Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Slow network connection at boot

28 Nov 2013   #21
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Kaktussoft View Post
Answer #10 please
Will ping now.


My System SpecsSystem Spec
.
28 Nov 2013   #22
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

1. Disabled sharing did not seem to help.

2. Result of ping;

Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.
C:\Windows\system32>ping cnn.com
Pinging cnn.com [157.166.226.25] with 32 bytes of data:
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Ping statistics for 157.166.226.25:
Packets: Sent = 4, Received = 0, Lost = 4 (100% loss),
C:\Windows\system32>
My System SpecsSystem Spec
28 Nov 2013   #23
Kaktussoft

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by whs View Post
1. Disabled sharing did not seem to help.

2. Result of ping;

Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.
C:\Windows\system32>ping cnn.com
Pinging cnn.com [157.166.226.25] with 32 bytes of data:
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Ping statistics for 157.166.226.25:
Packets: Sent = 4, Received = 0, Lost = 4 (100% loss),
C:\Windows\system32>
Ping another site for example google.com please. Ping when you're having problems
My System SpecsSystem Spec
.

28 Nov 2013   #24
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

That was right after boot when the network icon in the taskbar was noodling. I'll try Google next time I reboot.
My System SpecsSystem Spec
28 Nov 2013   #25
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Here is the Google.com ping result. Although it had not yet connected, I got this:


Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.
C:\Windows\system32>ping google.com
Pinging google.com [173.194.37.96] with 32 bytes of data:
Reply from 173.194.37.96: bytes=32 time=20ms TTL=51
Reply from 173.194.37.96: bytes=32 time=20ms TTL=51
Reply from 173.194.37.96: bytes=32 time=20ms TTL=51
Reply from 173.194.37.96: bytes=32 time=24ms TTL=51
Ping statistics for 173.194.37.96:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 20ms, Maximum = 24ms, Average = 21ms
C:\Windows\system32>
My System SpecsSystem Spec
28 Nov 2013   #26
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Good news - I might have found the culprit.

My router was set to check for updates on every boot. I unchecked this option and now the connection seems to be instant. Will have to verify this with future boots.

The last ping gave me the idea - it did ping Google.com even though the icon was still noodling. Thank you Kactussoft for insisting I do that. You are my hero.

Update: after 3 more boots I can confirm that the internet connects immediately. What apparently happened is that the OS did not release the line whilst the router was looking for updates.

The fact that my ping google.com worked whilst the line was still not up gave me the idea to inspect the router settings closely. And voila, the culprit was found.
My System SpecsSystem Spec
28 Nov 2013   #27
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

Well I think you just found the little culprit causing your problem.
Auto update. I hate auto update anything.

Good job Kactussof. You never gave up.
My System SpecsSystem Spec
28 Nov 2013   #28
carwiz

Windows 7 Pro-x64
 
 

That's good know and thanks for the follow up. Question is; How did it get set in the first place?
My System SpecsSystem Spec
28 Nov 2013   #29
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by carwiz View Post
That's good know and thanks for the follow up. Question is; How did it get set in the first place?
That is a good question. It must have been the default because I had that problem all along.
My System SpecsSystem Spec
29 Nov 2013   #30
Kaktussoft

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Why was it a router problem? All connected wifi devices don't have this problem!

Was router looking for new firmware after each router reboot? It doesn't boot so much anyway.
Glad you solved it, glad you call me a hero ;-)
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Slow network connection at boot




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Slow shutdown/booting, network connection problem, And McAfee
Hello, I have been experiencing slow shutdown (11~20 min) and booting (5 or more min) issues since last month. Also my laptop constantly failed to connect to the wireless network since more than a year ago. I read from the internet that McAfee could be the source of all the problems. So I...
General Discussion
Very Slow Network Identification and Connection
When I start up my computer, the start up time is tolerable. But the system has begun taking way too much time to identify my Wifi network, connecting to it, and also showing internet access. Before I had Microsoft fix my Windows Media Player problem, this process was almost instantaneous. But...
Performance & Maintenance
Running slow with network connection enabled, runs fine in Safe mode
I have a computer that would not see the hard drive a few days ago. Got a new hard drive and did a clean install of windows and restored the rest of the files with Carbonite. A few days later the computer would not boot into windows again. So this time i reformatted the new drive and stuck it into...
Performance & Maintenance
Why is my network connection so slow?
I dont know if TWC is having problems, if so theyl never admit it. my router is brand spankin new, 802.11n. the modem has since been replaced... but for the life of me, i cannot get a decent download/upload speed. I Used to get 28-31mb download on speedtest.net. then later it dropped to 17-25,...
Network & Sharing
Win 7 Pro x64 slow to set up network connection
I have Windows 7 64-bit connecting to a hybrid Windows/samba network. On boot, Win7 takes 1 - 2 minutes to negotiate a DHCP lease; set to a static, it takes about the same amount of time to connect. Other Vista and XP PCs connect in seconds. I have tried: Replacing the switch Enabling...
Network & Sharing
Win7 VM's have slow network connection (32kB/s)
Hi all, ./wave I have a strange problem with Windows Virtual Machine VMs. I'm running Win7 x64 bit (RC), with one XP and one win 2000 virtual machine. Both these VM's have network connections and can access files and internet etc. But, it seems that (for both VM's) when i try to...
Virtualization


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:44.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App