Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Slow Network Performance

10 Jul 2009   #1
mufaa

Windows 7
 
 
Slow Network Performance

I am getting extremely slow network performance from yesterday, and all of a sudden. I am connecting to a WinXP machine, the file transfer is slow, accessing files and folders is relatively fast but there is some slight stutter while exploring, right clicking takes a while, and accessing it via remote desktop software UltraVNC is slow as well.

I don't know what happened. I have restarted both the computers. I checked all my NIC settings. I can access it fine via another PC running Vista. So it is a problem on my end. I am fairly sure it is not my NIC. Internet/Downloading is fine. It's just the damn network. I haven't changed anything.

Please help!


My System SpecsSystem Spec
10 Jul 2009   #2
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 
sow internet

Quote   Quote: Originally Posted by mufaa View Post
I am getting extremely slow network performance from yesterday, and all of a sudden. I am connecting to a WinXP machine, the file transfer is slow, accessing files and folders is relatively fast but there is some slight stutter while exploring, right clicking takes a while, and accessing it via remote desktop software UltraVNC is slow as well.

I don't know what happened. I have restarted both the computers. I checked all my NIC settings. I can access it fine via another PC running Vista. So it is a problem on my end. I am fairly sure it is not my NIC. Internet/Downloading is fine. It's just the damn network. I haven't changed anything.

Please help!
dumb question have you reboot the moem and router?

Ken
My System SpecsSystem Spec
10 Jul 2009   #3
mufaa

Windows 7
 
 

Yup, that's the first thing i did!
My System SpecsSystem Spec
10 Jul 2009   #4
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 
slow inet

Quote   Quote: Originally Posted by mufaa View Post
Yup, that's the first thing i did!
how abt ip6 did you turn off ip6 support? is it slow on your lan? and the internet is ok (browser, email, etc)?

Kind ain the dark so forgive the dumb questions
Ken
My System SpecsSystem Spec
10 Jul 2009   #5
mufaa

Windows 7
 
 

Turned off IPv6 now, but no difference. And yes, internet is fit and fine. It's just the network.
My System SpecsSystem Spec
14 Jul 2009   #6
mufaa

Windows 7
 
 

Update on my problem:
It's the bloody router. I think. I have 3 pcs connected to it. Mine, the XP machine and my bros. Now, if i remove the lan wire of my bros pc from the router, the network access becomes normal! If i plug it back in, it becomes slow again. It does not matter if my bros PC is turned on or not. Just the presence of a 3rd lan wire complicates my connection. I have tried this 4-5 times.

So is it the router? I would say yes, but my brother has no such problem. He can access and view files normally. So it's a combination of Win 7 and my router that's creating the problem. Maybe you guys have an idea?
My System SpecsSystem Spec
14 Jul 2009   #7
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 
router?

Quote   Quote: Originally Posted by mufaa View Post
Update on my problem:
It's the bloody router. I think. I have 3 pcs connected to it. Mine, the XP machine and my bros. Now, if i remove the lan wire of my bros pc from the router, the network access becomes normal! If i plug it back in, it becomes slow again. It does not matter if my bros PC is turned on or not. Just the presence of a 3rd lan wire complicates my connection. I have tried this 4-5 times.

So is it the router? I would say yes, but my brother has no such problem. He can access and view files normally. So it's a combination of Win 7 and my router that's creating the problem. Maybe you guys have an idea?
hey

Glad you may have found something.several possiblities. nic on your bro's, cable, etc.

have you tried mixing up the cables, then the ports on the router, etc.

That would help you narrow it down. sometimes a 10 meg nic on a 100 meg link will slow the entire segment down. Something wlse you can do (yeah i know the slowdown is on the lan) is to run a ping from yours, the xp, and your bros. they should be the same in the first 2 steps (mac, and router).

Sorry we haven't been more helpful but alot of times it takes someone to worry it to death like you.

I still jump back in anytime this thread gets a post

Ken
My System SpecsSystem Spec
15 Jul 2009   #8
mufaa

Windows 7
 
 

Hey, thanks a lot for your help man. Hopefully, we will be able to figure it out somehow.

I have tried different ports on the router, but the result is the same. If only mine and the XP machine are connected, it works fine. If another PC gets connected to the router, it immed. slows down. Very odd.

I am not sure if it's my bro's NIC because it does not matter if his PC is shut or ON.

How do i run a ping from PC to PC?
My System SpecsSystem Spec
15 Jul 2009   #9
mufaa

Windows 7
 
 

Well, i pinged to my XP machine:


Seems fine.
My System SpecsSystem Spec
15 Jul 2009   #10
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 
ping

Quote   Quote: Originally Posted by mufaa View Post
Well, i pinged to my XP machine:


Seems fine.
Ping is fine but one thing I did notice is the IP 192.168.254.69. Is that from your router or the ISP? your router if it is a nat router should be supplying inside IP' like 192.168.1.101

Ken
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Slow Network Performance




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
very slow startup and slow performance over all
its about 6 months i m using the same window, but now it starts really slow and over all performance of my system is also down. i have dell n5110 i5 with 4gb ram, and please i dnt want to reinstall window :( also i am using selective startup Any suggestions?
General Discussion
Slow Network performance after wake from Sleep
Hello all I am having an issue with slow Network performance after my machines wake from sleep. After a fresh boot of my machines I achieve 30 - 40MB/s (Wired) or 10 - 14MB/s (Wireless N) from my Nas, however, when I resume my machines from Sleep the Network performance falls to 10 - 20KB/s...
Network & Sharing
Slow Performance, Slow Boot-up - Cause Undetermined!
Hello everyone, I have done a lot of research on Google as well as on this forum to find a solution to my problem. Unfortunately, people who have posted on the forums have SIMILAR but not the exact problem as I have. I would like to take this opportunity and explain exactly whats been going...
Performance & Maintenance
W7 Slow Boot Time and Overall Slow performance
Hi new to these forums and I'm hoping someone can help me out here. I formated my HDD and did a clean install (W7 7100 build) but I'm noticing slow boot times and slow performance compared to Vista x64. W7 boots at least 10secs slower and programs tend to lag (aren't as snappy compared to...
Performance & Maintenance
network performance slow transfers
Hi all, I have a notebook Toshiba a200. Since i installed win7 32 or 64 ( it doesn't matter currently 32 bit) i've been having problems with transfering files from my desktop pc ( win7 64) to my notebook. Speed is sooooo slow!! it doenst matter what is do. search google, performed actions...
Network & Sharing
Slow Network performance
I have searched through some of the threads and there seems to be an issue with the realtek drivers, but I am wondering if anyone has any other ideas. I am currently running build 7237 and everything runs great except if I copy something across my network. I have attached a picture that shows...
Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 06:19.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App