Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Video Playback is stuttering across all programs

27 Apr 2015   #1
Reverate

Windows 7 Home Premium SP1 x64
 
 
Video Playback is stuttering across all programs

Hi,
This is a problem which I have had before, and it went away for reasons I have no idea. It has returned and I would like to try and understand why.

Video playback is very jittery when playing videos in google chrome on certain websites (ign, facebook e.t.c) and even some non-chrome applications. It's hard to explain exactly what I mean so I'll put a link to a few short example clips which I've saved to my google drive. I think the effect can be seen best in the second video. It seems to keep jumping back and forwards between frames.

On a possible sidenote, my cpu seems to be running slower, with everything using a higher cpu % than normal, for example simply opening a new tab or refreshing a page on google chrome sends my cpu usage up to 60-70% (from like, 3%).

I have done malware scans using malwarebytes and hitman pro and neither of them found anything significant. Drivers are all up to date.

Specs:
SSD: Samsung Evo 840 Pro 250GB
HDD: WD Black 7200rpm 750GB
GPU: NVidia GeForce 750m
CPU: Intel Core i5-4200m
RAM: 8GB
OS: Windows 7 Home Premium SP1 - 64 bit

Link to examples:
https://drive.google.com/open?id=0B-...UGM&authuser=0


My System SpecsSystem Spec
.
27 Apr 2015   #2
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Hi and welcome back to SevenForums,
Local videos are these files located on the C drive or an alternate drive or separate partitions on C ?

For all browsers try to disable hardware acceleration it there settings
In ie use Gear symbol on the top right and Internet options/ Advanced section and check the top box = Use software rendering instead of gpu rendering/ Apply and Okay.
Close ie and re-open,

Other items like Flash objest or even Java from Oracle might be the issue since this looks more like a gaming thing more than videos,
Do you have the stand alone Shockwave player install ?
Post a screen shot of your add-ons page,
Gear symbol and Manage add-ons
On the top left column Toolbars and extensions
On the bottom left column switch to Show All add-ons,
Take screen shots
See the link above my signature on how to if needed,

In Chrome go to settings and advanced settings I believe and Uncheck use hardware acceleration when available
Cheers.
My System SpecsSystem Spec
27 Apr 2015   #3
Reverate

Windows 7 Home Premium SP1 x64
 
 

Hi,
I made a mistake with the title of this thread and can't figure out how to change it. The issue is occurring in some programs as opposed to all of them (as stated in the title) and has no effect on playback of local videos (unless I try to play them via chrome for example).

I have tried disabling hardware acceleration in chrome and this fixed it across the affected programs. Strange. I would be interested to know what has caused my PC to struggle with hardware acceleration, given that the setting has remained on since I bought the PC and most of the time it has had no issues.

Even more interesting is that I can play videos in internet explorer with hardware acceleration turned on and will have absolutely no issues.

My Java is up to date.
I have installed flash player for internet explorer, but do not have a standalone Shockwave player that I know of?
Here is a screenshot of my chrome extensions: http://i.gyazo.com/cb22afac1c2d5efd530ed2bdb9495ea4.png

thanks,
Nick
My System SpecsSystem Spec
.

28 Apr 2015   #4
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Hi,
It's well past time to get rid of Java = Uninstall it completely.
So far past browsers are dumping the security risky Oracle crapware
Java gets browser eviction notices from Spartan and Chrome 42
My System SpecsSystem Spec
28 Apr 2015   #5
Reverate

Windows 7 Home Premium SP1 x64
 
 

Haha, I would happily uninstall it except for the fact that I'm a CS student and kinda need it for coding purposes. I guess I could uninstall the browser plugins but I have serious doubts that it would have any effect on video playback using hardware acceleration?
Of course if it's worth testing I'll happily give it a go.
My System SpecsSystem Spec
28 Apr 2015   #6
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Could also be graphic's driver related too ?
Could just be Chrome

There's been more than a few grips,
1 Chrome window (1 tab), but 12 "chrome.exe *32" in Task Manager!
My System SpecsSystem Spec
28 Apr 2015   #7
Reverate

Windows 7 Home Premium SP1 x64
 
 

Yeah it could be either of those, but that's the thing, it was working fine a few days ago. I haven't updated my drivers for a few weeks (haven't needed to) and chrome hasn't had any updates that I'm aware of. It just decided to start acting up and it's extremely frustrating

Oh well, I've disabled hardware acceleration I guess that'll do for now. Doesn't explain why other programs started acting up. I played a game of LoL yesterday and found that the client was running horrifically slow. Typing was painful I would sit and watch each character print ridiculously slowly after I had typed. Not sure how chrome is managing to have an effect on that as well.
My System SpecsSystem Spec
28 Apr 2015   #8
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

I haven't used Chrome in years but it is getting more process hungry and posibly even aggravating antivirus programs trying to keep up with it ?
Which you show no a-v so what's up with that
My System SpecsSystem Spec
28 Apr 2015   #9
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

Their could also be a infection. No anti virus.

Quote:
Hard Drives 750GB SATA HDD
Antivirus None
Browser Chrom
My System SpecsSystem Spec
29 Apr 2015   #10
Reverate

Windows 7 Home Premium SP1 x64
 
 

I haven't had an antivirus program for the last 3 years and never got a virus. I just don't download stuff from dodgy websites. I still do regular scans just to be safe though.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Video Playback is stuttering across all programs




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows 7 media Center Choppy or stuttering playback
When playing back recorded TV files in Media Center, playback consistently stutters (video), but runs smooth when the same exact file is played back using Windows Media Player. I've tried both the 32 and 64 bit windows media players and they both work fine on the wtv files, but not in the media...
Media Center
xbox extender playback stuttering
Hi all i'm hoping someone on here has found a fix for this because I have read tons of stuff online about this problem but found no answers When playing video via my xbox 360 extender the picture stutters almost like it's dropping some frames and the sound is unaffected but the same video...
Media Center
Stuttering during BluRay playback...all players, not all discs.
I was wondering if anyone has had this issue. During playback of some BluRay discs, there will be intermittent chop in audio and video. The discs are not damaged or dirty. Obviously, my system is capable of BluRay playback. I have found this problem all over the internet, with the same issue...
Music, Pictures & Video
Stuttering mpg video playback on WMP
Some of my .mpg videos periodically stutter during playback on 64-bit Win7 if played through WMP 12.0.7600.16415. If played back through VLC 1.0.3 the problem doesn't happen. Problem happens whether in full-screen or windowed mode. The stutter points are consistent and reproducible -- happens...
Music, Pictures & Video
Video Stuttering on Third Monitor Running off Second Video Card
Hey everyone. I installed a second video card to my system because I have a dual monitor setup running off one card (ATI 3850) and now I have an ATI 4670 running my projector. It seems that when I play video off the second card (to my projector) it shows a slight stuttering in the video, but not...
Graphic Cards
FireFox laggy / stuttering at video playback ?
Hi, I had this strange problem ever since I use FireFox. Changing to version 3.6 didn't help. Having this frozen screen (for 1 sec) every couple of seconds was very annoying while watching videoclips on YouTube for example. Even when using the plain browser functions like scrolling, it...
Browsers & Mail


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 23:12.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App