Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows 7 not seeing the network or the internet

05 Oct 2012   #1
stevevmaloney

Windows 7 home premium 64 bit
 
 
Windows 7 not seeing the network or the internet

several days ago, I started having problem with Windows 7 not seeing the internet - i have the big red X through the network icon in the systems tray. This comnputer is wired into the router. What's I've done to fix this:
1. Replaced my wireless router with a new Netgear 950
2. Replaced my ethernet cable between the router and the PC
3. Deleted the Network Adaptor in Device Manager forcing Windows to re-install it
4. Purchased a new gibit NIC card
5. Diabled the NIC on the Chipset in the BIOS to force Windows to use the new card, (btw, both seem to be getting packets as the yellow and green light are lit up when the ethernet cable is attached.
6. Booted up in SAFE MODE with networking
7. Did a system restore to a previous date. (This worked once, but when, after a shut down, I rebooted and once again got the big red X, a second system restore didn't fix the problem).
At the moment, I have both adapter present and visible in Device Manager.
When run ipconfig/all however, I don't see an entry for an ETHERNET ADAPTOR, should I?
I'm down to re-installing windows - which I really don't want to do.

Yes, all the other devices on my home network, (lap tops, iphones, and ipad see the network just fine - - - arrrrgh!


My System SpecsSystem Spec
.

05 Oct 2012   #2
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

I would think that reinstalling Windows plus all the Windows updates and drivers would fix the problem unless there is a problem with the board.

Yes the Ethernet adaptor should be showing up in the ipconfig/all.
My System SpecsSystem Spec
05 Oct 2012   #3
stevevmaloney

Windows 7 home premium 64 bit
 
 

Thanks, re-stalling windows is something I really want to avoid if possible. Can you tell me what steps I can take to get the ETHERNET ADAPTOR to show up in the ipconfig/all screen output? MY guess this may be the root of the problem.
My System SpecsSystem Spec
.


05 Oct 2012   #4
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by stevevmaloney View Post
Thanks, re-stalling windows is something I really want to avoid if possible. Can you tell me what steps I can take to get the ETHERNET ADAPTOR to show up in the ipconfig/all screen output? MY guess this may be the root of the problem.
In general you need to install the driver for the Ethernet adaptor.

I'd have to see a screen shot of the ipconfig/all to see what else is missing.
My System SpecsSystem Spec
05 Oct 2012   #5
stevevmaloney

Windows 7 home premium 64 bit
 
 

I've taken a screen shot of the IPCONFIG/All and attached it. I also have re-installed the device driver for the ASUS gigbit adapter that my ethernet cable is currently connect to. I rebooted the machine - nothing. Still big red-X

I appreciate your help!


Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
05 Oct 2012   #6
Parman

Windows 7 Ultimate x64
 
 

When you go into Network & Sharing, Then on the Left hand side it says adapter settings, Open that and make sure that they're not disabled.
My System SpecsSystem Spec
05 Oct 2012   #7
stevevmaloney

Windows 7 home premium 64 bit
 
 

There are two adapters in this window. The first is the one in the ChipSet and it says its "unplugged" with a red x
The second is the ASUA Realtek PCI adaptor and it says enabled.
My System SpecsSystem Spec
05 Oct 2012   #8
Parman

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Are you using the one that says unplugged?

If so i would suggest trying a different cable, or if you have a cable tester available then i would test it.
My System SpecsSystem Spec
05 Oct 2012   #9
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Excuse me parman, I appreciate the help but you are stepping on some toes here.

We usually don't just step into someone's else's thread when they are already receiving help.
My System SpecsSystem Spec
05 Oct 2012   #10
stevevmaloney

Windows 7 home premium 64 bit
 
 

No - I'm using the one that's enabled. I tried a new cable yesterday but that didn't make any difference.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows 7 not seeing the network or the internet




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Windows 7 Unidentified network, no internet access
I've been googling for the past 4 hours on how to fix this darn problem, and I still haven't grasped the solution. I'm not too computer savvy but the funny thing is my 2 desktops connected to the router (wired) can get online, and my two laptops connected to the router (wired) can't get internet...
Network & Sharing
No internet/network connection after upgrade to Windows
I upgraded my Asus X200CA-DB02 from Ubuntu to Windows 7 64 bit and now I have lost ALL my drivers. I have no internet connection because I have no network adapter driver installed. I have tried downloading various programs on my other computer and burning them onto a CD but everything needs to...
Network & Sharing
Windows Seven can't connect to Internet or home network
I installed windows 7 about 5 minutes ago. I then tried to go to the internet and it says that there is not a properly installed network device. How do fix this? In vista in just worked.
Drivers
Installed Windows 7 and internet now says no network adapter.
I just installed Windows 7 onto a Dell Vostro 230. After installing, the internet has a red X on it and it says no network adapter. I have no idea what to do. Help please! Thank you!
Network & Sharing
windows 7 unidentified network, No internet access
Hi, after trying to set something with netsh in a dos script, I can't access internet anymore. nothing wrong in "local area connection" properties (ipv4- ip and dns is set to auto.) Tried disabling dhcp client service and restarted my router. I get ""Local Area Connection" doesn't have a valid IP...
Network & Sharing
Windows 7 Network/Internet problems
Alright so I have had my other PC for a few weeks now and just the other day a notice popped up saying my copy of Windows wasn't genuine (It is, It only said that after i installed the updates). After a few days of that notice, I thought it would go away after a while. One night my brother shut the...
Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:46.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App