Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Copying files over Win 7 network keeps stalling?

27 Sep 2010   #1
probedb

Windows 7 Professional 64bit
 
 
Copying files over Win 7 network keeps stalling?

Hi folks,

I already posted about slow network copying speeds but have discovered that's not the issue.

The actual issue is that copying keeps stalling. It'll copy files for 5-10 seconds at a good speed and then it just stops for maybe 30s - 1m? It repeatedly does this which makes it look like the network is slow.

Any thoughts on settings in my cards (Intel and Atheros gigabits cards, Netgear gigabit switch) I can change or something in Windows?

Cheers!
Paul.


My System SpecsSystem Spec
.

28 Sep 2010   #2
Victorwol

Windows 7 x64
 
 

I'm seeing the same, and it does not happening if I use fastcopy, have you tried? Still want the regular copy to work, but seems to be just bad.....
My System SpecsSystem Spec
28 Sep 2010   #3
probedb

Windows 7 Professional 64bit
 
 

I was going to try TeraCopy again but that should be like fastcopy
My System SpecsSystem Spec
.


28 Sep 2010   #4
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Are you by any chance trying to drag and drop those files using Homegroups?
My System SpecsSystem Spec
29 Sep 2010   #5
probedb

Windows 7 Professional 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by chev65 View Post
Are you by any chance trying to drag and drop those files using Homegroups?
No I am not.
My System SpecsSystem Spec
29 Sep 2010   #6
Victorwol

Windows 7 x64
 
 

Things changed for me after changing to a new switch that supports Jumbo frames and enable the card to use it, also after enable all the "offloads" of the cards, the system was less affected by these slowdowns, using windows Copy, because using fastcopy always was faster, but now is even faster.

You can use an IP capture tool to see if you start dropping packages when windows is stalling, Wireshark is very good
My System SpecsSystem Spec
29 Sep 2010   #7
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

I think I mentioned in the other post that hardware upgrades were a possible fix so I'm not too surprized that using a new switch improved the copy problem.
My System SpecsSystem Spec
29 Sep 2010   #8
Victorwol

Windows 7 x64
 
 

yes, improves it using windows copy..... using fastcopy is the same. Fastcopy always gave me the full speed, even before the change of hardware. Still think windows copy is flawless when other copy utilities can do it faster, even over a not so good switch?

The amount of dropped IP packets using windows copy is a lot higher than fastcopy.
My System SpecsSystem Spec
29 Sep 2010   #9
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Thanks for giving me credit for causing you to change over your hardware, now try using a router with GB LAN and WAN like I'm using and don't forget to update the firmware.

If you are dropping packets then you have an underlying problem of some sort, I never get any dropped packets and have never had a stalled copy problem so I'm not sure what is causing that but there must be an underlying problem.
My System SpecsSystem Spec
29 Sep 2010   #10
Victorwol

Windows 7 x64
 
 

you are missing the picture here... we are talking about a problem of windows copy having problems with certain hardware when other apps do not have the problem, and you in a very arrogant way jumped to us saying that windows is flawless when we are trying to find what the problem is.

the dropped packets where in direct connection between two machines, and with windows copy, not with fastcopy, no switch in the middle. And actually what I did was to activate the jumbo frames, the switch already had the option but I did not know about it. And Fastcopy was giving me full speed even with that option turned off.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Copying files over Win 7 network keeps stalling?




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Problem copying any files on home network
Hi all! I have no issues accessing my home network. I can get to and traverse all shares on my network. I can open and view Doc's, Video's and images. But when I try to copy or move something, anything to a network share, it just sits on "Calculating" I ran the troubleshooter, it found no issues....
Network & Sharing
Issues copying files across the network...
I have windows 7 pro 64 bit running on my box. One of the devices on my network is a media reader and a local drive connected to it. Whenever I try to transfer large files (350 mb and above) the transfer speed never displays and the copy animation runs until I get an error message telling me that...
Network & Sharing
BSOD when copying files via wired network
Hi I'm having this blue screen problem on my desktop after I updated to Windows 7 SP1. I always get a BSOD(0x0000007F - UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP) every time I copy files from my laptop via wired network. The dump file is attached, can somebody take a look and give advise? Thanks a lot.
BSOD Help and Support
Trouble copying files to another computer on home network
I have a home network with two computers. Both comps have Win7 64. The network permission settings that I can find are correct on both computers. I followed the instructions on this link below even though it is for vista, as it was the closest thing I could find. All goes well but when I do the...
Network & Sharing
Slow speeds copying files locally on a network drive
I set up a network folder on one of my computers and I use another computer on the network to manage the files on it. It all works fine until I try to copy a file or folder from one location on the network drive to another location on the same network drive. Instead of copying the file locally, the...
Network & Sharing
High CPU load when copying files over network
Hiya, I've just installed the Win7 RC on my lab-pc. It's a 2,4GHz Celeron, 1GB DDR-RAM, everything installend on some old 160GB PATA-HDD. Two hi-speed USB Keys are used for ReadyBoost (love that feature). Everything works like a charm, except the file transfer from my WXP machine. I mount...
Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:16.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App