Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Network Adapter not detected

06 Dec 2010   #1
KevG

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Network Adapter not detected

Hi, I've been running Seven on my Acer Aspire for 6 months or so, without problem. Then, a couple of weeks ago (after some MS updates?) Windows stopped detecting my Network Adapter (Marvell Yukon 88E8056) at cold boot ups. When this happens there is no Network Adapter category in Device Manager. Restart has no effect, but Shut Down and then reboot generally fixes the problem.

I uninstalled the adapter and let Windows reinstall at boot up - no difference. I have downloaded and installed the latest drivers from Marvell - no difference.

Has anybody else started to have this problem recently? Any other ideas of what to try, short of replacing the card or reinstalling the OS? Many Thanks.


My System SpecsSystem Spec
.

07 Dec 2010   #2
2xg
Microsoft MVP

Win7 & Win8 64bit
 
 

Hi KevG,

Have you tried a System Restore? Restore it to a point where your computer was working properly, perhaps prior to Windows Update.

Please post an update.
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2010   #3
KevG

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Thanks for the idea, I'll look at that. I'm not sure how far back Restore points are kept for? This has been happening for a couple of weeks now.

Seems to be getting worse the last couple of days. 3-4 reboots to get the card recognised.

I have ordered a new card from Amazon. I don't believe this is a HW issue, but for 10 thought it would be worth trying a different manufacturer.

Will look at the Restore idea and post back.
My System SpecsSystem Spec
.


10 Dec 2010   #4
KevG

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Looked at Windows restore last night - don't seem to be any restore points going back more than a day or two. Would you expect there to be?

I tried a free trial of Windows Tune Up, which fixed 360 registry "errors"! I then did a clean install of the latest drivers, followed by 3 good boot ups. However this morning it's back to the same old problem

My theory is that it depends what the router (Thomson home gateway) is doing. Last night we had a laptop connected to WiFi. It seems as though the network card does not respond to Windows until it has established ethernet comm.s to the router, and this takes longer if the router is asleep. Perhaps the MS update reduced the timeout when Windows gives up on it??
My System SpecsSystem Spec
10 Dec 2010   #5
2xg
Microsoft MVP

Win7 & Win8 64bit
 
 

You may also try assigning Static or Manual IP and see if that cures the issue.

sfc/ scannow command might also help.
SFC /SCANNOW Command - System File Checker

Then if that didn't help at all, then you may try the new Network Adapter that you have already ordered.

Please post an update.
My System SpecsSystem Spec
10 Dec 2010   #6
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by KevG View Post
Hi, I've been running Seven on my Acer Aspire for 6 months or so, without problem. Then, a couple of weeks ago (after some MS updates?) Windows stopped detecting my Network Adapter (Marvell Yukon 88E8056) at cold boot ups. When this happens there is no Network Adapter category in Device Manager. Restart has no effect, but Shut Down and then reboot generally fixes the problem.

I uninstalled the adapter and let Windows reinstall at boot up - no difference. I have downloaded and installed the latest drivers from Marvell - no difference.

Has anybody else started to have this problem recently? Any other ideas of what to try, short of replacing the card or reinstalling the OS? Many Thanks.
Which A/V software are you running?
My System SpecsSystem Spec
15 Dec 2010   #7
KevG

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Hi folks, thanks for your suggestions. Pleased to say my new card (Edimax PCI E) arrived yesterday, and seems to have resolved the issue, connected straight away every time so far :-)
My System SpecsSystem Spec
15 Dec 2010   #8
2xg
Microsoft MVP

Win7 & Win8 64bit
 
 

Glad that the new network card resolved your issue.

You're Welcome.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Network Adapter not detected




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Wifi adapter could not bind IP protocol stack to network adapter
Hello! I registered to forums to get help to solve wireless adapter issue I am having. I have been looking for help in Lenovo forums and AV provider: problem is still on. Background I changed AV software from Symantec to F-Secure. I uninstalled Symantec software and installed F-Secure...
Hardware & Devices
Network Adapter Not Detected and Not shown in Device Manager
Hi, I own a Acer Aspire S3-951 ultrabook. I accidentally installed the wrong drivers yesterday while updating the device drivers as I ran into internet trouble and diagnostics said there seems to be a problem with either the drivers or hardware. Ever since the system is unable to detect my...
Hardware & Devices
AWUS036H adapter can't find specific network but inbuilt adapter can
Hello I have my AWUS036H for a few months now and it worked perfect until now. My landlord has a router in his appartment and I need to connect to that router to get access to the internet. I bought this adapter for a better signal but this week I got a very weird problem. My adapter can find...
Network & Sharing
Wireless Network adapter is not detected
Hello, I am trying to install driver for TP Link : TL-WN821N, but it says that Wireless network adapter is not detected. When I try to install the driver via Device manager, it says that no driver was found. Would appreciate any help!
Network & Sharing
Wireless LAN adapter will not be detected
I am running win7 x64 Home Premium, recently I had a hard drive failure and installed a new one. The O/S installation went well, but I had no internet or network connection. My system has to NICs. One is hardwire the other the wireless, which is the subject matter. The system detects the Realtek...
Network & Sharing
Wifi Network Adapter not detected by Windows & after BSOD
Hi I have Windows 7 Ultimate x64 on a Dell Inspiron Laptop. I also have Ubuntu 11.10 as a dual boot option on this machine. Recently I got a BSOD with the following error - DRIVER POWER STATE FAILURE Since then Windows does not recognize the Wifi network adapter. It is not there in...
Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:43.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App