Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Internet Connection works but web applications are not. Needs help.

11 Sep 2012   #1
Landstar

Windows 7 Home Premium 32 bit
 
 
Internet Connection works but web applications are not. Needs help.

Hi there.

Let me start by saying that I have a background in computer programming and so I understand most jargon, however I don't have much experience with computer hardware problems and networking, so I may not have tried some very simple things. I believe I've tried everything and I have thus far found no solution to ym problem nor have I even identified what the problem is.

So, yesterday morning I was browsing the web as usual, when a power cut happened, obviously stopping me from browsing. When the power came back on, I tried to use my PC again. My network adapter was able to connect to my router once it came back on and very simple programs on my computer were working (for example, little Windows 7 gadgets on my desktop, such as news feeds and even my anti-virus updater) but when I tried to log on to Windows Live Messenger or any of my web browsers (I've tried IE, Firefox and Chrome), nothing works and I can't connect to the internet.

Each browser has the same problem. I can connect to my default homepage (google) each time, but it takes longer than usual, but then it doesn't let me connect to another website.

This problem appears to be localized, although I'm having the same problem on both my laptop and my desktop PC, whereas my brother's desktop (which I'm writing from now) and our family's laptop both work fine and are free from this issue. In order to fix it, I have tried resetting my computers, my network adapter AND my router several times, but there is no change. I have tried a full system restore to a restore point 7 days prior to the problem occurring, but no change. I have tried troubleshooting the connection but nothing happens. I have also run a full virus scan with AVG Free and a spyware scan with Windows Defender, both came up clean.

I activated my mobile phone as a wireless hotspot and the computer was able to connect to that with no problems and enable full browsing, but once it connected back to my router, the same problem resurfaced, yet the other 2 PCs in our house still work fine.

Any help with this baffling probem?


My System SpecsSystem Spec
.
12 Sep 2012   #2
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

I can't say exactly what the problem might be because power out's can cause many different problems but I had a similar problem a few days ago where I could not sign into MSN messenger or my browser IE.

I tried running sfc/scannow command but it found no problems so I performed a start up repair from the Windows CD and it somehow fixed everything. So if you have a Windows CD handy, running the start up repair is an option.

System images come in handy for problems like this.
My System SpecsSystem Spec
12 Sep 2012   #3
dahaiou

W7 32 Pro
 
 

You might be seeing a backed-up copy of your start page in the browsers.

Are you sure you actually have an IP connection?

Or you might have a connection but no nameserver.

Try "ping 74.125.230.248" or "ping www.google.com".
If the first one works but the second one doesn't, check your nameserver configuration.
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 Internet Connection works but web applications are not. Needs help.




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
internet connection present, but no browser works.
Hi. I recently upgraded from Windows Vista 64bit to Windows 7 Home Premium 64bit. However, although I can connect to my home network and have an internet connection, none of my browsers (Firefox, Chrome, IE8, Safari) can access the internet. The Microsoft troubleshooter is as useless as ever....
Network & Sharing
USB internet connection works, Ethernet internet connection does not
OK. I'm trying to switch from wireless to a faster(?) ethernet cable based internet access. I use a Dell Optiplex 755, 32 bit OS, Windows 7. I'm the utilizing Comcast high speed internet supplier, a LinkSys E4200 wireless router, a LinkSys WUMC710 (wireless-ac universal media connector; with...
Network & Sharing
Internet Connection Working But Web Pages Do Not Load. Skype Works!
My Internet was working fine this morning but now it says im connected but chrome and ie cannot load pages. I have tried stuff in dns and done the resetlog.txt in CMD. But that did not work. I can sign in to skype though and that works and connectes to the internet fine. And its not the router...
Browsers & Mail
Internet Connection ONLY works consistently when pinging
I have been with 3 mobile for around four months and experienced excellent broadband through their Huawei e586 MyFi device with just one half day of dodgy service in that period. However, that has all changed over the past week or so. Every single day, I get about 10 minutes usage before a yellow...
Network & Sharing
Win7 no internet connection at startup but works after pinging gateway
OK so i upgraded some of our PCs from a old machines running XP to a new DELL running Win7 Professional 32 Bit - I am on a wired LAN with a server and separate gateway/firewall PC When I start my PC everything is just fine - connects to the network etc and I start receiving my e-mails from...
Network & Sharing
No internet connection but Skype works
Hello, Two days ago my computer gave me a blue screen of death (not the first time). Ever since that restart my internet says I'm connected but nothing can access the internet (Except for skype), the fingerprint sensor also does not work anymore. I thought it may be a hardware issue but...
Browsers & Mail


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:26.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App