Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: DNS not working


08 Oct 2010   #11

Operating System : Windows 7 Home Premium Edition 6.01.7600 SP1 (x64)
 
 

would this program help you in any way Dns Jumper 1.0.4 Download Dns Jumper 1.0.4 Free - Change your DNS settings with one click - Softpedia


My System SpecsSystem Spec
.

08 Oct 2010   #12

Windows Home Premium 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by chev65 View Post
I believe that Avira is causing this DNS problem. The post below explains the problem with Avira.
OpenDNS Community > Forums > Avira auto update doesn't work with OpenDNS :-(
I was able to run a scan using Avira yesterday with no problem, but could it be that since I had Avira first, then tried using OpenDNS, Avira more or less killed the OpenDNS? Can't remember what the AVS is on the HP laptop but I don't think it's Avira and I'd been so frustrated that things didn't work with the Acer, didn't bother with the HP!

Quote   Quote: Originally Posted by brianzion View Post
would this program help you in any way Dns Jumper 1.0.4 Download Dns Jumper 1.0.4 Free - Change your DNS settings with one click - Softpedia
Thanks for the suggestion - saved it to a jumpdrive so I'll try that as well. If nothing else, it may give me a better idea of what's wrong.
My System SpecsSystem Spec
09 Oct 2010   #13

Windows Home Premium 64bit
 
 

I've tried a few of the suggestions and so far nothing seems to be working. Tried using the OpenDNS on HP Pavillion and it didn't work. Also tried the DNS Jumper using multiple DNS services and each one came back "host is offline". Tried with Broadcom NetLink & wireless netork adapter.

Last night I brought my laptop home from my office (another HP Pavillion w/ XP Professional) and I'm having the same problem with it. Called RoadRunner and finally got them to agree if I'm having the problem with 3 computers, the problem is on their end and they're sending somebody tomorrow (Sunday) between 8am and 9pm.

Pasted below is the 'ipconfig /all' for my Acer Aspire. I got this while connected to McDonald's WiFi so I'm not sure if that would influence the report. If anybody has any ideas what could be wrong, please let me know

Thanks!

Microsoft Windows [Version 6.1.7600]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.
(
C:\Windows\system32>ipconfig /all

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : name-laptop
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
DNS Suffix Search List. . . . . . : mcd01541.det.wayport.net

Wireless LAN adapter Wireless Network Connection:

Connection-specific DNS Suffix . : mcd01541.det.wayport.net
Description . . . . . . . . . . . : Atheros AR5B93 Wireless Network Adapter
Physical Address. . . . . . . . . : C4-17-FE-1E-35-C4
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::f1cd:2482:914:c333%12(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.6.173(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : Saturday, October 09, 2010 12:40:59 PM
Lease Expires . . . . . . . . . . : Saturday, October 09, 2010 1:40:59 PM
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.6.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 98.108.52.154
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 314841086
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-12-CB-F7-58-00-26-2D-7A-14-11

DNS Servers . . . . . . . . . . . : 208.67.222.222
208.67.222.220
Primary WINS Server . . . . . . . : 192.168.6.1
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Ethernet adapter Local Area Connection:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet
Physical Address. . . . . . . . . : 00-26-2D-7A-14-11
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter 6TO4 Adapter:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft 6to4 Adapter
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter Local Area Connection* 11:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft 6to4 Adapter #2
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2001:0:4137:9e76:3c2b:2818:3f57:f952(Pref
erred)
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::3c2b:2818:3f57:f952%15(Preferred)
Default Gateway . . . . . . . . . : ::
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled

Tunnel adapter Local Area Connection* 12:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft 6to4 Adapter #3
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter Local Area Connection* 13:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft 6to4 Adapter #4
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter Reusable Microsoft 6To4 Adapter:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft 6to4 Adapter #6
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter Local Area Connection* 14:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft 6to4 Adapter #5
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter Local Area Connection* 15:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft 6to4 Adapter #7
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter Local Area Connection* 16:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft 6to4 Adapter #8
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter Local Area Connection* 17:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft 6to4 Adapter #9
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter Local Area Connection* 19:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft 6to4 Adapter #11
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter Local Area Connection* 18:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft 6to4 Adapter #10
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter isatap.mcd01541.det.wayport.net:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . : mcd01541.det.wayport.net
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter #2
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter Local Area Connection* 20:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft 6to4 Adapter #12
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter Local Area Connection* 21:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft 6to4 Adapter #13
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
My System SpecsSystem Spec
.


11 Oct 2010   #14

Windows 7 Enterprise (x64); Windows Server 2008 R2 (x64)
 
 

@fml2002

Here is mine: (more at the bottom)

+++ Start +++

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : Rosebud
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
====> <==== This should be blank

Ethernet adapter Local Area Connection:

Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) 82567LM-3 Gigabit Network Connection
Physical Address. . . . . . . . . : 00-35-FE-CD-2F-FF
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::10a2:87e:34e9:cd48%11(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 172.16.10.9(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : Monday, September 27, 2010 1:17:07 AM
Lease Expires . . . . . . . . . . : Tuesday, October 12, 2010 1:32:00 AM
Default Gateway . . . . . . . . . : 172.16.10.254
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 172.16.10.254
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 234890158
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-12-94-08-2F-00-23-AE-81-1F-4C
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 208.67.222.222
208.67.220.220
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Ethernet adapter VirtualBox Host-Only Network:

Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter
Physical Address. . . . . . . . . : 08-00-27-00-C0-16
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::b06f:7e21:e784:2b8a%15(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.56.1(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . :
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 336068647
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-12-94-08-2F-00-23-AE-81-1F-4C
DNS Servers . . . . . . . . . . . : fec0:0:0:ffff::1%1
fec0:0:0:ffff::2%1
fec0:0:0:ffff::3%1
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Tunnel adapter isatap.{D8E7F53D-2A25-4B95-A18E-79BEB6D877F9}:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Tunnel adapter Local Area Connection* 11:
Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter isatap.{FA5040C6-E4BF-4DF9-8052-586DAC7DA4B8}:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter #2
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

+++ END +++

If you look at the parts in RED this is what you are missing or is not configured correctly.

Edit: I see the DNS addresses in there missed them the frist time. But the DNS suffix should be blank.
My System SpecsSystem Spec
11 Oct 2010   #15

Operating System : Windows 7 Home Premium Edition 6.01.7600 SP1 (x64)
 
 

forgive me if i have not read the posts properly but what router/modem are you using and who is your service provider?
My System SpecsSystem Spec
11 Oct 2010   #16

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Windowstar, the reason the DNS shows as mcd01541.det.wayport.net is because he is connected to micky D's wireless connection where they use a restricted DNS server. I'm also pretty sure that the Op has also tried using manual DNS entries.

The only other DNS problems I could find were in this Technet thread which showed a few fixes for the problem which usually resulted from upgrade installs, VPN software, Msoft mini port problems which can be fixed by disabling the miniport, or a few other possible problems "click the link below".

1 - I had to uninstall the VPN software and reboot the box.
2 - I had to open Device Manager, Choose View - Show Hidden Devices
3 - Delete any and all Intel networking components (actually you choose uninstall)
4 - Delete the Microsoft 6to4 Adapter (it will be remade on the reboot)
5 - Delete all the Microsoft ISATAP drivers.

Windows 7 DNS server not responding
My System SpecsSystem Spec
12 Oct 2010   #17

Windows 7 Enterprise (x64); Windows Server 2008 R2 (x64)
 
 

chev65, understood, however I have seen DNS suffixes like "mcd01541.det.wayport.net" mess up DNS because when you type in www.google.com in your web browser, it gets resoved as "www.google.com.mcd01541.det.wayport.net" which does not exist, so IP addresses work but names never resolve correctly. This may not be the case here, but removing it would be a good test. -WS
My System SpecsSystem Spec
12 Oct 2010   #18

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by WindowsStar View Post
chev65, understood, however I have seen DNS suffixes like "mcd01541.det.wayport.net" mess up DNS because when you type in www.google.com in your web browser, it gets resoved as "www.google.com.mcd01541.det.wayport.net" which does not exist, so IP addresses work but names never resolve correctly. This may not be the case here, but removing it would be a good test. -WS
I havn't seen one like that either to be honest although that ipconfig was from a working connection at McDonalds so I think it's just some lame restricted DNS they make you use.

I posted all the DNS fixes I found for Windows 7 from the Technet sites which showed a few ways to fix this sort of problem.
My System SpecsSystem Spec
12 Oct 2010   #19

Windows 7 Enterprise (x64); Windows Server 2008 R2 (x64)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by chev65 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by WindowsStar View Post
chev65, understood, however I have seen DNS suffixes like "mcd01541.det.wayport.net" mess up DNS because when you type in www.google.com in your web browser, it gets resoved as "www.google.com.mcd01541.det.wayport.net" which does not exist, so IP addresses work but names never resolve correctly. This may not be the case here, but removing it would be a good test. -WS
I havn't seen one like that either to be honest although that ipconfig was from a working connection at McDonalds so I think it's just some lame restricted DNS they make you use.

I posted all the DNS fixes I found for Windows 7 from the Technet sites which showed a few ways to fix this sort of problem.
Well we will wait for the OP to post back, maybe some light will be shed on this.
My System SpecsSystem Spec
12 Oct 2010   #20

Windows 8.1 Pro RTM x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by fml2002 View Post
Last night I brought my laptop home from my office (another HP Pavillion w/ XP Professional) and I'm having the same problem with it. Called RoadRunner and finally got them to agree if I'm having the problem with 3 computers, the problem is on their end and they're sending somebody tomorrow (Sunday) between 8am and 9pm.
Did anyone turn up, and if so, what did they say?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 DNS not working




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:19 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33