Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Help, Internet keeps dropping intermittently!

27 Jul 2010   #1
Nobull

Windows 7
 
 
Help, Internet keeps dropping intermittently!

Right, this is going to seem like along post but I'm going to give you the full story so that maybe you can shed some light on it.

About a month ago my internet randomly stopped working on my Win7 machine showing the little red cross icon on the network icon, it had been working fine up until then and my laptop with WinXP continued to be fine using the same connection. When using the troubleshooter it told me it may be a problem with the LAN driver, so I uninstalled and reinstalled, tried a newer driver, tried an older driver, nothing worked.

Suspecting that it may be a problem with my onboard LAN (Realtek Gigabit Ethernet on an ASUS P5B) I bought a new network card and installed that but to no avail.

I then moved flat which had a different internet connection but still the internet would not connect on my machine despite working on other computers in the house.

So I decided a reformat was the only option. Reformatted and hey presto internet was working again, problem solved !

Except another problem has occured quite quickly after my reformat. The internet won't work every time a shut down and reboot the computer. I can sometimes solve the issue by running ipconfig /renew and sometimes by swapping the ethernet cable from the network card to the motherboards LAN port

This latter point made me suspect it might be athe conflict between the 2 ethernet ports causing the problem, so I removed the PCI-E network card but then was completely unable to get the internet connected, no matter how many times I rebooted or ran the ipconfig /renew

I've since reinstalled the Network card, rebooted the machine, internet not working but as soon as I switched the ethernet cable between the 2 ports a couple of times it starts working again as if by magic!

Any one got any thoughts on how to solve this issue, any input would be HUGELY HUGELY appreciated!

Cheers in advance


My System SpecsSystem Spec
.

27 Jul 2010   #2
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Nobull View Post
Right, this is going to seem like along post but I'm going to give you the full story so that maybe you can shed some light on it.

About a month ago my internet randomly stopped working on my Win7 machine showing the little red cross icon on the network icon, it had been working fine up until then and my laptop with WinXP continued to be fine using the same connection. When using the troubleshooter it told me it may be a problem with the LAN driver, so I uninstalled and reinstalled, tried a newer driver, tried an older driver, nothing worked.

Suspecting that it may be a problem with my onboard LAN (Realtek Gigabit Ethernet on an ASUS P5B) I bought a new network card and installed that but to no avail.

I then moved flat which had a different internet connection but still the internet would not connect on my machine despite working on other computers in the house.

So I decided a reformat was the only option. Reformatted and hey presto internet was working again, problem solved !

Except another problem has occured quite quickly after my reformat. The internet won't work every time a shut down and reboot the computer. I can sometimes solve the issue by running ipconfig /renew and sometimes by swapping the ethernet cable from the network card to the motherboards LAN port

This latter point made me suspect it might be athe conflict between the 2 ethernet ports causing the problem, so I removed the PCI-E network card but then was completely unable to get the internet connected, no matter how many times I rebooted or ran the ipconfig /renew

I've since reinstalled the Network card, rebooted the machine, internet not working but as soon as I switched the ethernet cable between the 2 ports a couple of times it starts working again as if by magic!

Any one got any thoughts on how to solve this issue, any input would be HUGELY HUGELY appreciated!

Cheers in advance

Are you by chance using "homegroup" for networking? On some mixed OS systems it has connectivity problems, because it uses IPv6. You can easily test it by creating a new network connection using workgroup. If it works you can disable IPv6 and kill homegroup.

Let us know if you need help

Ken
My System SpecsSystem Spec
27 Jul 2010   #3
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

I would think about updating the firmware on the router before I did anything else.
My System SpecsSystem Spec
.


29 Jul 2010   #4
Nobull

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by zigzag3143 View Post

Are you by chance using "homegroup" for networking? On some mixed OS systems it has connectivity problems, because it uses IPv6. You can easily test it by creating a new network connection using workgroup. If it works you can disable IPv6 and kill homegroup.

Let us know if you need help

Ken
That seems to have fixed it Ken, you're a lifesaver! Thanks very much
My System SpecsSystem Spec
31 Jul 2010   #5
Nobull

Windows 7
 
 

Well the wokgroup fix had me running the internet problem free for at least three days and through several reboots but this morning, the same problem returned! Once again I was able to fix it by switching the ethernet cable from one LAN port to another...

Any other suggestions?
My System SpecsSystem Spec
31 Jul 2010   #6
kegobeer

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

Do you have jumbo frames enabled?
My System SpecsSystem Spec
01 Aug 2010   #7
Nobull

Windows 7
 
 

Don't know what jumbo frames are or how I'd check if they were enabled Kegobeer. Pardon my ignorance!
My System SpecsSystem Spec
01 Aug 2010   #8
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Nobull View Post
Well the wokgroup fix had me running the internet problem free for at least three days and through several reboots but this morning, the same problem returned! Once again I was able to fix it by switching the ethernet cable from one LAN port to another...

Any other suggestions?
I think I made a suggestion already but you didn't seem to notice it. My suggestion assumes that you want this problem fixed for good.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Help, Internet keeps dropping intermittently!




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Sony Vaio SVF15A13SAB Dropping Network Intermittently
Dear All, I purchased a brand new Sony Vaio SVF15A13SAB, its dropping packets intermittently for 5 10 seconds every 4 - 5 minutes. Dont know why. I did a full system restore but the problem persists. Can any one please help. It running on Windows 8 Single language, has i5 Processor...
Network & Sharing
Internet dropping....
I have internet, but after a bit my browser, nor anything else, will connect to internet, even though it shows an active connection. If i restart my pc, it fixes the issue till next time. I did run it in safe mode all day today, and had no problems at all. I get default gateway error and DNS error...
Network & Sharing
Internet stops working intermittently on wireless
Hi, I am using Linksys WRT54GL v1.1(firmware version 4.30.14 , 2.4GHz) router with my Delll Inspiron 1525 laptop running on Windows7 OS.I am using Dell Wireless 1395 WLAN Mini-Card driver version 4.170.25.17. I can connect on wireless and browse internet for few min after which internet stops...
Network & Sharing
Wireless Connection dropping intermittently
I have three computers in my room. One has a wired connection, and I have two laptops (My girlfriends and mine) which run off Wireless connections. The router we're using is a D-LINK DIR-655. There are many other devices in the house that use this router, but most of them are wired connections. I...
Network & Sharing
Internet on/off intermittently
Hi "The default gateway is not available" I keep getting after I try to repair the connection, which is alot lately. Ever since I installed wins 7 I've been getting this problem. I have latest drivers for my modem and Graphics card Any help would be great Thank you Mike
Network & Sharing
Wireless Connection dropping intermittently
Hello, I installed Windows 7 recently and I have only been able to get on the Internet for random amounts of time due to my wireless connection dropping. System Specs: HP A6720f Motherboard:M2N78-LA RAM: 6 GB HDD: 600 GB Router: DLINK 655 N Router (set to mixed n and mixed g mode)...
Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 06:01.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App