Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows 7 RTM 64bit poor web performance

07 Aug 2009   #1
hijglander

Windows Vista Ultimate 64bit
 
 
Windows 7 RTM 64bit poor web performance

I have a freshly installed Windows 7 64bit RTM (downloaded from technet), no other software installed. I connect to a wifi-n network (Fritz!Box 7270) via a Intel 4965AGN networkcard. Now the network speed is great (3MB/s and up), even better than when I use this connection via my Windows Vista 64bit on the same hardware.

But when I start Internet Explorer (32bit or 64bit) all webpages load extremely slow or not at all. Again on the Windows Vista installation (jammed with all sorts of software) all webpages load almost instantainiously but on Windows 7 some are slow taking atleast 30~60seconds to load, others do not load at all.

The odd thing is that when I connect to my Wifi-g network which is wired via the Fritz!Box 7270 to the internet all webpages load quickly, almost instantainiously.
I tried to use a number of older Intel 4965agn drivers, and the latest available for Vista 64bit but with no succes... all had the same result, great network performance but very poor webpage performance.

Also I ruled out the possibility that it could be IE.... I downloaded Firefox which had the same problem.

As an experiment I stopped all services that I beleive could interfere with loading webpages (e.g. Windows Firewall) without succes.
I must be missing something here and could use some help with this.



My System SpecsSystem Spec
.

10 Aug 2009   #2
hijglander

Windows Vista Ultimate 64bit
 
 

Oke, have a bit more info... configured the FritzBox to wifi-g (54Mbps) and the same issue came up.
Windows 7 appears to not play nice with the Fritzbox 7270. I mailed the guys at avm (vendor of Fritzbox) and am awaiting an answer.

Will let you know if I get it to work.
My System SpecsSystem Spec
10 Aug 2009   #3
visy199

XP SP2
 
 

Strange When you download a file what's the download speed?
My System SpecsSystem Spec
.


10 Aug 2009   #4
hijglander

Windows Vista Ultimate 64bit
 
 

File download speed is rather good.... (around 2Mbyte/s) if not downloading via http.
When downloading through http (like pictures from websites) downloadspeeds are down to 4~10kbytes/s

Have some new info:
Installed Windows Vista Ultimate 64bit SP2 slipstreamed, and has the same problem. This is weird. Vista 64bit with SP1 slipstreamed (later updated to SP2) has no networking issues at all.

I'm puzzled here...
My System SpecsSystem Spec
11 Aug 2009   #5
hijglander

Windows Vista Ultimate 64bit
 
 

Just had confirmation from AVM that the wireless chipset in the Fritzbox 7270 has been giving connection/throughput/web problems when connecting the, single most popular Draft-n wifi networkcard in the world, Intel 4965AGN.
Still it doesn't explain why Vista worked fine.

They suggested to upgrade the Intel driver... unfortunatly this doesn't solve my problem. I'm thinking of giving up and buy a Sitecom gaming router (WL-308) to replace the Fritzbox.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows 7 RTM 64bit poor web performance




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Poor GTX 770 SLI Performance
I recently bought a second EVGA 2GB GTX 770 SC and have SLI set up, but the performance increase I got was a lot less than expected. I ran my own little benchmark with the first mission of the BF3 campaign on Ultra settings and my average frames per second only increased about 20 from about 90 to...
Graphic Cards
poor SSD write performance
I just discovered that my Samsung SSD (830 series, MZ-7PC064D/EU) shows a very poor write performance (161 MB) though my read performance is pretty fair (448 MB). http://s11.postimage.org/qkuuvairn/05_11_2012_20_59_46.png I searched the web for a while now and tried every suggestion anyone...
Hardware & Devices
Poor SSD performance
Hi, I'm using Team Xtreem S3 120 GB SSD with Win7. The intallation was performed on AHCI mode and drivers and BIOS settings seem to be ok. However I get a poor perfomance. With SATA2 connection, I believe I should get seq speeds around 200-250 MB/s. Here is what I get: Crystal Disk Info AS...
Hardware & Devices
Poor computer conditions = poor gaming performance?
First off, I didn't know whether to post this in gaming or hardware. Sorry. My question: If there is dust on the videocard and fans or other poor condtions in my computer, can it affect performance in gaming? FPS wise? Thanks, Andrew.
Hardware & Devices
Poor SSD Performance
After having rather high hopes for SSD Performance...I'm disappointed. I'm glad I got a test unit, because if I would've shelled out the cabbage for this, I'd be a little PO'd. I have an 8300 Quad Core 2.5 Intel with 4GB of RAM running W7 Pro 64 Bit. Instead of trying to clone the old drive, I...
Performance & Maintenance
Win 7 poor performance.
Hello, I'm new to the Win 7 community and i already have a problem. I just installed Win 7 x64 4 days ago because everyone was telling me how well it runs but i had a big surprise. The instalation was fast , after that i installed the sound driver ( because i needed the control pannel to...
Performance & Maintenance

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 12:15.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App