Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: WMP Issue

03 Mar 2015   #1
nitwit56

Windows 7
 
 
WMP Issue

My WMP has an issue I just can't seem to resolve. Have tried numerous solutions with zero success. Can no longer drag and drop or copy and paste album art in the player. No matter what I do it give me an error message that I can't while the song is in use even when nothing is playing!!!
Have gone into file properties,used the WMP repair tool and reloaded player and library and even gone as far as a system restore and still the same problem comes up! Very frustrating since I like the simplicity of the player and rely on it! Out of ideas and am hoping too find a simple fix or explanation!


My System SpecsSystem Spec
.
03 Mar 2015   #2
Dude

Windows 10 Pro X64
 
 

Welcome to the forums nitwit56. Try these steps

Ensure that Windows Media Player is closed

Click Start and type services in the search box. Click on Services.

Locate Windows Media Player Network Sharing Service, select it and click on Stop the service.

Click Start and type %LOCALAPPDATA%\Microsoft\Media Player\ in the Search box and hit Enter.

Select all the files in the folder and delete them.

Go back to the Services window and Start the Windows Media Player Network Sharing Service.

Start Windows Media Player it will start automatically rebuilding your media libraries.
My System SpecsSystem Spec
03 Mar 2015   #3
nitwit56

Windows 7
 
 
WMP Fix

I have already reloaded the Player new and reloaded my music files from scratch and ended up with the same nagging problem! Grrrr! Player works fine in every respect except editing the artwork on the albums!!!
My System SpecsSystem Spec
.

03 Mar 2015   #4
Dude

Windows 10 Pro X64
 
 

Let me dig around, may be a permissions issue. Have you tried this already?

Fix Windows Media Player video, and other media or library issues
My System SpecsSystem Spec
03 Mar 2015   #5
nitwit56

Windows 7
 
 

A new clue! I took one of my files and burnt it to a CD and then deleted the file from my player and computer and then re-ripped it in as new music. Guess what, I was then able to copy and paste a pic on the new album with no problem!!!!! DEfintiely a very very tedious,expensive and time consuming process to convert the mass of my albums to hard copy cd's and re-rip the entire collection but so far this is the only solution I found that works!
My System SpecsSystem Spec
04 Mar 2015   #6
Dude

Windows 10 Pro X64
 
 

There has to be an easier way. Hopefully someone with another idea will post soon.
My System SpecsSystem Spec
04 Mar 2015   #7
Slartybart

x64 (6.3.9600) Win8.1 Pro & soon dual boot x64 (6.1.7601) Win7_SP1 HomePrem
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by nitwit56 View Post
My WMP has an issue I just can't seem to resolve. Have tried numerous solutions with zero success. Can no longer drag and drop or copy and paste album art in the player. No matter what I do it give me an error message that I can't while the song is in use even when nothing is playing!!!
Have gone into file properties,used the WMP repair tool and reloaded player and library and even gone as far as a system restore and still the same problem comes up! Very frustrating since I like the simplicity of the player and rely on it! Out of ideas and am hoping too find a simple fix or explanation!
Try 'correcting' the ID tags in your music library
WMP 12 does not recognize ID3 Tags

Utilities referenced in the above thread:
jaikoz
id3-tagit - this was the only one that worked for the thread starter above
mp3tag

Lifehacker also list the 'best tag' utilities and adds
MusicBranz Picard
foobar
-> these are really players with tagging features.
-> foobar was mentioned in a forum as a good scan and fix.

I've only used MP3Tag and it works well - the others you'll have to research and investigate.

Backup your data and then see if any re-tagging helps. You'll have to do the entire music library, but the utilities can scan and fix. You won't have to rip the CDs.

I hope this works for you.
My System SpecsSystem Spec
05 Mar 2015   #8
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

I might suggest a simple sfc and chkdsk to rule out any problems with the filing system

http://www.sevenforums.com/tutorials/1538-sfc-scannow-command-system-file-checker.html
http://www.sevenforums.com/tutorials/433-disk-check.html < if necessary include the /f and /r in the command line as per Option2
My System SpecsSystem Spec
Reply

 WMP Issue




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Boot issue, 0xc0000098 ci.DLL file issue
OK so I hope this can be a quick fix and thanks for your help. * Randomly computer didn't start, get something telling me that the ci.dll file is missing or corrupt and error 0xc0000098 * safe mode and last know good configuration both result in bsod * Tried a few things, disconnect all...
BSOD Help and Support
net start command line issue - 64bit issue?
I am trying (in vain) to issue a net start command "net start - "C:\Program Files (x86)\uTorrent\utorrent.exe", on the command line. The error message is "the filename, directory name or volume label syntax is incorrect". I believe the 3 details are correct, as i am looking at the utorrent.exe file...
General Discussion
HP Multi Print/Scan Issue Re Install Issue?
I have an HP M1522 NF multi function peripheral attached to a PC running Windows 7. I needed to re install the drivers and software the other day but now it will only install the printer drivers and not the scanner drivers or any of the accompaying software?
Hardware & Devices
jpeg permission issue / possible encryption issue
Hello, I am new to the forums and have looked around just about everywhere I can think of for a similar topic and thus far have been unable to locate any help. If this has been previously covered, please point me in the direction and I will read up. So as for my issue.... I was running...
General Discussion
Interesting connectivity issue, just a browser issue
Opps, maybe not so unique since I just noticed an ENTIRE forum for browsers...perhaps moving this is appropriate...if so, please do. I will be reading up in there. Its interesting because I can't find any mention of it anywhere on this site. Specifically browser connectivity is lost after a...
Network & Sharing
8800GT Driver issue? Or maybe its a bios issue.
Hi all. I'm not sure where to start with this issue, it's bit spread out but it all started while I was gaming and the game froze and then the computer crashed. The freezing happened every once in a while, but the crashing had never happened. During the restart I see...
Drivers


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:31.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App