Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No internet access with ethernet, but wireless works


04 Dec 2010   #1

Windows 7 64bit
 
 
[Resolved] No internet access with ethernet, but wireless works

Firstly: Hello sevenforums!

It seems there are many others with this problem, but none of the solutions seem to work for me, yet.

I have a Motorola sb 5101 cable modem connected to a nameless 10/100mbps Ethernet switch, and then a PC connected with an ethernet cable to the switch and an Apple Airport express station also connected to the switch.

The PC can access the modem homepage at 192.168.100.1, but no internet.
An apple laptop connected with wireless to the airport can connect to the internet just fine (although a bit slow). Disconnecting the airport's ethernet connection and connecting it directly to the Apple laptop displays the same symptoms as the ethernet connected PC (No internet, Modem home page accessable).
Apple laptop connected directly to Modem cannot connect to modem home page or internet. (PC can't reach a direct connection )

The PC has auto IP and DNS turned on (DHCP)

Here is the PC's ipconfig/all dump:

Code:
C:\Users\Soup>ipconfig/all

Windows IP Configuration

   Host Name . . . . . . . . . . . . : Blubox
   Primary Dns Suffix  . . . . . . . :
   Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
   IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
   WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

Ethernet adapter Local Area Connection:

   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : NVIDIA nForce Networking Controller
   Physical Address. . . . . . . . . : 00-1A-4D-09-74-78
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
   Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::6dd9:2d92:dad3:22d3%11(Preferred)
   Autoconfiguration IPv4 Address. . : 169.254.34.211(Preferred)
   Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.0.0
   Default Gateway . . . . . . . . . : 0.0.0.0
   DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 234887757
   DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-13-E6-7B-6C-00-1A-4D-09-74-78

   DNS Servers . . . . . . . . . . . : fec0:0:0:ffff::1%1
                                       fec0:0:0:ffff::2%1
                                       fec0:0:0:ffff::3%1
   NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Tunnel adapter isatap.{6AC83CAC-FD33-43F3-A5F6-A02614633E89}:

   Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter
   Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

   Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
   Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
And ipconfig/renew log:

Code:
C:\Users\Soup>ipconfig/renew

Windows IP Configuration

An error occurred while renewing interface Local Area Connection : unable to con
tact your DHCP server. Request has timed out.
An error occurred while releasing interface Loopback Pseudo-Interface 1 : The sy
stem cannot find the file specified.
The modem manual says that "Autoconfiguration IPv4 Address" suggests a problem between the PC and the router, but I am not sure what.

I would gladly appreciate any help!
Thanks!
-Soup

My System SpecsSystem Spec
.

04 Dec 2010   #2

Windows 8 Core X64
 
 

See here for a similar problem currently being worked on: Unidentified network problem again

Look at my post near the end, see if setting up a static IP address works.
My System SpecsSystem Spec
05 Dec 2010   #3

Windows 7 64bit
 
 

Hey thanks for the link, I think I'll post here to avoid hijacking that thread though..
I tried what you said, no luck (with 192.168.100.1 etc instead). I've gone and killed the bonjour service, no luck. Its odd though, looking at cmd > Route Print it says the network destination for 0.0.0.0 comes from the gateway specified. And if I 'route delete 0.0.0.0' it removes the gateway setting.
Weird.
My System SpecsSystem Spec
.


05 Dec 2010   #4

Windows 8 Pro 9200 x64 w/Media Center
 
 

Set your default gateway from the advanced button in the ipv4 properties page. Try 192.168.0.1 to match the subnet mask...
My System SpecsSystem Spec
07 Dec 2010   #5

Windows 7 64bit
 
 

Hi thanks for the help, I've resolved the problem.
It appears the modem does not have routing support (It has an optionbox for dhcp, but apparently does not use it when connected to the internet - it uses the ISPs DHCP or something).

So the two options with this configuration I had was:
1. Find the IP the modem is connecting with, and directly connect to the ISP - this would expose the PC directly to the internet and would require a static IP.
2. Use the Airport express router as a LAN router to be my gateway. However, as the manual states, the Airport express base station cannot act as both a WAN and LAN router at the same time. Only one or the other. Apparently the 'extreme' version supports this - and is obvious as it has more ethernet ports.

So I resolved this by simply getting a wireless card off a friend. After some issues with the drivers, it works fine.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No internet access with ethernet, but wireless works




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:25 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33