Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Alienware M9700 webcam not working, Fn+F4 activation?

07 Sep 2014   #1
myemerald

Microsoft Windows 7 Professional 32-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 
Alienware M9700 webcam not working, Fn+F4 activation?

I recently acquired an Alienware M9700 and upgraded it to Win 7 Pro from XP. I'm still getting used to this laptop (and I use that term lightly....it must weigh 40lbs!...LOL). I have not yet figured out how to get the webcam to work. I know pressing FN+F4 is involved, however i tried to use the camera on Skype and Skype doesn't recognize the webcam.


The laptop's manual gives this note, how do I activate its function through Windows?

Press this key combination (Fn+F4) to power on and power off the optional Web Cam module. After powering on the Web Cam, you need to activate its function through Windows™.

Thank you!

P.S. I also posted in the Dell Alienware forum, no replies there yet



My System SpecsSystem Spec
.
07 Sep 2014   #2
Dude

Windows 10 Pro X64
 
 

myemerald, please post a screenshot from device manager

Alienware M9700 webcam not working, Fn+F4 activation?-cam-dm.png

Screenshots and Files - Upload and Post in Seven Forums


My System SpecsSystem Spec
07 Sep 2014   #3
myemerald

Microsoft Windows 7 Professional 32-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 
Device manager

Quote   Quote: Originally Posted by Dude View Post
myemerald, please post a screenshot from device manager
Here is my device manager...


Attached Images
Alienware M9700 webcam not working, Fn+F4 activation?-capture.png 
My System SpecsSystem Spec
.

07 Sep 2014   #4
Dude

Windows 10 Pro X64
 
 

Strange, no imaging device listed, please expand other devices.

Have you tried reinstalling the webcam driver?

http://support.alienware.com/Support...anu=8&item=873
My System SpecsSystem Spec
07 Sep 2014   #5
myemerald

Microsoft Windows 7 Professional 32-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Dude View Post
Strange, no imaging device listed, please expand other devices.

Have you tried reinstalling the webcam driver?

Alienware : The Ultimate Gaming Machine
Yes, I have reinstalled the webcam driver. In fact, I was just now going to try it again and it wants to uninstall, so I did. As I recall, when I initially installed the driver it said Vista. I'm going to restart the computer now after uninstall, the be right back. Ok, I'm back now. Do you think I should reinstall that same driver, even if it says vista?


Attached Thumbnails
Alienware M9700 webcam not working, Fn+F4 activation?-device-manager.png  
Attached Images
Alienware M9700 webcam not working, Fn+F4 activation?-bluetooth.png 
My System SpecsSystem Spec
07 Sep 2014   #6
myemerald

Microsoft Windows 7 Professional 32-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 
Reinstalled camera driver

I reinstalled the driver, no sign of vista, not sure what I saw before. Here is what I ended up with:
Alienware M9700 webcam not working, Fn+F4 activation?-camera-error.png

There's a USB2.0 Camera listed under other devices, but with an error. Any idea what is going on here? Thanks!!


My System SpecsSystem Spec
07 Sep 2014   #7
Dude

Windows 10 Pro X64
 
 

Try installing the webcam driver under compatibility mode

Compatibility Mode
My System SpecsSystem Spec
07 Sep 2014   #8
myemerald

Microsoft Windows 7 Professional 32-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Dude View Post
Try installing the webcam driver under compatibility mode

Compatibility Mode
I found the driver file and clicked troubleshoot compatibility. Here is what I ended up with:


Attached Thumbnails
Alienware M9700 webcam not working, Fn+F4 activation?-bison-cam-pro.png  
My System SpecsSystem Spec
07 Sep 2014   #9
Dude

Windows 10 Pro X64
 
 

My System SpecsSystem Spec
07 Sep 2014   #10
myemerald

Microsoft Windows 7 Professional 32-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Dude View Post
Darn, I'm sorry, I tried to delete that comment before you saw it. I was able to make it work (see above). I just launched Skype to test the camera and IT WORKS!!!!

Thank you so much!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Alienware M9700 webcam not working, Fn+F4 activation?




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
No sound on Alienware M9700 Win 7 Pro
I just aquired an Alienware M9700 with xp loaded, and that's about all. I was not getting any sound with xp, then just upgraded to Windows 7 Pro sp1 and still have no sound. I attempted to populate my computer fields on your website using your System Info tool, however I received an error of...
Sound & Audio
Alienware M9700 Microphone Issue
I have an Alienware M9700 which I recently upgraded to windows 7 professional 64bit, I installed all the windows 7 drivers with everything working except for the built in microphone, the drivers provided were at Alienware : The Best Custom Built Gaming PC for the Ultimate PC Gamer! The sound works,...
Sound & Audio
Alienware M9700 problems..
Hey whats up everyone? Been around here before, just not signed up. I have an Alienware M9700. I just upgraded to Windows 7 last night and I can't get all the drivers for this machiene. My prior OS was Vista 32 bit, and I had the same troubles, but I did manage to find everything.. I just don't...
Drivers
Yep, another alienware M9700 driver post...
I recently upgraded my aurora M9700 from vista to Windows 7 ultimate64x, and am having that horrid driver nightmare all over again. :[ After a few hours of zips and manual install, I have all of the drivers...except "Network controller" and "pci modem." Kill me?
Drivers
Alienware m9700 with SLI Go 7900 GS problems
Since upgrading to windows 7 from XP my graphics cards have started playing up. The first issue is on start up - once fully booted my cpu is maxed out at almost 100% due to something called "system interrupts". I am fairly sure this issue is related to the graphics cards because I rang the windows...
Graphic Cards
alienware m9700 no sound
I have windows 7 professional on an alienware m9700. I have not had sound for over a month and have been trying to figure it out since. My sound icon in the tray has the red x through it and in my device manager I do not have "sounds, video, and game device"(or whatever it is called). I have a...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:17.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App