Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Network drops... only to me

13 Dec 2010   #1
Cold

7 Ultimate -64
 
 
Network drops... only to me

Hi, I have seen various topics similar to my situation but nothing identical which do not offer the same solution (possibly..)

My problem is, I am getting network drops from 10s to a few minutes on occasion. I am wired to my router which is a 'Netgear DG834G' with firmware 'V3.01.38'. However my mother who connects through wireless has no issues at all. The issue is only present at low levels of activity, i.e. browsing, chatting... I think I have IPv6 disabled as it is unchecked on my adapter's properties.

I have the latest version of drivers on my on-board network card which I believe is a 'Realtek RTL8167'.

Also, I have tested with another Ethernet cable which gave no solution.

Thanks,
David.


My System SpecsSystem Spec
.

13 Dec 2010   #2
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Cold View Post
Hi, I have seen various topics similar to my situation but nothing identical which do not offer the same solution (possibly..)

My problem is, I am getting network drops from 10s to a few minutes on occasion. I am wired to my router which is a 'Netgear DG834G' with firmware 'V3.01.38'. However my mother who connects through wireless has no issues at all. The issue is only present at low levels of activity, i.e. browsing, chatting... I think I have IPv6 disabled as it is unchecked on my adapter's properties.

I have the latest version of drivers on my on-board network card which I believe is a 'Realtek RTL8167'.

Also, I have tested with another Ethernet cable which gave no solution.

Thanks,
David.
Are you certain about this being the RTL8167? There are many realtek drivers but none of them with that number are available.

When you get the right driver number try the link below to get the driver for it.
Realtek
My System SpecsSystem Spec
13 Dec 2010   #3
2xg
Microsoft MVP

Win7 & Win8 64bit
 
 

Hello,

Have you also changed your network cable-straight/patch cat5e or cat6?
Try a different LAN Port as well.

Uninstall/reinstall your network driver from Device Manager, then install the latest one.

Please give us an update.
My System SpecsSystem Spec
.


14 Dec 2010   #4
Cold

7 Ultimate -64
 
 

The network adapter reports as follow:

http://i56.tinypic.com/2a7v7s8.png

I will try to re-install the drivers through the device manager in a moment... I am currently using a CAT.5e and have tested with another cable with no labelling, so may be the same (it is blue if there is any colour coding...), so that may be the issue. However my setup was working fine for months, and the issue suddenly appeared, *slaps for forgetting to mention earlier* but there may be a solution still hopefully.

Thanks,
David.
My System SpecsSystem Spec
14 Dec 2010   #5
2xg
Microsoft MVP

Win7 & Win8 64bit
 
 

Straight/patch network cable looks like this one => How to Make a Category 5 /5e Patch Cable

Crossover network cable => Ethernet crossover cable - Wikipedia, the free encyclopedia

Please give us an update.
My System SpecsSystem Spec
15 Dec 2010   #6
Cold

7 Ultimate -64
 
 

Sorry for the later reply.

I'm pretty sure the blue cable it a Connection 1: T568B

and the yellow is the same.
My System SpecsSystem Spec
15 Dec 2010   #7
2xg
Microsoft MVP

Win7 & Win8 64bit
 
 

Have you tried both cables? Have also uninstalled/reinstalled the network adapter from Device Manager?

Please post an update.
My System SpecsSystem Spec
15 Dec 2010   #8
Dwarf

Windows 8.1 Pro RTM x64
 
 

Hi Cold and welcome to Windows 7 Forums

Which revision of router have you got? Mine is DG834Gv3 and the current firmware release for UK customers is V4.01.40
My System SpecsSystem Spec
15 Dec 2010   #9
Cold

7 Ultimate -64
 
 

Yes I've tried both cables.

Need to obtain a driver first to reinstall them

From here?

Quote:
RTL8111B/RTL8168B/RTL8111/RTL8168
RTL8111C/RTL8111CP/RTL8111D(L)
RTL8168C/RTL8111DP/RTL8111E
Searching 8167 or anything returns no results from the site.

Thanks,
Cold.
My System SpecsSystem Spec
15 Dec 2010   #10
Cold

7 Ultimate -64
 
 

DG834G V2 with V3.01.38 firmware.

Sorry, assumed it was V1 due to just DG834G being displayed on the router settings.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Network drops... only to me




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
network drops after a while of using
my network acts fine when I start the computer but after about 30 Mins the speed goes down gradually and drops the connection finally even local file sharing respond slowly it's showing fine in right lower corner next to the clock troubleshooting shows "DNS not responding" using custom DNS...
Network & Sharing
My network connection drops for no reason....
I have a very big problem!My Internet connection drops for no reson,it simply drops.I want to know why it does this.I don't know it's from my router/modem/network card or my OS. P.S:I installed this connection only a month ago(100 MB/S,cable).Before that i used a USB modem from ZTE(very low...
Network & Sharing
Network connection periodically drops
For a reason I can't understand, when I'm using uTorrent to download a large file, if I later start playing a game like Borderlands or opening other internet programs like IE8 or Skype, my connection will eventually drop. When I right-click on the Network icon in the taskbar and select...
Network & Sharing
Possible solution to network card drops
Hi folks, I have been searching these forums myself for a possible solution to my random network drops when i'm using my full bandwidth and have noticed that several of you have the same if not similar problems. When using the troubleshooter the end result is always that my card has lost its...
Network & Sharing
Network Adaptor drops out for no reason
While working in windows 7 x64 rc, every so often, the little networking icon gets a little yellow ! sign over it. I thought at first my internet connection had been lost, but i couldnt' connect to the router SO i tried my laptop, and it connected fine to the router. And the internet was...
Network & Sharing
Wireless network drops out during downloads
Hi, My wireless network speed cuts out every 20 seconds or so during high-speed downloads and/or file transfers within my LAN (i.e., it's not my ISP). My signal strength never drops below 70%, but yet for some reason, the network drops out. It is almost like the entire computer locks up a...
Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 12:50.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App