Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Phantom Unidentified Network making Internet slow

26 Sep 2012   #1
matt777

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 
Phantom Unidentified Network making Internet slow

Hi there,

My laptop always connects to an unidentified public LAN network as well as my wifi internet (so connected to 2 networks) which does not exist, my internet is a lot slower than every other laptop in the house and I am pretty sure it is because of the unidentified network. Could anyone help me get rid of this unidentified network?

Thanks


My System SpecsSystem Spec
.

26 Sep 2012   #2
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

I'd have to see a screen shot of the ipconfig/all from this machine in order to help figure out what the problem is.
My System SpecsSystem Spec
26 Sep 2012   #3
matt777

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Thanks chev65, here they are


Attached Thumbnails
-ipconfig1.png   -ipconfig2.png   -ipconfig3.png  
My System SpecsSystem Spec
.


26 Sep 2012   #4
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

A few problems in the ipconfig but I can't say if they are causing the problem you are describing here.

You should first go into Device Manager and disable the two Microsoft Virtual WiFi mini port adaptors which are only used for creating a hosted wireless network but can cause issues if they are enabled.

You are also showing too many tunnel adaptors which can also cause problems. When you are in Device Manager try going to the View tab then choose "show hidden devices" after that you should be able to see all the tunnel adaptors at which point you should uninstall them all, Windows will make a new one automatically.

Another problem I see is that you are showing some incorrect addresses for your DNS server. I should be seeing either the default gateway "192.168.0.1" which points back to the router as the DNS relay, or a proper DNS server IP address, for instance Google's DNS 8.8.8.8 and 8.8.4.4.

You might try to manually enter those DNS addresses into your IPv4 properties of the wireless adaptor for DNS servers, picture below.


Attached Thumbnails
-googles-dns-ipv4.png  
My System SpecsSystem Spec
26 Sep 2012   #5
matt777

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

I have done what you have suggested and disabled the wifi port adapter, deleted the tunnel adapters and changed the DNS to Google's DNS, but still much slower with the unidentified network
My System SpecsSystem Spec
26 Sep 2012   #6
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by matt777 View Post
I have done what you have suggested and disabled the wifi port adapter, deleted the tunnel adapters and changed the DNS to Google's DNS, but still much slower with the unidentified network
Can you post the ipconfig/all again and also post a screen shot of the read out from Xirrus WiFi inspector which you can get from the link below.

Is there only one router in this network?

http://www.xirrus.com/Products/Wi-Fi-Inspector
My System SpecsSystem Spec
26 Sep 2012   #7
matt777

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

no problem, here is the screenshots


Attached Thumbnails
-ipconfig11.png   -ipconfig12.png   -xirrus.png  
My System SpecsSystem Spec
26 Sep 2012   #8
matt777

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

and the xirrus wifi inspector screenshot


Attached Thumbnails
-xirrus.png  
My System SpecsSystem Spec
26 Sep 2012   #9
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Ok it's looking better now and the wireless channel, signal strength and encryption looks good so no problems there.

The only possible problem I see now is that your ipconfig is suddenly showing the Ethernet connection as connected by not getting anything from the router where before it didn't show up at all, or maybe it was accidently left out of the ipconfig? I think maybe the bottom of the wireless connection was left out in the ipconfig and the last part of the Ethernet connection was showing on the next ipconfig which confused me.

Can you go into Device Manager and disable the Ethernet connection just as a test.

Do you have iTunes installed on this system?
My System SpecsSystem Spec
26 Sep 2012   #10
matt777

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

maybe i accidently skipped it on the ipconfig but not sure as did check it, I do have iTunes installed. Also to disable the Ethernet connection which device do I disable on device manager?(I have included a screenshot of the network adapters device manager)


Attached Thumbnails
-dm.png  
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Phantom Unidentified Network making Internet slow




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Avast making internet slow
So I recently installed Avast antivirus and it works really well except it slows down my internet and makes my ping higher. Is there any solution to this?
System Security
No internet acces and unidentified network
Hi all, so I have recently made a new install of windows 7 and now I can't seem to acces the Internet. I am using PPoE connection for the Internet which requires username and pass from the ISP, and yes I'ved checked if they're well written thousands of times before posting this but it still seems...
Network & Sharing
Unidentified Network - No Internet Access
Working with a Windows 7 Pro 64 bit OS. I set it up in my home and applied all the updates. Bought it to the persons house and hooked it up there and all seemed fine except after some time the computer could not access the internet anymore. The icon in the task bar stated "Unidentified Network,...
Network & Sharing
no internet acces with unidentified network
Hi All, you are my last chance... I tried all the solutions given in several threads but nothing seems to work for me :( The small icon with a yellow triangle has become my friend in the last week and it seems that wants to stay.....:sarc: Ok,here below there is my configuration,hope that can...
Network & Sharing
'Unidentified network' while trying to connect to the internet
Hey guys! I just moved back home and installed my PC. I have a static ip adress from my isp to connect to the internet using a LAN cable. The internet works fine on my notebook with the static ip's i am posting this through it. My PC has two onboard LAN cards (P5Q-Deluxe MB), one Marvell Yukon...
Network & Sharing
Unidentified network, No Internet access
Hello, I am traveling in South America with my brand new Asus Eee 1005HA-PU17, running Windows 7. I was able to connect to Wifi networks without a problem until 2 days ago, when Windows installed some new updates. Now, when I try to connect to a Wifi network it shows that I am connected, but it...
Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:28.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App