, it starts playing normally for about 20 seconds and then it stops, jumps in the movie about a few minutes then starts to play from there for 10 seconds, and freezes again. This was with Avatar for example, and with some of the newer movies that were released.

However there are plenty of MKVs that I can play without a problem, for example DIE HARD 4 etc..

Any ideas why these lags come? There is no network overflow, I have a Linksys WRT320 N that has gigabit switch ports. Also, I own a Quad core 6600, so decompression should not be a problem, also I can play avatar on my PC wthout any problems.

I have already tried to enable flow control and set my NIC card to 100mbps as suggested by a microsoft KB article, but the symptoms just did not disappear.

If anyone had this problem, or knows the cure for this isse, I would appreaciate if he could share it with me.

Regards,
Breaker


My System SpecsSystem Spec
.
13 May 2010   #2
not so gray matter

W7 Ult. x64 | OS X
 
 

I believe if you install DivX and AC3 Filter you'll be able to play MKV files via Media Center.

DivX Plus Codec Pack ? DivX codecs for Windows media player | DivX.com

AC3Filter

This solution has been known to work for many users attempting to play MKV files through their Xbox 360. DivX installs the correct codecs in order for native video players to play the video portion of MKV files and AC3 Filter installs the correct codecs in order for native video players to play the audio portion of MKV files.
My System SpecsSystem Spec
13 May 2010   #3
shonofear

XP and OSX 10.5
 
 

sometimes certain movies are encoded with more than 5 Ref frames making it a struggle for mc extender to xbox to play smoothly.
anything below 5 ref frames at 720p plays gold on me old 1.6ghz Win 7 pc to xbox 360, even mkvs :P
My System SpecsSystem Spec
.

14 May 2010   #4
Breaker

Windows 7 RC 7000
 
 

Hello,

Many thanks to both for your prompt reply, I will try the codec pack when I get home. I'm sure it is something with the decoding, because I have also an Asus O! Play near the xbox, and that can play the movie smoothly without any problems. XBOX 360 has a 3 core Xeon CPU, so from hardware side there should be no issue.

Regards,
Breaker
My System SpecsSystem Spec
14 May 2010   #5
Breaker

Windows 7 RC 7000
 
 

Hello

Unfortunately, installing the latest codecs did not help the problem. I am still getting unwatchable performance at some mkvs. I measuerd the CPU & network load when the lag occured - cpu load was at 20% while network was at 90% approximately. I have Gigabit NIC, gigabit switch port. Only xbox is 100mbit.

I keep digging for solutions anyway thank you for your help so far.

Kind regards
Breaker
My System SpecsSystem Spec
18 May 2010   #6
Breaker

Windows 7 RC 7000
 
 

Hi,

Still no luck, have tried to install Shark007 codeck pack, but still lags on XBOX 360.

The test MKV is Avatar.
My System SpecsSystem Spec
18 May 2010   #7
devildog93

Windows 7 Professional
 
 

Download MediaInfo:

MediaInfo

Use it to determine tag and codec specs on virtually any kind of media.
It will display ALL specs of both the audio stream, and the video stream, as well as chapters info, subtitle info.

More than likely it has something to do with an exotic video profile (IE. above 4.1) and or has too high a ref frame rate for that profile, to enable playback on console. Generally in this situation, either a re-encode, using a seperate program is required, or on the fly transcoding is required, plain and simple.

There is another option, completely out of the realm of Windows Media Center, that requires no codec packs, but I'll ask you to PM me and I will send it to you if you want, for respect of the forum we are chatting in.
My System SpecsSystem Spec
19 May 2010   #8
Breaker

Windows 7 RC 7000
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by devildog93 View Post
Download MediaInfo:

MediaInfo

Use it to determine tag and codec specs on virtually any kind of media.
It will display ALL specs of both the audio stream, and the video stream, as well as chapters info, subtitle info.

More than likely it has something to do with an exotic video profile (IE. above 4.1) and or has too high a ref frame rate for that profile, to enable playback on console. Generally in this situation, either a re-encode, using a seperate program is required, or on the fly transcoding is required, plain and simple.

There is another option, completely out of the realm of Windows Media Center, that requires no codec packs, but I'll ask you to PM me and I will send it to you if you want, for respect of the forum we are chatting in.
Hello DevilDog,

I have gathered some information about the VIDEO part of two MKVs.

The first MKV is "I am a legend", which is played without any problems:
Video
ID/String : 1
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format_Profile : High@L4.1
Format_Settings_CABAC/String : Yes
Format_Settings_RefFrames/String : 3 frame2
MuxingMode : Container profile=Unknown@4.1
CodecID : V_MPEG4/ISO/AVC
Duration/String : 1h 40mn
BitRate/String : 9331 Kbps
Width/String : 1920 pixel3
Height/String : 800 pixel3
DisplayAspectRatio/String : 2.40:1
FrameRate/String : 23.976 fps2
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bit3
ScanType/String : Progressive
Bits-(Pixel*Frame) : 0.253
StreamSize/String : 6.40 GiB (81%)
Title : I.Am.Legend.2007.BluRay.1080p.x264.DTS.HuN-BoNo
Encoded_Library/String : x264 core 58 svn-736M
Encoded_Library_Settings : cabac=1 / ref=3 / deblock=1:-1:-1 / analyse=0x3:0x113 / me=umh / subme=5 / me-prepass=0 / brdo=0 / mixed_ref=1 / me_range=16 / chroma_me=1 / trellis=1 / 8x8dct=1 / cqm=2 / deadzone=21,11 / chroma_qp_offset=0 / threads=3 / nr=0 / decimate=1 / mbaff=0 / bframes=2 / b_pyramid=1 / b_adapt=1 / b_bias=0 / direct=3 / wpredb=1 / bime=1 / keyint=150 / keyint_min=1 / scenecut=40(pre) / rc=2pass / bitrate=9331 / ratetol=1.5 / rceq='blurCplx^(1-qComp)' / qcomp=1.00 / qpmin=5 / qpmax=35 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / vbv_maxrate=49400 / vbv_bufsize=9781 / ip_ratio=1.40 / pb_ratio=1.30 / aq=1:0.4:10.0
Language/String : en


This is "Avatar" which has the problem:
Video
ID/String : 1
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format_Profile : High@L4.1
Format_Settings_CABAC/String : Yes
Format_Settings_RefFrames/String : 4 frame2
MuxingMode : Container profile=Unknown@4.1
CodecID : V_MPEG4/ISO/AVC
Duration/String : 2h 41mn
BitRate/String : 8171 Kbps
Width/String : 1920 pixel3
Height/String : 1080 pixel3
DisplayAspectRatio/String : 16:9
FrameRate/String : 23.976 fps2
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bit3
ScanType/String : Progressive
Bits-(Pixel*Frame) : 0.164
StreamSize/String : 9.00 GiB (79%)
Title : Avatar.2009.1080p.BluRay.HUN.ENG.x264-aNyaM
Encoded_Library/String : x264 core 93 r1542 5b86182
Encoded_Library_Settings : cabac=1 / ref=4 / deblock=1:0:0 / analyse=0x3:0x133 / me=umh / subme=7 / psy=1 / psy_rd=1.00:0.00 / mixed_ref=1 / me_range=16 / chroma_me=1 / trellis=1 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / fast_pskip=1 / chroma_qp_offset=-2 / threads=12 / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=0 / interlaced=0 / constrained_intra=0 / bframes=3 / b_pyramid=2 / b_adapt=1 / b_bias=0 / direct=3 / wpredb=1 / wpredp=2 / keyint=240 / keyint_min=24 / scenecut=40 / intra_refresh=0 / rc_lookahead=30 / rc=2pass / mbtree=1 / bitrate=8171 / ratetol=1.0 / qcomp=0.60 / qpmin=10 / qpmax=51 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / ip_ratio=1.40 / aq=1:1.00
Language/String : en

Not sure if you can spot out anything that can be the problem or big difference.
Any suggestions would be appreciated.

kind regards
Breaker
My System SpecsSystem Spec
19 May 2010   #9
Wishmaster

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Really oddball settings IMHO. Why use a Subme of 5 or w/16 merange for HD content?
Should be Multi Hex LVL 9 w/24 Sub Refine for HD content.


theres a lot i would do different here quality wise, but, the main reason you are having issue IMO is:

4 ref frames
3 Bframes
Buffer should be 14500
Key Int = 24
Min Key Int=2

These settings should allow playback for most any device, Bluray (AVCHD) included
My System SpecsSystem Spec
Reply

 MKV Movie lags and unwatchable on XBOX 360




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
WMC recording in unwatchable aspect ratios
Using HDHomerun Prime tuner to record tv through WMC. All was fine until a week or so. Intermittent wtv file recordings unwatchable because the screen size aspect ratios are unwatchable. I'm seeing 0.03, 0.04, etc. I can usually hawk answers to problems I have on the web but, I am stumped on this...
Media Center
WMP 12 lags when opening a movie file
I have windows 7 64bit, everytime i launch a movie file like an AVI WMP 12 doesnt function when the movie is playing. I can not move the slider bar over nor close the player until like a min later it starts functioning again. when i use VLC player it works fine no issues. I know that some movies...
Music, Pictures & Video
safe mode online video works excellent, normal mode awful, unwatchable
I would like to figure out why the video is so jerky running in normal mode. Is there a way to find out? Also the sound system does not start in safe mode.
Graphic Cards
[Upcoming XBOX concept] Windows XBOX platform?
I would've posted this on the eight forums but my threads there always get ignored. Here it gets a chance of at least one post Everyone familiar with the Windows Experience Index? Microsoft's intention was to make it somewhat easier to guess how powerful your system has to be in order to play a...
Chillout Room
Network Sharing hardwired from computer to Xbox. Xbox NoInternetAcess
Hey I am having problems connecting to Xbox live because it has no internet access and I have tried lots of protocols and nothing is working. I need help! I am not a computer savvy person but I think I have done enough resetting and going through countless forums. Okay here is the deal I am...
Network & Sharing
Xbox lags when on Youtube?
Hello, Ive always had this problem that sometimes i will be on youtube and my brother will be playing Xbox and it makes him lag. I have a 1.5mb/s download speed and a .50 upload if that makes any difference. Im thinking about switching ISP'S and getting a 12mb/s connection and was wondering if i...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 22:22.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App