Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Red 'X' Network - 'The dependency service or group failed to start'

07 Feb 2013   #1
Sheza

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 
Red 'X' Network - 'The dependency service or group failed to start'

Hi there,

This morning I turned on my PC, which was functioning perfectly fine the day before, and saw it had a red 'X' on the network connection. The Network & Sharing center said 'The dependency service or group failed to start'".

At this point I uninstalled the last program I installed, bitcasa, especially since it was network attached storage in the cloud, so I assumed it could be causing problems. After a reboot, that didn't help.

I went into services.msc and tried to manually start the 'Network List Service', but it threw up the same error, with the code 1068. I tried to start some of the services that it depends on, I think it was the DHCP something, but it said "Error 5: Access Denied".
Furthermore, I did some basic troubleshooting stuff which I will cover below and was hit with the error message "The diagnostics policy service is not running'.

Here's stuff I tried:
Malwarebytes scan (was clean)
Basic troubleshooting (was useless)
Uninstalled bitcasa
Rebooted
SFC Scan (came back fine)

So, have you any idea what I can do to fix this? Here's a list of things I have compiled that I will attempt when I get home:

-Safe mode with networking
-Uninstall one other suspect program
-Turn on all services related to networking (or at least attempt to)
-Re-install motherboard network adaptors / drivers

Thanks in advance. I really need to solve this as quick as possible so unless you superstars have any awesome tricks that can fix this, I may just do a fresh install of Windows.

EDIT:I must add:
System restore is not enabled (I have an SSD)
My internet connection works fine for all other PC's in the house

Cheers,
Sheza


My System SpecsSystem Spec
07 Feb 2013   #2
Sheza

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Hi everyone,

I believe the issue is fixed. I did two things:

1) Typed the commands:
net localgroup administrators localservice /add
net localgroup administrators networkservice /add
exit

Then my internet was restored but the Firewall had been suspiciously disabled, and unable to start.

I ran ComboFix as suggested by other users. And voila, it would appear the internet works and the firewall is running.

Is there anyone that thinks all is not well still, and I should do something else?

Thanks.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Red 'X' Network - 'The dependency service or group failed to start'




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Red 'X' Network - 'The dependency service or group failed to start'
Thread Forum
the dependency service or group failed to start Network & Sharing
Dependency service or group failed to start??HELP Network & Sharing
The Dependency service or group failed to start! Network & Sharing
Solved The Dependency service or group failed to start. Network & Sharing
Network Problem: The Dependency service or group failed to start. Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 12:11 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App