Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Ethernet Port Not Working

05 May 2011   #1
wizkid

WINDOWS 7 HOME PREMIUM 64BIT
 
 
Ethernet Port Not Working

Hi,

I have one of these motherboards GA-890FXA-UD5 in my main PC. And one of the Ethernet ports will no longer connect to the router. It was working fine the other day so I'm not sure whatís happened. The port that will not connect to the router is still flashing orange and green once a cable is connected to it, so does this mean that itís still functioning okay? If I swap the cable over to the other Ethernet port on the board it connects straight away.


Any ideas?


Thanks


My System SpecsSystem Spec
.

05 May 2011   #2
richyrichuk

Windows 7 Ultimate N 64-bit
 
 

does sound a little strange. do u have diag in bios for ethernet, that can tell u simple things like cable length and other details.

very easy try a live CD (easiest is ubuntu) see if u get a IP and all the reset. its gd that u have a light on the port (or on ur switch/router on other end when plugged in)
My System SpecsSystem Spec
05 May 2011   #3
anta

windows 7 enterprise 32bit
 
 

Wiz,

when you say it can't connect, do you mean it's not connecting to your network or that you simply can't access the internet ? the orange and green means it's "latching" generally, unless it's still lighting up when you completely unplug the ethernet....if it's still lit up after no connection then it's FUBAR.

there could be several things wrong;
cable speed not set correctly, ie automatic or higher than the maximum that your router will allow,
you may have a problem with the IP configuration on that network card.
there maybe a corruption with configuration, etc

from a command prompt can you run ipconfig /all when you plug the cable into the port that doesn't work and also in the one that works. let us know what your findings are..
My System SpecsSystem Spec
.


05 May 2011   #4
tezlewis

Windows 7 Ultimate 64-Bit
 
 

Have you tried ininstalling your drivers for the Ethernet port in question? Worth a shot!
My System SpecsSystem Spec
05 May 2011   #5
PooMan UK

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 

Your motherboard supports "SMART LAN1/LAN2 (LAN Cable Diagnostic Function)" in the BIOS ga-890fxa_ud5 manual (goto page 51) maybe you could use this as a diagnostic tool for testing
My System SpecsSystem Spec
08 May 2011   #6
wizkid

WINDOWS 7 HOME PREMIUM 64BIT
 
 

Hello All,

Thanks for your responses.

I've tried a live version of ubuntu and it still wont connect through that either I have gone into the BIOS and disabled both connections then re enabled it again but it has not made any difference. So I assume that the port must be faulty? I have been in contact with Gigabyte and they have informed me that they offer a 3 year warranty on the board so at least I don't have to rush about sending it back. I just hope the other port continues to function okay.


Edit- I tried the SMART LAN1/LAN2 (LAN Cable Diagnostic Function) this is the result I get attached picture.


Attached Thumbnails
-img_0320.jpg  
My System SpecsSystem Spec
08 May 2011   #7
Sardonicus

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

When you open up the Properties on the two connections (side by side), are they the same?

Example
Name:  Capture.JPG
Views: 63
Size:  51.7 KB


My System SpecsSystem Spec
08 May 2011   #8
wizkid

WINDOWS 7 HOME PREMIUM 64BIT
 
 

Hi,

Yup both are the same as your picture. When I plug the ethernet cable into the port that is not working it constantly says that a cable has been plugged in then disconnected.
My System SpecsSystem Spec
08 May 2011   #9
mrdemon

Windows 7 Home Pre
 
 

ok

So what i have read your have tried the Linux with no Joy the Bois is saying the same old stuff.

Conclusion, Your Port has become damaged. Use the other port or do a RMA and get a new board sent to you.

Regs

Me.

PS, Have a look at the pins are any bent.
My System SpecsSystem Spec
08 May 2011   #10
wizkid

WINDOWS 7 HOME PREMIUM 64BIT
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by mrdemon View Post
ok

So what i have read your have tried the Linux with no Joy the Bois is saying the same old stuff.

Conclusion, Your Port has become damaged. Use the other port or do a RMA and get a new board sent to you.

Regs

Me.

PS, Have a look at the pins are any bent.

Hi,

Thanks for your response,

The port in question is not damaged and does not have any bent pins. It was working fine a few days ago and then I turned on the computer and went to use the internet and said it couldn't connect. The port does flash green and orange but does not connect at all.


Last time I RMA'd a board to Gigabyte they repaired it, has this changed or do they still attempt to repair the board if they cannot repair then send out a new one?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Ethernet Port Not Working




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Ethernet port on motherboard not working
I am attempting to connect to the internet with a broadband connection after reinstalling Windows. It keeps reporting back with Error 651 (Modem or other device reported an error), so right now I'm running though WiFi. My motherboard has a built in ethernet port, which is what I am attempting to...
Network & Sharing
No Internet Connection/Ethernet Port Lights are not working
Hello, My gaming tower is showing no network connection and I cannot connect to the internet at all. I have tested my ethernet wires and internet connection on my laptop, they are working fine. My lights in my ethernet plugin are not coming on at all on the towerr. I read that by using the CMD...
Network & Sharing
Dell Vostro 230 Ethernet Port Not Working, Showing No Driver Installed
I recently installed a new 1TB Hard Drive into my Dell Vostro 230. I re-installed Windows 7 64 bit and everything went well besides I can't get the Ethernet port to work. When I run diagnostics on it it comes back to "Install Driver for your network adapter". It doesn't appear the driver for...
Drivers
Cisco WRT54G2 only Ethernet (modem) Port Not Working
Seems that my Cisco WRT54G2 is half dead, he connects both cable and wifi, transfer files between PCs it normally, but the router does not connect to the Internet by modem. When I connect the PC directly into the cable modem, it works. Does only the router port that connects the modem burned? All...
Network & Sharing
Ethernet port in wall not working
Firstly i know this isnt specifically a windows 7 issue. i am trying to connect via LAN to the router through the ethernet port in my room however no connection at all is achieved. What can i do?
Network & Sharing
Ethernet port not working
I just turned on my computer and windows is telling me that my Ethernet port is un plugged. Reinstalling the drivers for it didnt help. When i try and plug it in, the orange and green lights flash in this pattern: O . . . O G G G . . . and repeats. On other Ethernet ports the green on stays on and...
Hardware & Devices

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:10.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App