Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: NVIDIA nForce Network Adapter problems

21 Oct 2009   #11

Windows 7 64-bit

I have a very similar problem.. random drops from the internet.

4 other machines are hooked up to the internet and experience no problems (wireless Mac, wired Mac, wired Windows XP). When this machine is running XP, no issues.

Windows 7 keeps dropping the network randomly, usually when under load (streaming video, playing games). Still looking for a resolution.

My System SpecsSystem Spec
22 Oct 2009   #12

Windows 7 Ultimate - 64 bit - Signiture Edition

I thought I'd add my 2 cents. I am also having this random dropping issue. I am running Win 7 Ultimate (64-bit) Signature Edition.

Since I switched over to the 7100 RC of Win 7 I did not have a problem until reformatting to the new software. Which I find weird since 7100 build is suppose to have the same issues. My system is listed below.
My System SpecsSystem Spec
22 Oct 2009   #13

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,

This seems to be an ongoing problem with no rhyme or reason to it at all. The same network adaptor either will or won't work on the same machine.

Some people with the Nvidia network adaptor's have the problem while others with the exact same system don't have the problem therefore making it very difficult to diagnose the problem.

It's a driver problem but since it doesn't seem to be the same on all machines there may be other factors involved.

Asus boards are really suffering from this one but it seems to randomly effect many different types of machines.
My System SpecsSystem Spec

29 Oct 2009   #14

Windows 7
Network trouble

Same problem here with the network problems on my Asus p5n32-e SLi motherboard wih Nforce6 chipset running Windows 7 . My netword also drops offline ...

I temporally fixed the problem by uninstalling ONLY the nvidia network driver and use the standard windows driver.

sorry for my type errors but i'm from Belgium .

My System SpecsSystem Spec
30 Oct 2009   #15

Windows 7 Ultimate - 64 bit - Signiture Edition

Quote   Quote: Originally Posted by deadonthefloor View Post
Try disabling "Recieve Side Scaling" in the driver's Advanced Tab.

Worked for me.
That also has worked for me. Now I just have to figure out if the terrible latency I get now is caused by this issue or by my service provider...

Sometimes I get great latency (20-30ms) but sometimes I get **** (700+ms).

I just sucks because I downgraded my service from 16MB Blast (Comcast) to their 12MB Regular and saved $10. But now my service is absolute ****. I still get great speeds (sometimes, same as the latency issue) but the reliability is gone.

Any suggestions?
My System SpecsSystem Spec
01 Nov 2009   #16

Windows 7 Ultimate x64

Disabling the Receive Side Scaling worked for me as well. I can now download torrents at full speed and keep more than a few tabs open. Yay!
My System SpecsSystem Spec
01 Nov 2009   #17

Windows 7 Home Premium

I have an EVGA X58 motherboard with the Realtek NIC onboard, and this was happening. every so often I'd get "No Internet Access" in Win7's network center, with the exclamation sign over the system tray icon. Local network otherwise seemed OK. Usually internet would come back after a minute or so, but that's a minute of losing everything.. IM, mIRC, WoW, etc. turning off IPv6 was no help, trying different NIC drivers hasn't helped. but I did just try disabling Receive Side Scaling and things are OK for the time being... maybe that did it. I am hammering my connection to test. got dragon age origins preloading off Steam, IRC, some IMs going, posting here and surfing other sites... it's holding in there for now.
My System SpecsSystem Spec
02 Dec 2009   #18

Windows 7 Ultimate x64

Hi all I already had this problem with windows vista x64, and my Nvidia network card Striker 2 Extreme and was not resolved until Nvidia drivers released nForce 15.25.

I believe with some certainty that it is a driver problem Nforce 15.51 with Windows 7 x64

It happened exactly the same, remained blocked communication with the router and the connection was blocked until the connection was repaired with the troubleshooting wizard connection windows

Greetings to all
My System SpecsSystem Spec
23 Dec 2009   #19

windows 7 professional
not just an nvidia network adaptor issue

I am experiencing similar (and v annoying) networking issues.
Sporadically, my network just drops as described by the originator of this post and the only way is to reset the network adaptor.
I have an ASUS P5K with integrated Atheros NIC.

I will try the steps described when next in front of my windows 7 pc

My System SpecsSystem Spec
28 Dec 2009   #20

Windows 7

Having exact same problem, had windows 7 awhile though, and suddenly started conking out one day.

Conks out underload, butI have no problems downloading 1MB/s torrents. Tends that if my CPUs underload it then conks out net if try and use it. But not exclusively. Almost without fail after 2 minutes of browsing it breaks. No idea why google maps has such an issue with it.

Done that disable side scaling thing, and been on google maps, and had no issues for a good few minutes. Hoping its fixed but will give it a couple days before claim it a success.
My System SpecsSystem Spec

 NVIDIA nForce Network Adapter problems

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Problems with NVIDIA nForce Network Controller
I know there are bunch of topics like this but I was too scared to try stuff suggested in them Okay so here's the thing: I recently upgraded to Windows 7. As I have an old computer I was thrilled to find it working. But I have the infamous NVIDIA nForce Network Controller and I tried the...
Network & Sharing
NVIDIA nForce Network Controller Problem
Hey All, This is my first ever post so please go easy on me:-) Ok, here's the deal... I'm running Win7 Ultimate x64 and my PC has a ASUSTeK M2N32 WS Professional motherboard. ALL IS WORKING PERFECT!!!! nForce network controller!
Hardware & Devices
No network because of NVIDIA nForce System Management Controller (?)
Hello guys, Some days ago, after a sudden power cut in my area, I noticed that I can't use my network anymore... After some searching, I found out this: NVIDIA nForce system management controller has a yellow sign on the...
Hardware & Devices
nVidia nForce Network Controller Cable Unplugged
Hello all, first time poster here. I'll get right to the problem. I'm trying to connect my computer to the internet through Ethernet (ATT DSL) but having a bit of a problem. When I try to install the software for the router, it says that it can't find the device (Router). Ok, now it's...
How to uninstall Nvidia Nforce Network Controller
I know this has to do with network but this is a driver. I wonder if someone can help me how to uninstall Nvidia Nforce Networking Controller. It is an network adapter driver. I wish to use the default microsoft one! I have tried to uninstall it with the Device Manager but it reinstalls...
nVidia nForce Network Problems
I hope that's the reason this isn't working... When I start up my computer (Windows 7 Ultimate (not the beta)) My internet connection thing says it can't connect because I'm trying to link to multiple networks. Well, that would make sense... if I were using a wireless network. I'm using a...
Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 06:54.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App