Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Network connection vanished after hardware upgrade


10 Apr 2011   #1

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 
Network connection vanished after hardware upgrade

I upgraded my desktop's cpu, motherboard & memory the other day, but didn't do a clean install of Windows 7. It caused me some problems, but thanks to some of the users of this site, I have most of the issues resolved.

However, there is one issue I can't resolve & it is regarding my network/internet connection. I have my Billion modem plugged into a D-Link Wireless Router, whihc is then plugged into 1) My desktop (Windows 7); 2) Work Laptop (XP SP3) & 3) Canon network printer. All was working fine before the upgrade.

Now, I can't access the internet or the home network through the desktop. The cable is plugged in, but there is no acknowledgement of the PC being connected to anything. The lights around the LAN port on the mobo don't go on when a cable is connected, the light on the router doesn't go on when the cable is connected & Windows 7 says there is no connection.

I tried plugging the modem directly into the PC, & the internet connection works, so I know the LAN port is working on the new mobo. I've also tried all combinations of cables & ports between the pc, the laptop & the router.

How can I fix this? As far as I'm aware, the software for the Router is up to date & so is the software for the motherboard.

My System SpecsSystem Spec
.

10 Apr 2011   #2

Windows 8 Core X64
 
 

Were you using a fixed IP address by any chance or doing MAC Address filtering in the router? If so, changing the mother board changed the MAC address so that would now fail.

Otherwise, turn everything off, Modem, Router, both computers and printer. Then turn them on in sequence, waiting for each one to settle down before moving on to the next.

Modem 1st, then Router then Win 7 computer. See if it is recognized.
Turn on the other computer then the printer once it is up and stable.

Edit: Forgot to mention, did you try resetting the Router (little button, usually near the power connector, use a pen to push in and hold for 10 seconds or so). You will have to setup the Wireless security again once you do that.
My System SpecsSystem Spec
10 Apr 2011   #3

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

I've tried resetting the router with no luck. As far as I know I didn't have static IP or MAC filtering on, but I'll try what you suggested anyway.
My System SpecsSystem Spec
.


11 Apr 2011   #4

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

Tried turning everything off, waited a while & then turend it all back on in sequence. No luck, still no connection to the desktop. Is it possible there is some sort of conflict between the network adapter & wireless router?
My System SpecsSystem Spec
11 Apr 2011   #5

Windows 7 Pro x64
 
 

Never mind.
My System SpecsSystem Spec
11 Apr 2011   #6

Windows 8 Core X64
 
 

What does ipconfig say?

Click on Start then Run and paste the following into the Run box, exactly as show, including double quotes:

cmd /c "ipconfig /all > postme.txt & ping yahoo.com >> postme.txt & notepad postme.txt & del postme.txt"

and press ENTER.

A file will open in Notepad. Please copy and paste the contents here. Close the Notepad window and the file will be deleted and the Command Prompt window will also close.
My System SpecsSystem Spec
11 Apr 2011   #7

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

I've fixed the problem...it seems that half the ports on my router are dead, stupid me was too impatient to wait long enough for lights to come on after swapping plugs around.

Thanks for all the help!
My System SpecsSystem Spec
12 Apr 2011   #8

Windows 8 Core X64
 
 

Glad you got it resolved. Thanks for posting that info.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Network connection vanished after hardware upgrade




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Network connection vanished after hardware upgrade
Thread Forum
Solved Local Area Connection missing from network adapters, no connection Network & Sharing
Nividia GeForce 8400m gs just vanished after win 7 upgrade Graphic Cards
Internet connection works but network icon shows no network connection Network & Sharing
Wireless network connection lost internet connection Network & Sharing
No network or internet connection after upgrade Network & Sharing
Hardware and OS upgrade Windows Updates & Activation
Upgrade my hardware Hardware & Devices

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:55 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33