Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Network Connection delay during Windows 7 startup

25 May 2011   #1

Windows 7 Home Premium x64
 
 
Network Connection delay during Windows 7 startup

I recently upgraded my rig to Intel 2600K CPU using a Gigabyte P67A-UD7 motherboard. Used the same installation of my SSD for boot drive after updating drivers, everything seem perfect. Had a few application issues (mainly Creative Labs), but otherwise OK. Re-activated Win 7 and MS office, Adobe apps, and had to re-install Crysis. After all that, and not right away, there began to be a delay in start-up. I turn the machine on, desktop comes up, but the LAN connection icon in the system tray just sits there with the busy (blue circle), not turning and I cannot launch anything. Clicking on an app just presents me with another waiting circle until after a minute or so, the LAN connection is established and then all is working.

Very frustrating to have to wait 60 additional seconds when the entire thing booted in 45 seconds just before.

I have 5 other PC's/laptops and have no problem. I've tried rebooting the DSL modem/router. The motherboard has 2 realtek ethernet connections which I tried seperatly and in the teaming mode (gives you a virtual 2 gig connection), all to no avail.

This morning, while waiting for the connection, near the end, it said that Windows Explorer has stopped working and will restart, which it did, then had to wait another 30 seconds before connection was established.

Something is going on, but I can't check in network and sharing center because I am locked out until connection is established, then it shows no errors. Adaptor settings have not been changed and the repair/diagnostic function in that control panel reveals nothing, finds no problems.

Any help would be greatly appreciated.

Tried setting stock CPU speeds and also turned off Windows firewall and MS Security essentials. No other security software running.

Intel 2600K (OC'ed to 4.2 using Easytune 6) -
Gigabyte GA-P67A-UD7 B3
2X4 Mushkin Redline (1600)
1 X XFX Radeon 5870 (can't run 2, the slots are too close and there are temp problems)
Intel 160 SSD Boot and Apps, 2 Hitachi 2gb in a Marvell controller raid 1
CM 1200 Gold Plus PS
LG BD Burner

My System SpecsSystem Spec
.

25 May 2011   #2

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Problem solved, left over McAfee services that refuse to uninstall without running McAfee's removal tool, MCPR.exe, delaying network connection by trying to figure out that its not installed, then allows startup to complete and establish network connection.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Network Connection delay during Windows 7 startup




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Network Connection delay during Windows 7 startup
Thread Forum
Solved Startup delay with blank screen... Performance & Maintenance
Solved window 7 startup delay General Discussion
Solved IE9 - 2sec startup delay; 0-2sec delay when opening tabs Browsers & Mail
10 second delay before startup animation? Performance & Maintenance
Delay in explorer.exe startup General Discussion
Startup Delay after Welcome Screen General Discussion
Problems with network connection at startup Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:52 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33