Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Internet working, browsing slow thru router, fast thru cable modem


07 May 2012   #1

Windows 7 Home Premium x64
 
 
Internet working, browsing slow thru router, fast thru cable modem

I have multiple PCs in a home network connected to the Internet with a cable modem. Service is provided by Shaw. There is a router connected to the modem. The router has a couple PCs and there is a switch with a couple more PCs. Some PCs are Win 7, some Vista. I even tried an old XP machine, but it had the same problem. Everything is wired, no wifi.

The network was working very well. All of a sudden the network got so slow that web pages almost never loaded. I get the message “Internet Explorer cannot display the webpage”. I did not make any changes that I am aware of, but Windows does update itself all the time.

If I disconnect all the PCs except my own, the internet is faster so about 60% of the pages load, albeit very slowly. If I connect my PC directly to the modem, it is fast as normal.

I concluded I had a router problem, so I bought a new D-Link router, EBR-2310. Checked that I had the latest software and installed it. No change in condition at all.

I read several of the threads and tried many of the suggestions, so far all to no avail.

I ran Windows Network Diagnostics. It resulted in:
Issues found
Windows can’t automatically detect this network’s settings
The web proxy location didn’t respond in time

I checked my LAN settings.
Local Area Network (LAN) Settings:
“Automatically Detect Settings” is selected
“Use a proxy server for your LAN” is not selected (ie is off)

Some PCs use McAfee, some Norton, so I don’t think it is the antivirus software.

Bonjour is not installed.

I use IE, but my kids have tried Chrome and Firefox too.

I called my service provider, and they insist everything is fine on their end.

So I am very frustrated and out of ideas.

Any suggestions would be helpful.

Thanks.

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : Andrew_Dell_XPS
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
DNS Suffix Search List. . . . . . : cg.shawcable.net

Ethernet adapter Local Area Connection:

Connection-specific DNS Suffix . : cg.shawcable.net
Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller
Physical Address. . . . . . . . . : 00-25-64-8B-FD-41
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::3841:38f0:60a8:f137%10(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.108(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : Friday, May 04, 2012 23:51:35
Lease Expires . . . . . . . . . . : Tuesday, May 08, 2012 11:51:35
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 251667812
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-12-7A-FE-1B-00-25-64-8B-FD-41

DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Tunnel adapter Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2001:0:4137:9e76:ca4:23ee:b9b7:2fa5(Prefe
rred)
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::ca4:23ee:b9b7:2fa5%11(Preferred)
Default Gateway . . . . . . . . . : ::
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled

Tunnel adapter isatap.cg.shawcable.net:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . : cg.shawcable.net
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Router Configuration
Product Page: EBR-2310
Product Page: EBR-2310
Hardware Version: B1 Firmware Version: 2.01

General
Time : Monday, February 16, 2004 05:39:29
Firmware Version : 2.01, 2007/01/25
Connection Type : DHCP Client

WAN
Cable Status : Connected
Network Status : Established
Connection Up Time : 2 day(s), 18:04:06

MAC Address : 1C:7E:E5:39:94:1F
IP Address : 70.72.208.90
Subnet Mask : 255.255.252.0
Default Gateway : 70.72.208.1
Primary DNS Server : 64.59.135.133
Secondary DNS Server : 64.59.135.135

LANLAN
LAN
MAC Address : 1C:7E:E5:39:94:1E
IP Address : 192.168.0.1
Subnet Mask : 255.255.255.0
DHCP Server : Enabled
LAN Computers
LAN COMPUTERS
IP Address Name (if any) MAC
192.168.0.103 [hidden, my kids’ PCs] 00:1a:92:f0:ed:fa
192.168.0.104 [hidden, my kids’ PCs] 2c:27:d7:7f:5a:c6
192.168.0.105 [hidden, my kids’ PCs] 00:1e:4f:c8:23:12
192.168.0.108 Andrew_Dell_XPS 00:25:64:8b:fd:41
IGMP Multicast memberships
Multicast Group Address
224.0.0.253
224.0.0.251
224.0.1.60
239.255.255.250
224.0.0.252




My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 Internet working, browsing slow thru router, fast thru cable modem




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Internet working, browsing slow thru router, fast thru cable modem
Thread Forum
Solved Incompatibility of cable modem and wireless router? intermittent drops Network & Sharing
No internet through DSL Modem, Slow Snail through Router Network & Sharing
Solved Cable Modem Gateway + Router Network & Sharing
Fast connection, slow browsing.. Network & Sharing
Need Some Help with Cable Modem to Gray Fox Router to Switch Router Network & Sharing
Router connects, but cable modem is unidentified. Network & Sharing
Wired cable modem and wireless router conflict Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:12 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33