Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: No Internet Connection with New Install

06 Feb 2011   #1

windows 7 64 bit home
No Internet Connection with New Install

Windows 7 Home 64 bit was installed on a new hard drive along with chipset drivers and a graphics driver. After doing this, I am unable to obtain an internet connection wireless or wired. I can see several wireless routers but always fail to connect. How should I start diagnosing the cause of this problem. Here are a couple of screen shots.

Attached Thumbnails
No Internet Connection with New Install-untitled-1.png   No Internet Connection with New Install-untitled.png  
My System SpecsSystem Spec
06 Feb 2011   #2

win7 ultimate 32bit

start with option 2 under change your network settings
'Connect to network' (assuming you have one)

but first...did you install drivers for NIC (you mentioned chipset and graphics)?
My System SpecsSystem Spec
07 Feb 2011   #3

windows 7 64 bit home

Windows installed the drivers for the NIC card. After work I will try option 2. Does Windows 7 have incompatibility problems with certain wireless cards or routers?
My System SpecsSystem Spec

07 Feb 2011   #4

windows 7 64 bit home

After looking in this forum and others, Windows 7 has problems working nicely with my wireless card, Trendnet TEW-421PC with a Realtek 8185 chipset, but that does not explain why an ethernet connection would not work.
My System SpecsSystem Spec
08 Feb 2011   #5

win7 ultimate 32bit

check your Local Area Connection--the IP addressing and the DNS server settings--check another machine on your network to see how it's configured. the IPv4 settings.

Attached Thumbnails
No Internet Connection with New Install-capture.png  
My System SpecsSystem Spec
09 Feb 2011   #6

windows 7 64 bit home

Here is what I am seeing on an XP machine in the local area connection and DNS server settings, no IPv4 or IPv6, only IP/TCP.
My System SpecsSystem Spec
09 Feb 2011   #7

windows 7 64 bit professional
Possible solution

Hi. I think you are right about the compatibility issues between Windows 7 and some ethernet cards. I installed a new card (Realtek) even though my computer said that my NVIDIA nforce was working properly. I was unable to connect to the internet and I was looking at the same windows that I saw in the images you posted. The red x probably indicates an invalid ip configuration. I was still unable to connect after installing the new card until I did the following:

I found myself experiencing this same issue about three weeks ago. Incredibly annoying problem. I now have a new modem (probably not needed) and a new ethernet card (possibly not needed).

I am assuming that your modem is wired directly to your computer. If it is connected to a router you will need to disconnect it and wire it directly to the computer. Now please do the following:

1. Click on start; go to all Programs; go to Accessories; right click on Command Prompt and click on Run as

2. In the command prompt window type
netsh winsock reset
and hit enter. This may take a bit of time so have

3. You will now have to restart your computer in order
for the changes to take place.

The following information is taken from:
How to change a 169 IP Address |

4. Once you have restarted the computer go to:
Control Panel
Network and Internet
Network and Sharing Center
Change Adapter Settings

5. Now right click on the Local Area Connection and
disable it.

6. Now unplug the power to your modem. If it has a
battery backup remove the battery.

7. Leave the modem unplugged for at least 30 seconds.

8. Plug the modem back in and allow it to reset for at
least one minute. Once all the lights on your modem
are back to their normal state the modem has reset.

9. Once the modem is reset go back to the Local Area
Connection, right click on it, and select enable. Once
the Local Area Connection has been successfully
established you should be back on the internet.

A personal note:
I have DSL and I found that I had to right click on the Broadband Connection and reconnect through the box that popped up asking for my user id and password.

I am no longer experiencing dropped connections and invalid ip address messages. I have reconnected my router and everything seems to be functioning just fine.

I hope this works for you. If the problem persists you might try a new ethernet card.
My System SpecsSystem Spec
09 Feb 2011   #8

windows 7 64 bit home

Thanks for your recommendations, I will try this after getting home tonight. After searching a bit, the onboard chipset, RTL8111C, had driver related issues but are no longer a problem due to driver updates, and if I am remembering correctly, the device manager indicated the driver currently being used by my RTL8111C was dated 12/24/10. As a result, the ethernet connection problem is, probably, not driver related. At least, I hope so.

Thanks Again,

My System SpecsSystem Spec

 No Internet Connection with New Install

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Internet connection down after trying to install wifi printer
This is the issue: Two days ago I was going to add my flat mates new wifi canon printer. Firstly I used supplied installation cd, but it could not find it. After few attempts I took the cd out and was going to do it through Add New Printer/device wizard. While searching for the printer it cut off...
Network & Sharing
How to install drivers when I have no internet connection
I just re installed windows 7 home prem. I can not connect to the internet after this it says that drivers are missing. I have tried downloading the drivers put them on a USB stick but when I try to run them on the computer it says that it can not be run with out internet access. I have tried many...
No Internet Connection after Clean Install
Swapped out a rapidly filling 120 GB Intell SSD for a Samsung 256 GB SSD. Performed diskpart, clean all before install on new SSD. Cannot connect to Internet either wirelessly or via hard wired port. Device manager says "Driver for this device are not installed (Code 28)." Went to Toshiba's...
Network & Sharing
New Windows 7 Ultimate install, no internet connection
Hi folks, I've installed Windows 7 Ultimate 32 bit on a friend's laptop. I can connect to a local unsecure network and I've updated drivers etc. Yet when I try to connect to my secure network I get the "unidentified network" message. She also gets it on her network. It's an Acer Aspire 5720 and...
Network & Sharing
Really slow internet connection after install
Hello, I've been having really annoying issues with my internet connection since i moved from vista to windows 7. I looked the forum several times to find an answer to the problem but i can't find anything close. I used to have this driver: 802.11n Wireless PCI Express Card LAN Adapter...
Network & Sharing
Internet Connection Problem in New Win 7 Install
I just did a clean install of Windows 7 on a 19 month old Dell computer. The install went fine except for an annoying network connection issue. When I restart Windows, I lose my Internet connection and when I open the Network and Sharing Center I find an Unidentified Network in addition to my Home...
Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 20:47.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App