Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Network card - Ethernet not plugged in

29 Aug 2009   #1
Mushroom

W 7
 
 
Network card - Ethernet not plugged in

Hey not sure if this has been posted up before i had a quick look but i seem to be getting this one frustrating problem with my network card or something.
Each time i load up my computer everything is running nice and smoothly when i start to open up alot of things that uses internet (or simply play a game) all of a sudden my network card dies and starts saying "An Ethernet cable is not plugged in" blah blah. Anyways the cable works 100% I've tried about 6 different cables all resulting in the same thing..

I've tried updating the driver that still didn't fix
I've tried uninstalling the network adapter and reinstall didn't fix it
I've disabled Ivp6 thingy still doesn't fix it

I'm connected to a Router/homenetwork using a REALTEK PCIe GBE Family Controller and computer specs are in my profile.

Thanks and sorry if this is same issue has been resolved and floating around in another thread

Lack of Grammar


My System SpecsSystem Spec
.

29 Aug 2009   #2
lordofbahamut

windows 7
 
 

welcome to join windows7 club, we also have that problem here and seems it will be awhile be4 fixed.
My System SpecsSystem Spec
29 Aug 2009   #3
Lordbob75

Windows 7 Ultimate x64, Mint 9
 
 

Hey all. Have you tried another ethernet cord?

~Lordbob
My System SpecsSystem Spec
.


29 Aug 2009   #4
lordofbahamut

windows 7
 
 

well yes, and even so, my vista (dual boot on the same computer) doesnt have that trouble with the net. Why windows 7 ?
My System SpecsSystem Spec
29 Aug 2009   #5
Lordbob75

Windows 7 Ultimate x64, Mint 9
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by lordofbahamut View Post
well yes, and even so, my vista (dual boot on the same computer) doesnt have that trouble with the net. Why windows 7 ?
Hmmm... My thought was a bad cord. Well.

Have you installed the same driver? Is it updated correctly?

~Lordbob
My System SpecsSystem Spec
29 Aug 2009   #6
lordofbahamut

windows 7
 
 

This is the list of driver I have tried: windows 7 update driver for realtek on May, driver get from vista backup via drivermax, and recently the updated driver on realtek website. Tried all of them, none works so far. I really hope that all the wisdom can at least help us fix this problem since it the only reason I have to switch back to vista now. I love windows 7 though
My System SpecsSystem Spec
30 Aug 2009   #7
Lordbob75

Windows 7 Ultimate x64, Mint 9
 
 

Have you tried the default Windows driver?

~Lordbob
My System SpecsSystem Spec
30 Aug 2009   #8
lordofbahamut

windows 7
 
 

yes. If It worked, then there is no reason for me to do all the updating. I have been constantly reinstall at least 3-4 times this week just to try everything to fix this problem since you guys said clean installation might help
My System SpecsSystem Spec
30 Aug 2009   #9
Lordbob75

Windows 7 Ultimate x64, Mint 9
 
 

Alright....

Do you happen to have a separate ethernet card? Most don't but we could at least see if it is the Motherboard, or OS.

Perhaps a BIOS update?

~Lordbob
My System SpecsSystem Spec
30 Aug 2009   #10
lordofbahamut

windows 7
 
 

Look this is the post I posted on the other thread:
Well, I will summary my problem first. I installed windows 7 RTM ultimate 64x dual boot with vista. I connected my internet via my uni proxy. The network is totally fine with vista, no dropage. But with windows7, the net will work for a period (10 mins to 30 mins) then suddenly it will say "cable unplugged" or should I say network disconnected . After 1 mins or so it reconnects itself and keep doing on/off all the time. I have tried fresh installation of windows with update lasted driver of my network card Realtek, I even tried to use windows 7 recommended driver but its old compared to the one on the realtek website but either way, nothing has worked. I have also tried everything on the forum that people mention that it worked for them but up to now none proves useful to me.
Hope you can help
regard
My system specs:
Laptop: Asus x51a
CPU: T9400
OS: windows 7 RTM ultimate 64x dual boot with Vista business 86x
Motherboard M51A
Memory: 4Gb
Graphics card: Intel GMAX4500HD
NIC: Realtek RTL8168C(P)/8111C(P)
I updated the second lastest of my bios since the lastest give me the BSOD when I change AC to battery mode and vice versa.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Network card - Ethernet not plugged in




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Plugged In Ethernet Cable Not Detected
Today an issue popped up with my network connection, when I plug in an ethernet cable to my laptop, it still shows as no cable detected. I have a Dell Insipron 1750 with a Marvel Yukon 88E8040 ethernet controller. It's not a cable issue, as I plugged it in to another computer and it works just...
Network & Sharing
Network speed and ethernet cable questions with wifi card question
Debating on going wireless or not: Have an Asus M4A87TD EVO that has RTL8111E PCIe Gigabit LAN controller featuring AI NET2. So Gigabit, Im thinking at least 100/1000. I am wire into my router which puts out high speed and low ping to wireless. Standard Ethernet cables supply the data pipeline, not...
Network & Sharing
an ethernet cable is not properly plugged in or might be broken
I own a toshiba satellite C655-S5061 with win7x64 sp1 ultimate installed on it. My internet (wired) connection used to work fine until yesterday. Troubleshooter says "an ethernet cable is not properly plugged in or might be broken", Tried a repair install, updated drivers, reinstalled drivers...
Network & Sharing
Prevent Network Card shutdown on ethernet cable removal
I need to know if this is a Windows 7 issue... I am running software which is licensed through my network card ID. I have recently bought a new laptop, running Windows 7 for the first time. Unless there is a network cable plugged in, I have no access at all to my card and so the software does...
Network & Sharing
Unique Problem Ethernet cable Not plugged in
Ok i recently installed from win xp home 32 bit, to win 7 proffessional 64 bit (i reformatted) and after installing all my drivers i notice that the internet is listed as disconnected, i try the troubleshoot option, and it tells me that my ethernet cable is not plugged in properly/broken. now the...
Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:20.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App