Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: ethernet card doesn't work on startup - Ultimate 64bit

16 Oct 2010   #1
slicealoaf

windows 7 ultimate 64bit
 
 
ethernet card doesn't work on startup - Ultimate 64bit

Hi all - I have Win7 Ultimate 64bit and my ethernet pci card DLink DFE-530TX+ (rev F) doesn't recognize the broadband connection on bootup. I have to disable it in the device manager and then re-enable it. Then the broadband connection works.

I have the latest driver, from the DLink site, which is specifically for Win7: 1.12.0.1 (10/12/2009)

I put in the ethernet card as a workaround, because the onboard ethernet device had exactly the same problem. It is a Realtek PCIe GBE Family Controller. I got the latest driver from Realtek (7.26.902.2010 - dateed 9/2/2010) but like the DLink, when I first boot up, it does not recogize the broadband internet connection.

I had hoped the PCI card would not experience the same problem -but it does.

Thoughts?


My System SpecsSystem Spec
.
16 Oct 2010   #2
Zidane24

Windows 7 Home Premium x64 - Mac OS X 10.6.4 x64
 
 

I would honestly try a repair install as something critical in the System's driver framework has broke

Repair Install
My System SpecsSystem Spec
16 Oct 2010   #3
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by slicealoaf View Post
Hi all - I have Win7 Ultimate 64bit and my ethernet pci card DLink DFE-530TX+ (rev F) doesn't recognize the broadband connection on bootup. I have to disable it in the device manager and then re-enable it. Then the broadband connection works.

I have the latest driver, from the DLink site, which is specifically for Win7: 1.12.0.1 (10/12/2009)

I put in the ethernet card as a workaround, because the onboard ethernet device had exactly the same problem. It is a Realtek PCIe GBE Family Controller. I got the latest driver from Realtek (7.26.902.2010 - dateed 9/2/2010) but like the DLink, when I first boot up, it does not recogize the broadband internet connection.

I had hoped the PCI card would not experience the same problem -but it does.

Thoughts?
I found a more current driver at the Dlink site dated 2/4/10 version 8.0. Might be worth a try. At the link click on "support resources" then "drivers" it's the one at the top. It might work better than the one you are using now because it seems to be newer and is made for Win7 64 bit.
D-Link 10/100 Fast Ethernet Desktop PCI Adapter
My System SpecsSystem Spec
.

16 Oct 2010   #4
slicealoaf

windows 7 ultimate 64bit
 
 
That's the driver I have

Thanks, Chev65. The driver I installed is part of the bundle that DLink calls 8.0. (which is the one you saw on the DLink site)

Within that bundle, 1.12.0.1 is the driver that works for Win7
My System SpecsSystem Spec
16 Oct 2010   #5
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

The dates aren't the same, you posted 10/12/2009 the one I posted said 2/4/10 so it might be an updated version of the same driver. It might be worth while to uninstall the one you have then reinstall the newer one from device manager. It might also help to update the firmware of your router.
My System SpecsSystem Spec
18 Oct 2010   #6
slicealoaf

windows 7 ultimate 64bit
 
 
Tried all your suggestions - still not working

Quote   Quote: Originally Posted by chev65 View Post
The dates aren't the same, you posted 10/12/2009 the one I posted said 2/4/10 so it might be an updated version of the same driver. It might be worth while to uninstall the one you have then reinstall the newer one from device manager. It might also help to update the firmware of your router.
Chev65, the Release Notes of the 8.0 driver show that it includes in the bundle the driver which I installed, which has the (prior) date of 10/12/2009.

It was the 8.0 bundle which I installed, just like you suggested.

I also did a Windows7 repair install, and I upgraded the firmware of the router.

None of these helped. I still have, at startup, the broadband not working. I have to disable and re-enable the driver, using Device Manager, to make the connection work. A hassle!

I do appreciate all your suggestions. But I still have not solved the problem.
My System SpecsSystem Spec
18 Oct 2010   #7
slicealoaf

windows 7 ultimate 64bit
 
 

Problem solved. I went through all the tabs in the device (DLINK network adapter) and there was a power management tab. The check box was checked (by default I suppose) to allow the system to shut down the adapter to save power. I unchecked the box. Now, when I launch windows, the network adapter works!

Thanks for all your help and suggestions.
My System SpecsSystem Spec
18 Oct 2010   #8
Lemur

Systems 1 and 2: Windows 7 Enterprise x64, Win 8 Developer
 
 

Wow, that's good information to know.
My System SpecsSystem Spec
18 Oct 2010   #9
CarlTR6

Windows 7 Ultimate 32 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by slicealoaf View Post
Problem solved. I went through all the tabs in the device (DLINK network adapter) and there was a power management tab. The check box was checked (by default I suppose) to allow the system to shut down the adapter to save power. I unchecked the box. Now, when I launch windows, the network adapter works!

Thanks for all your help and suggestions.
Thanks for reporting back and detailing your solution. That is useful information.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 ethernet card doesn't work on startup - Ultimate 64bit




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
OnBoard Ethernet and PCI sound Card don't work together
I have recently invested in a new PCI sound card to enable 5.1 surround sound. One problem, after restarting my PC after installing the drivers my onboard Ethernet adapter no longer works. In device manager it has an orange warning triangle on and on the task bar a red 'x'. When I look at the...
Hardware & Devices
Can't Turn On WiFi And Ethernet Doesn't Work
Hello, I have a new PC (notebook) that my friend gave me. It's name is "Gigabook" which is not very famous.. I suspect it is a small company that combines hardware into a notebook. Anyways, I have installed Windows 7 on it but found out that the internet doesn't work. for some reason I can't...
Network & Sharing
Old Accounting Software-doesn't work with 64bit
Just bought a new laptop. Old one died. I can't run my old One Write Plus Accounting software. Error says it doesn't run with 64 bit o/s. I bought a copy of windows 7 professional because it has an XP Emulation mode but if this accounting software won't work in either case, I'd hate to even...
General Discussion
External hard drive doesn't work with W7,64bit
I just used my external hard drive on my old Slap Top, Windows XP, 32bit, and it worked fine.....but it doesn't work on my new Vaio, Windows 7, 64bit. I'm not a PC-know-a-lot'er, so if anyone has an answer, please make it simple. In advance, thank you :)
Hardware & Devices
ethernet port on Inspiron N7010 doesn't work
I have an Inspiron N7010 laptop. Running Windows 7, 32bit, professional. It came with the home version, but we upgraded to the professional version so we could connect to our company's domain. I was running wireless. Now I have been moved out of wireless range, but I have an ethernet line...
Drivers
after clean install my pcs ethernet ports and wireless card wont work
i did a clean install on my pc useing my windows 7 retail disk and now i cant connect to the internet useing my laptops ethernet ports or the built in network card i just bought the pc yesterday and now the ethernet ports are not functioning neither is the wirelesscard before i did the clean...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 16:50.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App