Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Slow internet in Win7

13 Aug 2011   #1
hockeyman96

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 
Slow internet in Win7

I have a brand new system build with very slow internet. This one is using Win7 Home premium 64-bit. I have a laptop running XP and a netbook running Win7 Starter with no problems at all. I have read many forums and posts about this and tried most of the fixes mentioned but nothing has worked.


I have reset my router which is the one that I got from Verizon. My other machines are running fine so I doubt it is that anyway.


I am using a brand new ASUS PCE-N13 wireless card and updated to the latest driver.


Below I posted the results of my speed and ping tests.

Any help wpuld be appreciated. If you need anymore info, please ask and I will happily provide. Thanks in advance!



Slow internet in Win7-1431011416.png







Here is my system info:

Windows 7 Home Premium 64bit
Intel Core i5 2500K
Asus P8P67LE Motherboard
8gb G.Skill Ripjaws DDR3-1600 PC3-12800 8gb
NVIDIA GEforce 9500gt 1024mb
ASUS PCE-N13 wireless card



Here are the tests from my laptop running XP








My System SpecsSystem Spec
.
13 Aug 2011   #2
baccini

windows 7 64bit sp1
 
 

Have you tried using firefox as your brouser
My System SpecsSystem Spec
13 Aug 2011   #3
hockeyman96

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by baccini View Post
Have you tried using firefox as your brouser
yes and it was just as bad, if not worse.
My System SpecsSystem Spec
.

14 Aug 2011   #4
baccini

windows 7 64bit sp1
 
 

I'm no expert but i would try changing all cables and filters one at a time.or try connecting your laptop to the router with a cable see what speed you get.
My System SpecsSystem Spec
25 Aug 2011   #5
hockeyman96

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

update: for the last week or so I have had a pretty good connection. I have even been getting an A rating on my ping tests. Since yesterday it has been slow and I couldn't even do a test since it was taking too long to load the pingtest page. My other machine as well as my laptop have not been affected and are running like normal so I know it is just on this computer. Any ideas?
My System SpecsSystem Spec
26 Aug 2011   #6
samurusawyer

Windows 7 Ultimate x64
 
 

* 1 Run a virus scan on your computer. If your virus and spyware protection are up-to-date, the scan will detect any offenders and remove them from your computer.

* 2 Unplug your modem and wait a minute. Many times resetting a modem will fix the slow Internet connection.

* 3 Perform a system restore on your computer. This allows you to undo any harmful changes that you have made to your computer that could be causing the slower Internet.

* 4 Free up space on your hard drive. Routinely removing temporary Internet files and programs that you no longer use will help keep your computer running efficiently.

* 5 Test your connection. Many Internet providers will allow you to use their site to check to make sure that there is not a problem with your connection.
My System SpecsSystem Spec
26 Aug 2011   #7
hockeyman96

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by samurusawyer View Post
* 1 Run a virus scan on your computer. If your virus and spyware protection are up-to-date, the scan will detect any offenders and remove them from your computer.

* 2 Unplug your modem and wait a minute. Many times resetting a modem will fix the slow Internet connection.

* 3 Perform a system restore on your computer. This allows you to undo any harmful changes that you have made to your computer that could be causing the slower Internet.

* 4 Free up space on your hard drive. Routinely removing temporary Internet files and programs that you no longer use will help keep your computer running efficiently.

* 5 Test your connection. Many Internet providers will allow you to use their site to check to make sure that there is not a problem with your connection.
Thanks for the advice but I have already tried all of that and there is over 1TB left on my HD. The system restore didn't do anything either.
My System SpecsSystem Spec
26 Aug 2011   #8
ski

windows 7
 
 

The wireless card may be dodgy.
See if re-seating it helps.
If no luck, did you try connecting the new system to the router with a wired card and cable, like baccini suggested?

Also, see if shutting down all unnecessary startup programs, services, and tasks running in the background in msconfig, Task Manager, and Task Scheduler respectively helps.
My System SpecsSystem Spec
26 Aug 2011   #9
ryanwi

Xp 32bit work/ Windows 7 64-bit
 
 
If DSL :

Hello,

Make sure the line-in phone cable is not in the filter side of the modem, did this one time, felt like a fool when the repair guy came out at 85 bucks an hour to fix it. I didn't get charged which was amazing.
My System SpecsSystem Spec
13 Sep 2011   #10
hockeyman96

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Update: Over the past 2 weeks, I have tried several attempts to fix this but nothing has worked.

I connected using a wire directly into the router - works great!
Ran virus scans - found nothing. This is a new Win 7 install on brand new HD so I didn't think this was the case anyway.
I brought rig into work and connected - wired is fine, wireless still slow. All other machines both at work and at home connect fine via wireless and have great speeds.
I re-seated the wireless card - same thing

Last night I uninstalled the ASUS card and installed a linksys wmp54g card. It connected and worked fine for about 30 minutes and got an A from pingtest but then slowed down to a crawl again.

This morning I ran a few more pingtests, all from the same server and within a few minutes I got an A,B,C,D and F grades.

When I installed Win7, I already had the card installed. I was thinking of staring over from scratch. Will leaving the card out and installing it afterwards make a difference?

Thanks again for the help
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Slow internet in Win7




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Desktop WIFI Internet Issue - Connected, but Slow/Dropped Internet
I've been battling this particular issue for a couple of weeks now without much success. I have a custom built desktop where my WIFI connection will deteriorate to the point where internet (and gaming over Steam, etc...) will be either painfully slow or unable to load pages at all. Windows claims...
Network & Sharing
Constantly slow and disconnecting from internet (no internet access)
Ok this has been happening for a few weeks now with the connection either being slow or just displaying a yellow triangle saying limited access and no internet access. Getting pretty desperate and running out of ideas now so need to ask here. Basically we switched ISPs after about a month of no...
Network & Sharing
Slow internet on win7 works excellent in safe mode
I bought new laptop ASUS K55V, and had an idea to plug in an internet, because my old laptop is really "old", and I found a problem - internet runs really slow in normal mode: http://www.speedtest.net/result/2139843934.png but fine in safe: http://speedtest.net/result/2139821173.png I...
Network & Sharing
Slow browser, slow internet, random audio ads: virus?
So yeah, I've these problems for the past couple days. My browsers (Opera and Firefox) used to load pages quickly, but now they're painfully slow. Opera lags and freezes often; Firefox doesn't, but it still takes a very long time to load pages. I'm also getting these occasional "invisible ads,"...
System Security
Wireless Internet Speed TOO Slow in Win7!
In my Vista Home Premium, my internet speed reached up to 144mbp/s. Now that I have Windows 7, it lurks around 10mbp/s. These speed are way too slow for me, as I spend 90% of my time on the computer online. Anyone know how to fix this? In Vista, when my network was a little slow, all I did was...
Network & Sharing
Slow internet after Win7 install
Ok, So installed win7 as dual boot with vista on my laptop. I am getting very slow internet connections using win7 with a wireless connection, but its fine connected to a hard line. When I run vista the wireless connection is fine. So its only when im using win7 wireless. I have tried...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:44.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App