Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Shared printer is recognized and connected, but not printing

06 Aug 2013   #1
johngee

Windows 7 Ultimate X64
 
 
Shared printer is recognized and connected, but not printing

I have an OKI laser printer that's USB connected to a Win7 Ultimate desktop computer. This is shared with a Windows XP desktop and two other Win7 laptops (Lenovo). The Lenovos are dual boot (7 + XP) but used primarily on 7. I'm not really sure whether this is the best section to post this issue, since it could be something other than a network and sharing issue. I've done this sort of thing several times over and never encountered the problem described below.

The XP computer can see the shared printer and print to it with no problem.

One of the two Lenovos (Win 7 Pro 64-bit) can access the printer with no problems. When I used Devices and Printers - add new printer it found it, went to fetch a driver from Windows Update and it worked within minutes.

The second (wife's) Lenovo is proving very problematic. Using the XP OS I was able to install and run the shared printer after installing the OKI driver and it works perfectly. However it's not playing ball at all trying to install and run it from Windows 7 (Home Premium 32-bit) that I am trying to persuade my wife to use.

Starting from "Install new printer" it found it immediately and I proceeded to set it up. The first surprise is that it spent some time in Windows Update but ended up saying it couldn't find a driver. (Odd, since the other Lenovo found one in seconds and installed it).

So I downloaded the driver from OKI, pointed it to the INF file and within seconds its said it had been correctly installed. Indeed the Printer Preferences box came up and all looked just fine. Then I came to print. All looked OK from the computer (printer showed "ready") - Word's progress bar whizzed across the screen and there were no error messages. But no print either

The printer queue showed "spooling" - for ages and it clearly wasn't going anywhere. Couldn't delete the queue either - so went through the usual procedure of stopping and starting the spooler service. But oddly, when I went into System32/Spool/Printer the offending file was not there (on the Lenovo) but it was on the Spool/Printer of the computer the printer is attached to so I stopped its spooler service and deleted from there.

But whatever I do I get the same result - nothing reaches the printer. (If I go back into XP mode on the same Lenovo, it still works fine).

When I look at the printer properties on the two Lenovos, they look absolutely identical. Same driver, same ports etc. I've tried Microsoft's "Fix-it" but to no avail.

I'm now completely stumped and my 72 year old head has lost a lot of hair this last two days Wife not impressed either!!

Can anyone point me in the right direction please?

Kind regards

John


My System SpecsSystem Spec
.
06 Aug 2013   #2
Shadowjk

Windows 7 Professional x64 SP1 ; Windows Server 2012 R2 Standard
 
 

Have you tried a system restore to a point before the printer install? I have a feeling this is a bad driver however I may not be correct.

System Restore

Also does the driver from OKI support Windows 7? Just because it supports XP doesn't mean it will support 7.

Josh
My System SpecsSystem Spec
06 Aug 2013   #3
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by johngee View Post
I have an OKI laser printer that's USB connected to a Win7 Ultimate desktop computer. This is shared with a Windows XP desktop and two other Win7 laptops (Lenovo). The Lenovos are dual boot (7 + XP) but used primarily on 7. I'm not really sure whether this is the best section to post this issue, since it could be something other than a network and sharing issue. I've done this sort of thing several times over and never encountered the problem described below.

The XP computer can see the shared printer and print to it with no problem.

One of the two Lenovos (Win 7 Pro 64-bit) can access the printer with no problems. When I used Devices and Printers - add new printer it found it, went to fetch a driver from Windows Update and it worked within minutes.

The second (wife's) Lenovo is proving very problematic. Using the XP OS I was able to install and run the shared printer after installing the OKI driver and it works perfectly. However it's not playing ball at all trying to install and run it from Windows 7 (Home Premium 32-bit) that I am trying to persuade my wife to use.

Starting from "Install new printer" it found it immediately and I proceeded to set it up. The first surprise is that it spent some time in Windows Update but ended up saying it couldn't find a driver. (Odd, since the other Lenovo found one in seconds and installed it).

So I downloaded the driver from OKI, pointed it to the INF file and within seconds its said it had been correctly installed. Indeed the Printer Preferences box came up and all looked just fine. Then I came to print. All looked OK from the computer (printer showed "ready") - Word's progress bar whizzed across the screen and there were no error messages. But no print either

The printer queue showed "spooling" - for ages and it clearly wasn't going anywhere. Couldn't delete the queue either - so went through the usual procedure of stopping and starting the spooler service. But oddly, when I went into System32/Spool/Printer the offending file was not there (on the Lenovo) but it was on the Spool/Printer of the computer the printer is attached to so I stopped its spooler service and deleted from there.

But whatever I do I get the same result - nothing reaches the printer. (If I go back into XP mode on the same Lenovo, it still works fine).

When I look at the printer properties on the two Lenovos, they look absolutely identical. Same driver, same ports etc. I've tried Microsoft's "Fix-it" but to no avail.

I'm now completely stumped and my 72 year old head has lost a lot of hair this last two days Wife not impressed either!!

Can anyone point me in the right direction please?

Kind regards

John
I'm not sure of the model number but there are a few tricks to installing the correct driver according to this Windows link. Maybe some good suggestions starting 4 posts down the page.

Driver for the Oki C5500 printer on Windows 7 64Bit - Microsoft Community
My System SpecsSystem Spec
.

06 Aug 2013   #4
johngee

Windows 7 Ultimate X64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Shadowjk View Post
Have you tried a system restore to a point before the printer install? I have a feeling this is a bad driver however I may not be correct.

System Restore

Also does the driver from OKI support Windows 7? Just because it supports XP doesn't mean it will support 7.

Josh
Allegedly the same driver is used across all flavours of Windows (according to OKI website) but I will check with them. And I can print to it from two of the three Win7 computers with that driver anyway.

As far as restore point goes, I may not be able to do that because (as I understand) in a dual boot machine going back into XP destroys the restore points in 7. I haven't actually looked yet. However I've got rid of all the driver "dregs" using OKI's own removal tool.

It's still a puzzle why Windows itself couldn't find a driver, since it had done so when I installed this printer on the other Lenovo/Win 7.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Shared printer is recognized and connected, but not printing




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Problem installing printer driver 4printer connected&shared on othr pc
Hi, I'm facing a dilemma here. Windows 7 is awesome with automatic driver detection for new hardware, however, now I'm facing a problem. PC1 is running Windows 7 and is connected to local area network. PC2 is running Windows XP and is sharing my office printer (connected to LPT1) Printer...
Drivers
Printing to Ubuntu USB connected printer
Currently my partner using XP can print to my Epson Stylus Photo R265 printer. This printer is connected via http://192.168.1.2:631 and will print whenever she wishes to do so. I can be working with Ubuntu and this is not a problem. When I attempt to print from Windows 7 by adding the printer...
Network & Sharing
Shared printer not printing
Hi I have an Epson 1290 connected to my Windows 7 Pro SP1 x64 PC, and it is shared with my Vista Home premium SP2 PC, the printer works fine when printing from my Windows 7 PC but when I try to print from my Vista PC, nothing prints and all the jobs are shown in the "Open Printer" Dialogue box....
Network & Sharing
Shared printing
We have a setup at our business where have a print server at our front desk to run a reciept printer (because our front desk computer had no parallel port) there is also a brother laser printer connected to the front desk computer for printing off tax receipts, reports and other documents. Since we...
Network & Sharing
Kodak Photo Printer not recognized as printer
I can't get my new laptop to recognize my old Kodak 500 Photo Printer as a printer. It shows up as a "device" instead, and so I can't print to it. Has anyone else had this problem and found a fix?
Hardware & Devices
Printing to XP Shared Printer
I'm trying to print from a Windows 7 notebook to a XP shared printer. I'm able to detect and 'add' the network printer on the notebook. When I try to print, a document shows up in the printer's queue on the notebook but never goes over to the XP PC. This might be related: I can 'detect' the XP PC...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:06.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App