Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.



Windows 7: ALFA AWUS036H usb Adapter REFUSES completely to connect

03 May 2011   #1

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 
ALFA AWUS036H usb Adapter REFUSES completely to connect

SOLVED! By me, please see page 2!

OK,

This is my first post, so go easy on me..!

I have a Sony VPCEC2S0E laptop which is less than a year old.

I have spent DAYS trying to get the ALFA adapter to work, I have searched the net, and in particular the forums, including this one, and I have found lots of issues with it, a couple of solutions, but no joy for me.

I have tried lots of different drivers, tried it with and without the Realtek Utility (VERY conflicty - if that is a word), installed XP on separate partition - my laptop is now dual boot, even had the adapter changed in case it was faulty. No joy at all.

With Windows XP I have various drivers missing so I gave up, got the ethernet working though.

I have an internal Atheros AR9285 Wireless Network Adapter, (got the usb ALFA to improve the range) I have disabled it while installing, and after, but could this be stopping ALFA connecting?

Or maybe some Sony bloatware in the background?

The Adapter (Realtek RTL8187 Wireless 802.11b/g 54Mbps USB 2.0 Network Adapter) is listed in device manager as working. It is Enabled in Network Connections, the troubleshooter just tells me what I already know - that there is a problem with it!

There are 2 drivers in Driver File Details - RTL8187.sys (Realtek) and vwifibus.sys (Microsoft)

I am sure that either I am doing something simple wrong, or it just does not work on my system, but I have followed the instructions to the letter, and the thing just sits there. Getting slightly warm.

Please help if you can, it is so frustrating, don't know whether to cry or smash the thing up!!
Asking you guys is surely the best option!

Windows 7 Home Premium 64bit - and as of yesterday, SP1
Intel i5 2.27GHz
6GB RAM

My System SpecsSystem Spec
.

03 May 2011   #2

MS Windows 8
 
 

Hi gin99, welcome to seven forums, did you install the driver that came with the device? if so could you system restore prior to the installation of alfa if you could go back as far as the first installation. my experienced with alfa is that the driver that came with the device is not compatible with windows 7. you can download the driver here

ALFA Network – WLAN, WiFi phone, ADSL, KVM, Bluetooth, PoE Products -- Driver

choose the correct model and version of windows.


Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
04 May 2011   #3

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Hi rbeldua, thanks for the quick response.

Yes, I have tried the included drivers, and the one from the Alfa site.
I have not done a system restore though, will that possibly remove more stuff than just uninstalling the drivers manually?
Also, would it be best to only install the driver from that download, or run the exe file (so including the realtek utility)

Many thanks in advance
My System SpecsSystem Spec
.


04 May 2011   #4

MS Windows 8
 
 

if you have not done a system restore, you can wipe the previous driver with this

Guru3D - Driver Sweeper (Setup) download from Guru3D.com

then download the appropriate driver from alfa site, extract it and click the setup.exe as shown on the right. that will install the utility also, which is on the left. but if you the want the driver only, let windows search for it automatically on your harddrive.

if successfully installed, eventually you will have two network wireless adapters displayed like so.

i hope this helps.


Attached Thumbnails
ALFA AWUS036H usb Adapter REFUSES completely to connect-alfa.jpg   ALFA AWUS036H usb Adapter REFUSES completely to connect-alfa1.jpg  
My System SpecsSystem Spec
05 May 2011   #5

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Thanks for the advice, but

my system restore doesn't go back far enough
Driver Sweeper is no longer available from their site
The Windows 7 drivers are no longer available from the alfa site!

Could it be Alfa are fiddling with the Windows 7 driver??

I shall struggle on...
My System SpecsSystem Spec
05 May 2011   #6

MS Windows 8
 
 

hi gin99, the links are working perfectly and they are available on their sites just downloaded myself. the alfa driver is 17 mb with the filename 036_WindowsDriver_Win7_6.1316.1209.2009_UI_1.00.0145.L and driver sweeper is 4.5 mb with the filename DriverSweeper_2.1.0-[Guru3D.com].

edit: currently i am using alfa awuso36h device for wifi connection. i had the same problem before, what i did was...(i reformatted my hardrive with fresh installation) just to have this device working. make sure your device is not defective and check also your usb cable.
My System SpecsSystem Spec
05 May 2011   #7

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

hmmm,

The link on the alfa site goes to ************ and says "The file link that you requested is not valid."

And the Guru3D site says this on it- "Attention - Guru3D Driver Sweeper has been discontinued as such you will not find any download links here any longer."

Sorry, rbeldua, am I being stooopid?
My System SpecsSystem Spec
12 May 2011   #8

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Hope this may help...
I can post other screen shots, please let me know any in particular


Attached Thumbnails
ALFA AWUS036H usb Adapter REFUSES completely to connect-capture.png  
My System SpecsSystem Spec
27 May 2011   #9

Windows 7 32bit
 
 

Guru3D Driver Sweeper can be found here:

Guru3D - Driver Sweeper 3.0.0 FREE Download - FREEWARE at SoftCns.com


The AWUS036H driver can be found here:
036H_Win7_6.1316.1209.2009_UI_1.00.0145.L.zip - ************ - online file sharing and storage - download

Links working as of May 27, 2011
My System SpecsSystem Spec
31 May 2011   #10

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Thanks for the links, Mkam, I have the correct driver, I am sure of that now.

The adapter should just work, I think now that it must be a problem with my Vaio. Sony have been utterly useless in helping. Just doing the usual passing the buck.

Screen cap attached.


Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
Reply

 ALFA AWUS036H usb Adapter REFUSES completely to connect





Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:41 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33