Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: DHCP not working after Windows 7 Upgrade


29 Aug 2010   #1

Windows 7 Ultimate x64
 
 
DHCP not working after Windows 7 Upgrade

Hi, I have a machine that used to run Windows Vista Home Premium, and it is connected to a LinkSys router using DHCP. It worked fine. Also, I have a Windows 7 Ultimate laptop that connects to the same router using DHCP, it works fine too.

Today I upgraded the Vista machine to Windows 7. After the upgrade, the DHCP no longer works. The network status keeps showing "identifying..." and never can connect to the router. "ipconfig" shows a private local IP address. If I manually set the IP address to one that is normally assigned by router (192.168.1.100) and set the router (192.168.1.1) as default gateway, then everything works, but as soon as I set the IP address back to automatic, then it fails.

What could the problem be? Thanks!

My System SpecsSystem Spec
.

29 Aug 2010   #2

Win 7 Pro x64
 
 

i've seen this behavior on XP, but i can't remember what the culprit was.

since i can't remember, i'd suggest (as a very long shot) repairing the adapter. it really isn't a repair as much as it is a windows reboot...
My System SpecsSystem Spec
30 Aug 2010   #3

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by diyu01 View Post
Hi, I have a machine that used to run Windows Vista Home Premium, and it is connected to a LinkSys router using DHCP. It worked fine. Also, I have a Windows 7 Ultimate laptop that connects to the same router using DHCP, it works fine too.

Today I upgraded the Vista machine to Windows 7. After the upgrade, the DHCP no longer works. The network status keeps showing "identifying..." and never can connect to the router. "ipconfig" shows a private local IP address. If I manually set the IP address to one that is normally assigned by router (192.168.1.100) and set the router (192.168.1.1) as default gateway, then everything works, but as soon as I set the IP address back to automatic, then it fails.

What could the problem be? Thanks!
For this problem it can help to reset winsock.

1. Click start, type cmd in the Start Search box, right-click cmd.exe, click Run as administrator, and then press Continue.


2. Type netsh winsock reset at the command prompt, and then press ENTER.

Note If the command is typed incorrectly, you will receive an error message. Type the command again. When the command is completed successfully, a confirmation appears, followed by a new command prompt. Then, go to step 3.


3. Type exit, and then press ENTER. You should be prompted to reboot, if not you should reboot and test.
My System SpecsSystem Spec
.


Reply

 DHCP not working after Windows 7 Upgrade




Thread Tools



Similar help and support threads for2: DHCP not working after Windows 7 Upgrade
Thread Forum
Solved Windows 7 upgrade,Now sound card not working Sound & Audio
Wireless not working after upgrade to Windows 7 Ultimate Network & Sharing
DHCP - WIN7 64Bit - Not Working Network & Sharing
DHCP over Network Bridge not working Network & Sharing
dns & dhcp not working in windows Network & Sharing
Blu-Ray not working after Windows 7 Upgrade Drivers
Wireless not working after Windows 7 upgrade Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:01 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33