Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows Media Player Video Freezes Audio Fine

06 Oct 2013   #1
kevi3434

Windows 7 Pro x64
 
 
Windows Media Player Video Freezes Audio Fine

I have a problem with playing a high definition video that I rendered using Sony Vegas 12. This problem only recently arose. I can play videos that I have rendered from After Effects CS6 perfectly fine. Here are the two video details:

-- After Effects Rendered --

Length: 04:56
Frame Size: 1920 x 1080
Data Rate: 5975kbps
Total Bitrate: 6164kbps
Frame Rate: 29 frame/second
Audio Bitrate: 189kbps
Channels: 2 (Stereo)
Audio Sample Rate: 48 kHz

-- Sony Vegas Rendered --

Length: 04:56
Frame Size: 1920 x 1080
Data Rate: 15288kbps
Total Bitrate: 15544kbps
Frame Rate: 29 frames/second
Audio Bitrate: 256kbps
Channels: 2 (Stereo)
Audio Sample Rate: 48 kHz


Prior to the problem I had no codecs installed and all my videos played perfectly fine, then the problem occurred and I decided to install K-Lite Full Codec Pack; which didn't fix the issue. Here are my PC specifications:

Operating System: Windows 7 Pro x64
Memory: 8GB
Processor: Intel i5 3570K
Hard Drive: Seagate 1TB
Graphics Card: AMD Radeon HD 7950


My System SpecsSystem Spec
.
07 Oct 2013   #2
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Hmm that is some expensive software Kev I suppose and am assuming you have updated all the drivers etc etc?

Might be worth just running these mate

http://www.sevenforums.com/tutorials/1538-sfc-scannow-command-system-file-checker.html

http://www.sevenforums.com/tutorials/433-disk-check.html

it would not hurt either mate to run these and at least it eliminates a few things

http://www.malwarebytes.org/products/malwarebytes_free/

http://www.bleepingcomputer.com/download/adwcleaner/

download from bleeping computer
I suppose even reseating the GPU /s? and RAM sticks is one more thing out of the way and your temps rub Speccy to see them Speccy - Download from piriform



My System SpecsSystem Spec
08 Oct 2013   #3
kevi3434

Windows 7 Pro x64
 
 

I have the latest version of Sony Vegas. I'm unsure whether to use AMD Catalyst 13.9 or 13.10 Beta.
My System SpecsSystem Spec
.

08 Oct 2013   #4
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Personally I wouldn't use the beta try the former first mate and don't forget to rub the scans the y do not take long and goes to eliminate causes.
My System SpecsSystem Spec
09 Oct 2013   #5
kevi3434

Windows 7 Pro x64
 
 

Okay so I've done a System File Check and a Disk Check and everything is fine. I've updated my graphics drivers to the latest version of 13.10 Beta. I just noticed that one of my other videos rendered in Sony Vegas plays fine, here are the details:

Length: 05:05
Fram Size: 1920 x 1080
Data Rate: 14027kbps
Total Bitrate: 14282kbps
Frame Rate: 29 frames/second
Audio Bitrate: 256kbps
Channels: 2 (Stereo)
Audio Samples: 48 kHz

Could the Data Rate and Total Bitrate be too high?
My System SpecsSystem Spec
09 Oct 2013   #6
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Mate am no expert on this stuff but what have you got to lose by trying it you can always backtrack.
My System SpecsSystem Spec
09 Oct 2013   #7
kevi3434

Windows 7 Pro x64
 
 

I figured it out, it's the video Bitrate. I needed to lower it under 15000kbps. But thanks for the advice.
My System SpecsSystem Spec
09 Oct 2013   #8
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by kevi3434 View Post
I figured it out, it's the video Bitrate. I needed to lower it under 15000kbps. But thanks for the advice.
Glad you got it fixed mate
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows Media Player Video Freezes Audio Fine




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
no sound windows media player and vlc, youtube fine
was working fine, my kid was on youtube watching vids and as far as i can tell didnt change anything but now i cant get any music or video files to play sound through vlc or media player, the video plays fine but no sound, video and sound work fine on youtube though, ive done a system restore to 3...
Sound & Audio
Windows Media player fine---Windows Media Center Aborts
When starting Windows Media Center it comes up fine. If I select Picture Library I get an error message "windows media has stopped working. A problem caused the program to stop working correctly. Windows will close the program and notify you if a solution is available" A second problem: If I...
Media Center
Media player opens but audio or video file won’t play
For the past several months, I've been having problems getting audio and video files to start playing, i.e. WMV, MP3, FLAC, MPEG, WAV, AVI, etc. The issue isn't isolated to Windows Media Player, although that is the player I use most often. Here's what happens: 1) I Navigate to my...
Music, Pictures & Video
Windows Media player does not show video audio works perfectly AVI
This all started earlier today it worked fine yesterday no changes to my computer at all this only happens with avi files cant do system restore I dont use restore points uses too much HDD space can you help me?
Music, Pictures & Video
How to (re)associate audio/video files with Windows Media Player 12?
Hi, After unsolvable problems with VLC player (constant crash reports) I want to move back to Windows Media Player as my standard program to play audio & video files. But whatever I click and do, I cannot find a way to (re)associate the 'VLC'-files to WMP12. If I rightclick a 'VLC'-file in a...
Music, Pictures & Video
Media player opens but audio or video file won’t play
For the past several months, I've been having problems getting audio and video files to start playing, i.e. WMV, MP3, FLAC, MPEG, WAV, AVI, etc. The issue isn't isolated to Windows Media Player, although that is the player I use most often. Here's what happens: 1) I Navigate to my...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:20.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App