Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Internet speed loss, can't find solution

03 Feb 2013   #1
JackalUK

Win 7 Home Premium 64
 
 
Internet speed loss, can't find solution

I'm having some serious issues with my internet speed. I am on Virgin Media 60mb with the ISP provided router. We have 4 computer connected via wires and several wireless devices. In the last month my computer has been suffering some serious internet issues.

My regular connection on speedtest.net would give 55-60mb/s, in the last month after downloading or streaming video online my internet connection would become unusable and sitting around 0.08mb/s.

All the other computers and devices on the router remain fine.

I have tried updating drivers, re-installing network devices, resetting network settings and 2 different NICs. I've also reset the router repeatedly and also tried disabling the firewall.

As a last ditch effort I re-formatted my computer and re-installed Win 7. The connection worked fine for a while until I was re-downloading some software and the connection went again.

Like I previously mentioned I have tried 2 different NICs, 1 wired and 1 wireless. The issues remains on both. I've run out of ideas.


My System SpecsSystem Spec
.
03 Feb 2013   #2
UsernameIssues

W7 Pro SP1 64bit
 
 

Welcome to the Seven Forums.

Sorry that no one had any suggestions on your post back in December. I cannot think of anything for you to try - but I have asked others to stop by your thread and see what comes to their minds.
My System SpecsSystem Spec
03 Feb 2013   #3
brianzion

Operating System : Windows 7 Home Premium Edition 6.01.7600 SP1 (x64)
 
 

have you spoke to virgin? could be a faulty hub tell them its not right and get them to replace the hub and get them to monitor your connection i know my dads virgin had trouble last year with speed and quality and after a inspection from engineer it was a faulty connection on the house entry.
My System SpecsSystem Spec
.

03 Feb 2013   #4
brianzion

Operating System : Windows 7 Home Premium Edition 6.01.7600 SP1 (x64)
 
 

have you tried a ping to your isp gateway ip? by going into your command prompt and typing ping ip address
so example: ping 192.168.1.1
My System SpecsSystem Spec
03 Feb 2013   #5
JackalUK

Win 7 Home Premium 64
 
 

I have, it gives a ping response time of <1ms. Pinging Google gives a ping response time in the region of 35-45ms, occasionally popping up to 50ms.
My System SpecsSystem Spec
03 Feb 2013   #6
brianzion

Operating System : Windows 7 Home Premium Edition 6.01.7600 SP1 (x64)
 
 

here is mine

Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Users\brianzion>ping google.com

Pinging google.com [173.194.34.131] with 32 bytes of data:
Reply from 173.194.34.131: bytes=32 time=11ms TTL=52
Reply from 173.194.34.131: bytes=32 time=10ms TTL=52
Reply from 173.194.34.131: bytes=32 time=10ms TTL=52
Reply from 173.194.34.131: bytes=32 time=14ms TTL=52

Ping statistics for 173.194.34.131:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 10ms, Maximum = 14ms, Average = 11ms
My System SpecsSystem Spec
03 Feb 2013   #7
JackalUK

Win 7 Home Premium 64
 
 

I altered the ping to google.com instead of Google and it gave a different result which I didn't expect. I have attached a picture to demonstrate the issue.

My System SpecsSystem Spec
03 Feb 2013   #8
brianzion

Operating System : Windows 7 Home Premium Edition 6.01.7600 SP1 (x64)
 
 

you say its just one pc giving you slow speed have you tried un installing the driver for the Ethernet and rebooting and let windows install fresh driver
My System SpecsSystem Spec
03 Feb 2013   #9
JackalUK

Win 7 Home Premium 64
 
 

This is on an entirely new Win 7 install. My previous drive was formatted and Win 7 was installed onto a brand new SSD today.
My System SpecsSystem Spec
03 Feb 2013   #10
brianzion

Operating System : Windows 7 Home Premium Edition 6.01.7600 SP1 (x64)
 
 

My System SpecsSystem Spec
Reply

 Internet speed loss, can't find solution




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
recurring loss of internet wifi and ethernet speed
problem as above - every couple of weeks or so my internet slows to a snails pace, it usually lasts for 3 or 4 days then its back on full speed again, really cant figure this one out! Ive released ip and flushed dns! my ping is always around 10ms and my upload is always around 4mb which are...
Network & Sharing
Evening Internet Connection Loss -- Unable To Identify Source Of Loss?
I need your help!!! I got a real challenge for you! I am confused! I cannot locate the Internet connection loss source. Every night for the past 5 late evenings my Windows 7 Pro 64-bit has been losing my Internet connection on my desktop computer anywhere between 8 PM-12 AM (Last 3 nights: 11:05...
Network & Sharing
Where can i find my front side bus speed/ ram speed
hey everyone. i am looking to upgrade my ram, but i am not sure what to get. I want to go from 4 gb to 6 or 8 gb. however, i just downloaded cpu-z and found that not all of my ram is running at the same speed. some at 333, and some at 400 mhz. in the program, it tells my that my rated fsb is 800...
General Discussion
Can anyone explain this speed loss?
I recently had to relocate my router to have a wired connection in the house, then returned it to where it was after the project was finished. My laptop lost a lot of connection speed that didn't affect the other computers on our network. I had been getting "same IP address being used" errors...
Network & Sharing
Abrupt Loss Of File Transfer Speed
At first, when I checked this on this new rig, file transfers ran between 60-100 mbps, but the last several times it has dropped off to 1-2 mbps. I checked the drive involved with HD Tune, and it performed about the same as it did on the first test, so I don't think that it is a hardware problem. ...
Performance & Maintenance
Internet speed loss
Hey there guys. So here's my problem : I've been experiencing in the last 5-6 months a progressive loss of internet speed. I've called my ISP tech support and they told me to do a reset to the modem for about 10s. It worked lol. For about 1 or 2 days -.- Then it went to it's same position...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:27.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App