Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Changing routes not working in Win7, but do in WinXP


14 Sep 2009   #1

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Changing routes not working in Win7, but do in WinXP

I have a Windows 7 RC 7100 and have a problem with changing routes on it here at work.

We have 3 gateways

10.1.1.1 - default gateway via DHCP for internet browsing
10.1.1.2 - Backup
10.1.1.3 - highspeed for site-to-site connections
(not real addresses)

When I do the command;
route add 0.0.0.0 mask 0.0.0.0 10.1.1.3
It says OK

When I do the command;
route delete 0.0.0.0 mask 0.0.0.0 10.1.1.1
It says OK

However, I can no longer ping the internet.

If I subsequently do (i.e. revert to the Default Gateway)
route add 0.0.0.0 mask 0.0.0.0 10.1.1.1
It works again.

If I do these exact same commands on Windows XP they work ?!?!?

Has windows 7 made some more changes to the networking that I do not know ?




My System SpecsSystem Spec
.

14 Sep 2009   #2

Windows 7 Ultimate x64 x2 + x86 + Windows 8.1 x64 x2
 
 

Not sure if this is relevant - but are you entering the commands into an elevated, (run as administrator), command prompt.
I know this did solve similar issues in Vista
My System SpecsSystem Spec
14 Sep 2009   #3

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Yes ... ran it as administrator


Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
.


26 Feb 2010   #4
abruptum

 

I experience the same problem. Worked fine under XP, what's wrong with 7?!?!?
My System SpecsSystem Spec
29 Apr 2010   #5

windows 7
 
 

I think i found an answer to this, anyone still here that cares to know?
My System SpecsSystem Spec
30 Apr 2010   #6

Windows 7 Enterprise (x64); Windows Server 2008 R2 (x64)
 
 

Yep!
My System SpecsSystem Spec
30 Apr 2010   #7

windows 7
 
 

try adding an interface option (from the COMMAND prompt run as administrator) at the end of the "route add" command, for example "IF 1" assuming IF 1 is your primary NIC, and let me know if that works or not.

it would look something like this:

route add 10.10.10.0 mask 255.255.255.0 192.168.1.1 IF 1
(add -p at the end if you want to make it permanent otherwise it will lose the route after the next reboot)
My System SpecsSystem Spec
30 Apr 2010   #8

Windows 7 Enterprise (x64); Windows Server 2008 R2 (x64)
 
 

So you are saying if you pick the interface this works? In XP you did not have to do that it would pick the correct default interface. That would seem that MS went backwards making it harder in Windows 7. Plus the OP was trying to set the default route 0.0.0.0 does it work with the default route?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Changing routes not working in Win7, but do in WinXP




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Changing routes not working in Win7, but do in WinXP
Thread Forum
Win7 Ultimate To WinXP SP3 Installation & Setup
dual boot win7 & winxp separate drives OR upgrade to win7 professional Software
Share my Win7 HDD with WinXP and Win7 Network & Sharing
winxp and win7 Installation & Setup
Microphone not working (works on winXP not win7) Sound & Audio
NTFS : Win7 == WinXP? Installation & Setup

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:15 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33