Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Internet drops out after display turns off..

09 Jun 2009   #1
apollo911

Windows 7, Vista HP, XP Pro
 
 
Internet drops out after display turns off..

..have noticed a strange problem with 7 build 7201 .. after waking up the display when it has been turned off for a while (the laptop has not been in sleep mode) it loses http access to the internet.

Streaming audio, Skype etc continue but I cannot get any web page .. the troubleshooter diagnoses a connectivity problem but doesn't fix it - disabling and re-enabling the wireless adaptor doesn't help, I have to re-boot.

any ideas?


My System SpecsSystem Spec
.
09 Jun 2009   #2
cortez

Win 7 Ultimate x64
 
 

i'm experiencing the same behavior with RC 7100, except it's with my ethernet connection; rebooting my laptop is the only way i can get the ethernet connection to work. i've disabled all power management features with no success. guess i'll have to pop in my vista drive to see if this is a hardware of Win7 issue... sigh!
My System SpecsSystem Spec
09 Jun 2009   #3
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

cortez
if instead of re-booting have you tried right-clicking the network sysbol to see if wizard can fix it?

Ken
My System SpecsSystem Spec
.

09 Jun 2009   #4
cortez

Win 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by zigzag3143 View Post
cortez
if instead of re-booting have you tried right-clicking the network sysbol to see if wizard can fix it?

Ken
yep, been there done that. it tells me that the cable is unplugged or might be broken. if i use another cable on the same/different router port it still doesn't connect. reboot the laptop and all is well...
My System SpecsSystem Spec
09 Jun 2009   #5
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 
networking issue

Quote   Quote: Originally Posted by cortez View Post
yep, been there done that. it tells me that the cable is unplugged or might be broken. if i use another cable on the same/different router port it still doesn't connect. reboot the laptop and all is well...
ver

wireless is ok and wired works on different driver. wired uses something like a 10/100 broadcom right? Dell (im using 1) is really bad on drivers. I had to go to broadcom for a 32bit win7 driver. Could also be that wake on device is not checked. Best bet re-install the driver. I hate saying as much as you hate hearing it, but.

Hope this helped somewhat. Im subscribed to this thread so i will get anything posted.

Ken
My System SpecsSystem Spec
09 Jun 2009   #6
cortez

Win 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by zigzag3143 View Post
ver

wireless is ok and wired works on different driver. wired uses something like a 10/100 broadcom right? Dell (im using 1) is really bad on drivers. I had to go to broadcom for a 32bit win7 driver. Could also be that wake on device is not checked. Best bet re-install the driver. I hate saying as much as you hate hearing it, but.

Hope this helped somewhat. Im subscribed to this thread so i will get anything posted.

Ken
lol, appreciate the suggestion. but.... been there done that as well. went from the Win 7 driver (where the problem started) to the (Dell supplied) nVIDIA nForce 10/100/1000 Mbps Ethernet driver and the behavior is the same. next step is to pop in my Vista hard drive and see if the problem persists. if it does, it's time to call Dell. thanks for your suggestions!
My System SpecsSystem Spec
09 Jun 2009   #7
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

anytime
It seems like you have this covered anyway.

Good luck

Ken
My System SpecsSystem Spec
09 Jun 2009   #8
boRn

Windows 7
 
 

make sure the box that says "allow windows to disable this device to save power" is unchecked in the power options
My System SpecsSystem Spec
10 Jun 2009   #9
apollo911

Windows 7, Vista HP, XP Pro
 
 

that's the one ;-)
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Internet drops out after display turns off..




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
PC turns on; Monitor won't Display
Hello! I'm having no luck with previous threads regarding this same question. For starters, I just bought two new items for my computer so it's not entirely new, but quite the upgrade Previous Specs: PSU: 500w CPU: AMD Phenom II x4 965 GPU: nVidia GeForce 660 MOBO: Biostar A880GZ RAM: 8GB
Hardware & Devices
Internet sharing via Virtual Wifi miniport drops internet access
Hi All, I have established a Virtual Wifi Miniport and would like to share my laptops internet via the Miniport. Whenever I connect my android phone with this access point, it works perfectly for a few minutes and then all of a sudden there is no internet on the phone. The phone remains connected...
Network & Sharing
Display turns off when I close the lid
Hello, My Laptop screen turns off when I close the lid also I have edited the power options and the plan settings and I choosed to never turn off the display, please help :)
General Discussion
Display always drops into power save
New computer, not even 24hrs old. Got my BF-BC2 game installed and patched up but display drops into power save when i try to start playing. The game is still running, i can here it and everything, I just can't get the monitor to come out of Power save mode.Any idea's or tips would be very...
Graphic Cards
XPS one a2420 Display turns off every second?
so i have this strange trouble with my machine. when I power on my Dell XPS one a2420 it boots and all functions work except the display from the very second it is turned on turns itself off every one second. Now i can turn it on and see the system booting up, a second later it turns itself off....
Graphic Cards
Computer turns on but no display
Hi guys, I was on my computer the other day surfing the net and my screen just went blank for no reason and my monitor displayed an error saying that it has lost connection but the computer was still running. I restarted the computer using the power button and it was fine, so I went on a game...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:21.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App