Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Win7 no internet connection at startup but works after pinging gateway


13 Jul 2012   #1

Windows 7 Professional 32Bit
 
 
Win7 no internet connection at startup but works after pinging gateway

OK so i upgraded some of our PCs from a old machines running XP to a new DELL running Windows 7 Professional 32 Bit - I am on a wired LAN with a server and separate gateway/firewall PC

When I start my PC everything is just fine - connects to the network etc and I start receiving my e-mails from exchange BUT I get the little yellow exclamation on my network connection and the the 'No Internet' message

When I start a command box and ping the gateway I then have internet connection

I have to do this every time I shut down/re-start - this happens on the other Windows 7 PCs on the network - I also have a laptop running Windows 7 but this connects wirelessly and never has the issue

I have a guy across the road who is on a small network connected to us wirelessly - his machine will need to ping three or four times a day

Our IT guy gave up so i am looking for some clues as to where i might start looking - and why is this only with Windows 7 machines?

Thanks in advance




My System SpecsSystem Spec
.

13 Jul 2012   #2

W7 Pro SP1 64bit
 
 

Welcome to the Seven Forums!

Here is a link to more than you ever wanted to know about what Windows 7 does to determine if it has an internet connection:
Appendix H: Network Connectivity Status Indicator and Resulting Internet Communication in Windows 7 and Windows Server 2008 R2

For your setup, it appears that none of the things that Windows 7 tries gives it the return that it is expecting. This might be caused by the gateway/firewall that you are using. Your pinging seems to make Windows 7 happy :-)

If I'm understanding your post correctly, everything works - it is just an annoyance that Windows 7 indicates no internet connection when in fact the connection is fine. As a work around, you could have the ping occur automatically with each boot.

As far as the guy across the road connecting via wireless - it could be that his wireless card is set to sleep when not used - thus losing its connection. He could just run a constant ping:

ping google.com -t
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Win7 no internet connection at startup but works after pinging gateway




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:01 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33